Sommartider och semester... tiden när de allra flesta gör saker i en omfattning som inte alltid står i relation med deras fysiska prestationsförmåga. Tro mig, jag träffar de flesta av er på vår idrotts- och yrkeskadeklinik (Kroppsinvest Institute). Ryggskott, nackspärrar, strejkande axlar och söndertryckta knän är vanligast.
Själv kör jag sedan mitten av 00-talet bara ett stort projekt varannan sommar, denna sommar är det projektfritt. Förra sommaren var det 2 veckors altanjobb. Ta projektfritt i sommar du också ;-), semestern är den enda tid på året då du har en riktigt seriös chans att renovera både dina mentala/emotionella och dina fysiska batterier! Hela ditt hormonella och kroppsliga välmående kan ta sådana kliv av ihållande projektlöshet att vinterhalvåret blir rena semestern!
Hej J!
SvaraRaderaVad säger du om detta;
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article7411778.ab
Om man bortser från innehållet in den träning som utförs, är det verkligen så "fel" som många av tränarna hävdar?
Handlar det inte mer om okunskap vad man bör träna. Samt att de verkar likställa fys=uthållighet i denna artikel.
Även om träning ska vara grenspecifik, så kan det vara svårt att få upp intensiteten om man alltid tränar med boll. Sen handlade detta om 2 veckors träning.
/C
Ja fotbollstränare har nog vanligtvis inte särskilt bra koll...
SvaraRaderaFörmodligen har fys-träningen inom lagbollspelen inte kommit särskillt långt. Utan jämförelse längst i detta hänseende har man förmodligen nått i de "rent" fysiska- och därtill individuella idrotterna där bra respektive dålig fysträning direkt visar sig. Dessutom har dessa idrotter varit mer tacksamma som objekt för forskarna.
mvh
Vilken soppa, mycket tyckande utan speciallt mycket substans. Jag hanterar det som om det är styrketräning man avser. Johan Holmström i Gefle IF verkar vara närmast mina synpunkter. Inte förvånande har jag bidragit till hans vidareutveckling som fystränare. Johan är Lic. Master Korrektiv och Funktionell Tränare och en av Allsvenskan absolut bästa fystränare.
SvaraRaderaSå här ser jag det. Vissa perioder av uppbyggnadsträning för fotbollsspelare körs med fördel med mycket liten inblandning av rent tekniskt krävande fotbollsspel/fotbollsövningar (kanske så lite som o-2 pass fotboll/vecka).
Det är dock sällan relevant under säsong. Oftast handlar det om den funktionella hypertrofifasen i november-januari (dvs. off-season), efter januari det är det dock ohållbart att utseluta fotboll helt från vecko-/månadsperiodiseringen. Under högsäsong april-oktober följer styrketräningen (hel vetenskap) med med minst ett pass i veckan för de biomotoriska variabler som tenderar att tappas och/eller kan kompletteringstränas under högsäsong (bla anpassad volym av bålstabilitet, maxstyrka och power).
Under speluppehållet i juli kan det vara ok att lägga 1-2 veckor på bara styrketräning (kanske ett konditionspass insprängt), eftersom man vill få till ganska stor träningsvolym under kort tid för att maximera superkompensation och inte stjäla viktig återhämtningstid med fotbollsspel.
En annan aspekt är just skaderisken. När man inte är helt återhämtad från krävande funktionell hypertrofi- och/eller maxstyrketräning med extrema insatser, har man faktiskt en klart ökad skaderisk vid snabba och tekniskt krävande boll-/kampmoment.
Hur genomtänkt just Djurgårdens träningsupplägg är återstår att se eller få reda på (kanske behöver spålarna lite mer maxstyrka och man vill träna detta enligt ett komprimerat och optimerat upplägg). Utifrån det som finns nedtecknat i artikeln och min erfarenhet om skillnaden mellan det man faktiskt berättade för journalisten och det som senare skrivs, behåller jag dock en viss skepsis åt båda håll.
Summa summarum: Om man vet vad man sysslar med, det är rätt tid på året i förhållande till högsäsongen och om de man utsätter för den kompletterande träningen faktiskt är i behov av densamma, är det helt ok att träna styrketräning i perioder där man utesluter fotboll helt eller delvis. Det är precis vad Inge Johansson gjorde med sitt framgångsrika jobb med Djurgårdens IF i början av 2000-talet. Kom ihåg att de kom 2, 1, 1 under de åren. Bara ett pass fotboll i veckan i hela jan-feb om jag inte minns fel från mina många samtal med min gode vän Inge.
Nu måste jag slappna av lite, hej på er!