tisdag 5 oktober 2010

Ingen effekt eller bara ont av din träning?

Alla människor vill kunna använda sin kropp utan att det gör ont eller värker, de allra flesta vill dessutom kunna utföra de mest elementära sakerna i vardagslivet utan att kroppen skall strejka eller värka efteråt. Att träna sig i form är dock ett väldigt vitt begrepp och kan endast definieras om man vet något om målbilden och statusen för den person som uttalat att han eller hon "vill träna sig i form".
Eftersom det de senaste veckorna formligen regnar ner erbjudanden från alla möjliga och omöjliga gym samt tidningar med alla möjliga och omöjliga träningsråd vill jag bara kort kommentera vad som ligger bakom det faktum att så få når de slutmål man satt upp.

Det vanligaste misstaget man gör när man skall börja träna är:
  • Att man börjar i fel ända, dvs. tränar aerobiska pass när man egentligen behöver träna grundläggande styrkepass och uppdatera sin bålstabilitet, styrka, balans och generella förmåga att utföra humana rörelsemönster.
  • Om du vill ha effekt av din träning, bestäm dig för att göra det som krävs. Skaffa en riktig coach och bygg en flexibilitet, hållning, bålstabilitet och styrka som krävs för det yrke, den idrott, de fritidssysselsättningar eller träningsformer som du sedan tänker avända både som underhållsträning och upplevelser genom livet.
Det vanligaste misstaget man gör som coach är:
  • Att man jobbar slentrianmässigt och inte tagit reda på vad som är slutmålet, inte har eller ens kan screena av på vilken nivå klienten befinner sig och slutligen inte har någon plan eller kunskap om hur man skall periodisera träning för att ta sig till slutmålet!
  • Vidareutbildning är en av de absolut bästa sätten att lyckas som coach. Det räcker inte med den vanliga PT-utbildningen eller de gamla vanliga gymsanningarna. Vi måste snart inse att aeribicpass och maskinträning (s.k. barnpassning för vuxna) inte är i närheten av den utmaning som våra komplexa nerv-muskel-rörelsesystem kräver för att vi skall vidmakthålla åtminstånde en vettig stabilitet, förflyttningskapacitet och belastningstålighet.
Det som avgör om du eller din kompis når dina eller era mål är, kortfattat:
  1. Att ni tydligt definierar era mål och att du och din coach jobbar med samma ambitionsnivå.
  2. Att ni får den grundläggande screening och programdesign som skall bygga basen för er fortsatta träning.
  3. Att ni verkligen börjar träna på den nivå screeningen visade att ni befann er, både gällande flexibilitet, hållning, stabilitet, balans, styrka, anaerob- och aerob uthållighet etc.
  4. Att ni kort utvärderar och förändrar/modifierar programupplägget var 4-6:e vecka för att ständigt bygga vidare mot målet och undvika onödig stagnering/tristess.
Det som garanterat inte ger någon effekt trots regelbunden träning är:
  • Upprepade aerobicpass, Step-up pass, Core pass m.fl. med bristande flexibilitet, hållning, bålstabilitet och förmåga att utföra elementära rörelsemönster kombinerat med modern processerad mat och högt kolhydratintag, dvs. det man skall äta enligt Livsmedelsverket.
Ni som upplever frustration över värkande muskler och leder samt 10 talet kg övervikt trots 3-4 aerobicpass i veckan bör tänka till ordentligt rörande detta konstaterande! Tyvärr gäller detta även flertalet av de instruktörer som håller dessa pass, vilket du kanske redan noterat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar