torsdag 21 oktober 2010

Börja bygga från rätt nivå!

Framåtbollrull, en övning som bl.a. kombinerar den neuromuskulära rekryteringen och intermuskulära koordinationen mellan stabiliserande och rörelseutförande muskulatur mellan armar och bål/bäcken med muskulatur mellan ben, bäcken och bål, i fram- och tillbakaplanet. En av flertalet övningar (och nivåer) man kan använda för att återskapa rekryterbara reflexmönster för bättre och häftigare säkring och kraftrekrytering vid idrottsutövning.

Vet inte hur många gånger per vecka jag uppdaterar elitidrottares förmåga att säkra, supporta och skydda sin mittsektion, dvs. kombinationen av den intrikata kombination, både rekryterings- och koordinationsmässigt, av bäcken- och bålmuskulatur som måste fungera för att man skall kunna stabilisera, leverera eller transferera kraft mellan över och underkropp och vice versa. dvs. fixa det som ligger bakom alla annan träning och stegvisa uppbyggnad av elitidrotts- och arbetskroppar.

Senast lärde jag en till synes ruggigt bra tränad kille med förflutet i både HV 71 och Södertälje att överhuvud taget kunna stabilisera sin mittsektion. Varför det? -Jo, han hade aldrig fått reda på att bakom hans kroniska ländryggs- och beäckenbesvär, muskulära skyddspåslag/ryggvärk, svaghetskänsla i både rotation, sidoböjning, press och drag vid kampmoment samt oförmåga att konvertera sina stora starka ben till power på isen, låg en nästan obefintlig förmåga att säkra, supporta och stabilisera sitt eget bäcken som en enhet med sin egen ländryggrad. Han blev både glad och förbannad över detta faktum.

Det råder tyvärr, alltför ofta, en beklämmande okunskap hela vägen från gärdesgårdsserierna till elitserierna om både funktionen och betydelsen av en tillräckligt stabil, stark och funktionell bäcken-/bålfunktion.

Man kör ofta på i ullstrumporna med plyometriska hopp, frivändningar och en hel drös av övningar som de allra flesta inte riktigt klarar att stabilisera eller koordinera. Var för sig, implementerade på rätt individ, i rätt tid och med rätt syfte, är flertalet av de övningar man använder helt korrekta. Problemet är dock att kombinationen otillräcklig bålstabilitet, flexibilitet och teknik trasar sönder och skapar neuromuskulära skydds-, smärt- och kompensationsmönster mera än de skapar en bättre atlet.

På STAC kan man lära mera om nödvändigheten och vinsten med att bygga från grunden. Anmäl dig till "Effekt eller Defekt-föreläsningen" den 12-13 november. Ring 0457-462020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar