fredag 23 juli 2010

Landslagsläkaren i friidrott dömer ut träningen!

Äntligen verkar det ha tänts ett Liljeholmens i friidrottledningens topp. Nya landslagsläkaren Thomas Eriksson hakar i alla fall på det jag skrev redan i förra bloggen, dvs. att dagens träning ofta är rena 70-talet med extremt mycket volym och grenspecifik träning och total avsaknad av långsiktigt uppbyggande periodisering. Istället hysterisk jakt på tävlingsresultat och fokusering på BÅDE inomhus och utomhussäsonger som avlöper varandra.

Läs "Landslagsäkaren dömer ut träningen" i SvD sport samt tänk över vad detta uttalande "-Helt sjukt- jag har inget att säga till om" egentligen säger om de träningsmetoder och periodiseringsupplägg som våra friidrottsstjärnor skall leverera under! Hela tränarskrået inom friidrotten bör nog ta fram sina träningspärmar, doppa huvudet i kallt vatten och sedan fundera över om deras upplägg uppdaterats alls de senaste 20-30 åren!

Detta läkaruttalande underbygger ännu mera det jag berört vid ett flertal tillfällen i ett antal bloggar de senaste två åren. Nämligen att vi ofta tränar våra friidrottsstjärnor (och även andra idrottsstjärnor i andra idrotter) helt galet, eller citat "en jä..a massa treor och hopp på vikter vi inte ens kan stabilisera" som en f.d. elitfriidrottare kommenterade på en av mina tidigare bloggar i ämnet!

När skall vi förstå att vi måste bygga från grunden?! Flexibilitet, inre/yttre bålstabilitet, perifer ledstabilitet, balans och koordination i tre plan, sedan integrera funktionell styrketräning från hypertrofi och funktionell hypertrofi till max-, explosiv- och snabbstyrka och slutligen konvertering till den kravprofil som råder i just den enskildes specifika idrott och förutsättningar. Hela denna cykel bör sedan upprepas varje år, givetvis justerad efter en allt mer förbättrad och optimerad fysik. Utan en rejäl avlastnings-/uppbyggnadsperiod per år blir karriärer kortvariga, eftersom kroppen inte klarar att kompensera taskigt periodiserade satsningar i all evighet. Förr eller senare är det "pay back time", vi ser mycket av den varan just nu...

STAC och Kroppsinvest Institute är vi lärande specialister på [Korrekt designad och periodiserad uppbyggnadsträning från nybörjare till elit]. Det är ingen tillfällighet att vi har högkonjunktur just nu...

1 kommentar:

  1. Tja den gamla sanningen att om man skall träna för att vara frisk så skall man träna mångsidigt men skall man träna för att bli bäst så skall man träna ensidigt (riskera skador) gäller ju tydligen ännu.

    SvaraRadera