tisdag 27 juli 2010

Hård men korrekt designad och periodiserad träning!

Så var Jimmy Lidbergs uppbyggnads- och specialträningsläger på STAC avklarat inför brottnings VM i början av september. Läs vad Jimmy tyckte och varför han lägger en hel veckas träning på STAC i Jimmys egen blogg.
En del av uppvärmningen går ut på att förbereda varje del av kroppen på vad som komma skall. Både axial, lateral och rotatorisk belastning på halskotpelaren är en del av vardagen för en brottare. Och dessutom en av de vanligaste ställen där man behöver vara extra duktig som manuell terapeut till en kille av denna kaliber.
Jimmy (tävlar i -96 kg klassen) kopplar grepp på grymma sparringpartnern Jim Pettersson från Eslöv (tävlar i -84 kg klassen) under ett av deras tunga brottningspass på STAC. Det är mycket viktigt med bra sparring året om, men månaderna innan ett stort mästerskap är det extremt viktigt. Jim är en riktig slitvarg och står
faktiskt ut med den brutalt tränande Jimmy.
 Explosivstyrka (ca 80% av 1RM) för Jimmy tränas med 150 kg på stången, här ser ni 2 + 2 utfallssteg med "knätouche", därav skyddsmattan för risken för en aning för hårda knäskålsbesök i golvet!

Veckan på STAC avslutades med tester i STAC Lab! Vi mätte för första gången upp Jimmys kraftutveckling i benböj (back squat) och marklyft (smal stans) i Muscle Lab 4010. Jimmy visade sig utveckla ruskiga watt-tal, det bästa jag mätt upp med bred marginal, även för andra brottare. Det fanns dock några saker som vi kommer att fokusera mycket på de närmaste veckorna fram till VM. Men viktigast av allt är långtidsplanen och vårt lager på lager bygge fram mot OS i London 2012. Målet där är inte bara att vinna...
Sista 5-6 veckorna inför VM blir det ytterligare viktning åt explosiva styrke- och brottningspass, högintensiva
intervaller (både med partners, vikter och rena löp-/multiövningspass).

4 kommentarer:

 1. Härlig läsning! Lycka till med all uppladdning.

  Peace Love och Löparskor

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha gjort en grym resa själv ;-)

  SvaraRadera
 3. Har följt din blogg i drygt 1,5 år nu och måste säga att den är riktigt grym!
  Det var Jimmy Lidbergs blogg på fightplay som fick mig intresserad av dina metoder och, efter att ha läst en hel del av det du skrivit här, så måste jag säga att det verkligen "makes sense"!
  Planerar du fortfarande att släppa en bok? Ser mycket fram emot detta i så fall!

  Något som jag skulle uppskatta jättemycket är om du (antingen här på bloggen eller via någon nedladdningsbar fil) kunde sätta ihop en liten guide för hur man bäst går tillväga för att äta enligt sin typ. Hur många gram protein,fett, kolhydrater /kg/kroppsvikt/dag man bör inta för optimal hälsa samt vad som är bäst att äta innan samt efter träning. Måltidsfrekvens och måltidsstorlek skulle också vara intressant att läsa om!
  Vet att detta är information som du delar med dig till dina klienter, vilka betalar för det, och förväntar mig inte att få allt gratis. Men skulle vara grymt om man kunde ladda ned någon PDF- fil med denna information på för kanske några hundralappar.

  OK! Det här blev mer av ett brev än en kommentar, och kanske lite grötigt skrivet. Hoppas att du orkar läsa igenom i alla fall ;)

  Keep up the good work!
  Mvh Henri

  SvaraRadera
 4. Hej Henri och alla andra intresserade där ute (ca 300-500 läsare per dag av denna blogg)! Tack för dina superlativer, jag försöker alltid prestera något som omvärlden kan ha nyttan av.

  Mina råd, recept, livsmedelslistor m.m. kring att äta enligt sin metaboliska typ publiceras i koncentrerad form i nästa nummer av Blossom Magazine (no 4).

  Min bok dissades av det bokförlag som hade manuset inne på betittning, jag tror inte de riktigt förstod helhetstanken bakom. Vi jobbar vidare med dess födelse, kanske under eget förlag...

  SvaraRadera