fredag 1 oktober 2010

Benskörhet en process eller bara brist på bifonatspruta?

Visst är det fantastiskt att benskörhet (osteoporos m.m.) numera också det beror på att man saknar en medicin, tabletter och nu också en spruta. I detta fallet en bisfonatinjektion för 4000 kr om året! Man skall vänta tills man är en centimeter kortare, då skall man reagera i sjukvården och sätta in den fantastiska lösningen, som inte har mågot som helst med orsakskomplexen bakom benskörhet att göra. Läs mera själv på BLT där man bl.a. skriver att benskörhetsfrakturer hotar att knäcka sjukvården. Tyvärr saknas de artiklar där man berör de slutsatser och medicinska åtgärderna jag berör nedan, läs mer om detta på BLT förstasida och sidan 4-5 (2010-10-01).

Hur vore det om vi agerade i andra ändan istället, dvs. såg till att våra äldre medmänniskor åt riktig mat (ekologiskt, minimalt processerat, naturligt animaliskt protein, riktigt smör, gott om gröna grönsaker, tillagad på ett vettigt sätt, innehållande alla näringsämnen man behöver, bl.a. för att kunna bygga och vidmakthålla ett högdensitivt skelett) och dricker tillräckligt med rent vatten, för att vidmakthålla fungerande celler och cellfunktioner.

Hur vore det om dessa äldre vistades mer utomhus, visade upp sig för solen, belastade sina skelett och organismer med funktionell träning innehållande både balans, koordination och en intensitet (motstånd, belastning, vikt) som stressar skelettvävnad att vidmakthålla sitt mineralinnehåll/trabekelverk och därmed en balans mellan uppbyggnad och nedbrytning av benvävnad.

Hur vore det om vi istället förklarade att det inte handlar om en sjukdom utan en process man när som helst själv kan stiga in och avbryta, förlångsamma eller göra någonting åt. Nej nu skall man bli administrerad en spruta och sedan gräva ner huvudet i sanden och hoppas att det räcker för ytterligare ett år av otillräckligt egenunderhåll, fikabröd och kaffe istället för en riktig lunch och prat om att det är farligt att gå i trappor och över mattkanter! Jag tror jag storknar!

Som tur är har vi ett antal tuffa äldre pensionärer som dagligen bevisar motsatsen på både Kroppsinvest Institute och Scandinavian Top Athletic Center STAC. Hej alla Agda och morfar ginko, ni är välkomna att ta del av vår kunskap om hur det var meningen att man skulle föda upp kroppen och underhålla densamma för att ha en grym farkost som håller även under sista halvlek av livet.

2 kommentarer:

  1. Här är det nog ingen benskörhet, inte ännu i allafall :-D

    http://www.blinkx.com/watch-video/longest-medicine-ball-control-duration/pNQooO7Vc6bC-iRofE-h3Q

    SvaraRadera
  2. Inte heller några uppenbara besvär med knäskålssenan, men sannolikt en lätt träningsvärk i både korta och långa höftböjaren... Tack för videotipset har redan börjat fundera på ett kastväggsrekord! Vi har förresten en hel del pensionärer på STAC som bombar både kastvägg och varandra med medicinbollar i en mängd olika ballistiska övningar.

    SvaraRadera