onsdag 7 juli 2010

Träna rätt, men hur, för vad och för vem?

Jag fick en fråga och flera inlägg efter förra bloggen som handlade om semester och att man inte skall ta på sig några projekt mer än vartannat år, dvs. inte alls om fotboll eller träningsmetoder. Frågan var att jag skulle kolla på artikeln nedan och säga vad jag tycker. Se artikeln i Sportbladet "De fattar ingenting", där man bl.a. frågar samtliga tränare i Allsvenskan om vad de tycker om Djurgårdens IF och deras nya träningsmetoder.

"Vilken soppa, mycket tyckande utan speciallt mycket substans. Jag hanterar det som om det är styrketräning man avser. Johan Holmström i Gefle IF verkar vara närmast mina synpunkter. Inte förvånande har jag bidragit till hans vidareutveckling som fystränare. Johan är Lic. Master Korrektiv och Funktionell Tränare och en av Allsvenskan absolut bästa fystränare.
Så här ser jag det. Vissa perioder av uppbyggnadsträning för fotbollsspelare körs med fördel med mycket liten inblandning av rent tekniskt krävande fotbollsspel/fotbollsövningar (kanske så lite som o-2 pass fotboll/vecka).
Det är dock sällan relevant under säsong. Oftast handlar det om den funktionella hypertrofifasen i november-januari (dvs. off-season), efter januari det är det dock ohållbart att utseluta fotboll helt från vecko-/månadsperiodiseringen. Under högsäsong april-oktober följer styrketräningen (hel vetenskap) med med minst ett pass i veckan för de biomotoriska variabler som tenderar att tappas och/eller kan kompletteringstränas under högsäsong (bla anpassad volym av bålstabilitet, maxstyrka och power).


Under speluppehållet i juli kan det vara ok att lägga 1-2 veckor på bara styrketräning (kanske ett konditionspass insprängt), eftersom man vill få till ganska stor träningsvolym under kort tid för att maximera superkompensation och inte stjäla viktig återhämtningstid med fotbollsspel.
En annan aspekt är just skaderisken. När man inte är helt återhämtad från krävande funktionell hypertrofi- och/eller maxstyrketräning med extrema insatser, har man faktiskt en klart ökad skaderisk vid snabba och tekniskt krävande boll-/kampmoment.


Hur genomtänkt just Djurgårdens träningsupplägg är återstår att se eller få reda på (kanske behöver spålarna lite mer maxstyrka och man vill träna detta enligt ett komprimerat och optimerat upplägg). Utifrån det som finns nedtecknat i artikeln och min erfarenhet om skillnaden mellan det man faktiskt berättade för journalisten och det som senare skrivs, behåller jag dock en viss skepsis åt båda håll.


Summa summarum: Om man vet vad man sysslar med, det är rätt tid på året i förhållande till högsäsongen och om de man utsätter för den kompletterande träningen faktiskt är i behov av densamma, är det helt ok att träna styrketräning i perioder där man utesluter fotboll helt eller delvis. Det är precis vad Inge Johansson gjorde med sitt framgångsrika jobb med Djurgårdens IF i början av 2000-talet. Kom ihåg att de kom 2, 1, 1 under de åren. Bara ett pass fotboll i veckan i hela jan-feb om jag inte minns fel från mina många samtal med min gode vän Inge." /Joakim Dettner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar