fredag 2 juli 2010

Kettlebellträning, flexibilitet och ligamentstrukturer

Kettlebell King-passet på STAC i tisdags var tufft, mycket tufft! Tack vare de många olika vikter vi har på STAC så kan man dock dimensionera tyngden (intensiteten) och ändå fixa intervallerna, tempot och frekvensen i övningarna. Ett smart och professionellt dimenionerat KB-pass kan taxera allt ifrån funktionell hypertrofiträning via muskulär uthållighetsstyrka till power. Ett redskap undertecknad tränat och intruerat i senaste 10 åren. Jag införde bl.a. detta redskap och denna form av assymetrisk styrketräning i Jimmy Lidbergs brottningssatsning redan 2007. Christian Storsjö är dock vårt ess på KB-området med instruktörslicens/nivå både inom IKSA och Tsatsoline systemen.
Anna Dettner hade lite tid över för att medverka i Christians mycket välkomponerade och professionellt genomförda KB KING/QUEEN-pass, allt medan undertecknad lekte slänggunga i Romerska ringarna med Mr Love 2 år och 10 månader gammal. Vilket grepp man besitter i den åldern, otroligt!

Lite snabbfakta ni kan ha nyttan av när ni vill använda KB som träningsredskap:

För att behärska, träna säkert och få ut det mesta av hela vidden av olika KB-svingar måste man minst kunna säkra sin egen mittsektion och kunna behålla en normal ryggradskurvatur i en framåt lutad roddövning. Då banar man nämligen in koordinationen mellan baksida lår, säte och ländryggsmusklerna.

För att kunna svinga djupare än den klassiska KB-svingen, s.k. djupa KB-svingar, måste man dessutom vara elastisk och mobil nog att kunna sitta på huk utan att lyfta hälarna eller ramla baklänges. I denna position blir ländryggskurvaturen enaning utslätad och de bakre ligamentsystemen tar upp/lagrar allt mer kraft/energi under denna s.k. excentriska kraftutveckling, för att sedan hjälpa till i den uppåtgående/koncentriska fasen. Denna förmåga måste sakta övas upp. Observera att man gradvis uppdaterar sina bakre ligamentstrukturer i kotpelaren att tåla mer kraft i båda rörelseriktningarna med denna övning. En av mina favoriter när jag rehabiliterar dåliga diskar och ryggradssegment att tåla Elitserien i ishockey eller brottning i världsklass. Ta inte för stora vikter i början, det blir ruskigt tungt när en 32 kg kula accelererar ner mot jorden! Men som alltid, det är ditt val och din kropp!


När man släpper loss och kör med bara en hand, ökar kravnivån, belastningen tas ännu mera ut i tre plan. Lite mer om det kanske dyker upp i kommande bloggar. Nästa vecka väntar nya utmaningar för undertecknad, en ruskigt duktig collage-golfare från USA och en mycket lovande skidlöpare från mellansverige, båda vill något med sina karriärer. Det är sådant jag brinner för. Nu tar jag helg, och lagar hamburgare till Anna, som snart kommer hem ifrån kvällens grymma KB-pass på STAC!

1 kommentar:

  1. Ett fantastiskt träningsredskap!! Ha en underbar helg!! / Catti

    SvaraRadera