söndag 31 oktober 2010

10-talets sprinter!

En av mina unga och lovande friidrottsadepter,Viktor Elvung-Nilsson -94, kommer med hög sannolikhet att bevisa följande:
  • White men CAN RUN!
Hur vet jag detta? -Jo, killen gör som jag säger, uppnår det som programdesign och periodisering är satta att utveckla, tänker själv, ställer tillräckligt med krav, brinner för både resan och slutmålen och har dessutom talang för sprint, en bra sprintcoach och en trygg familj med support för det man brinner för.

Hur blir man en under 10 sek sprinter då? -Häng med!

Viktor är 16 år med riktigt hyfsade höghastighetsförmågor (3:a på USM 200m 2010) och en mycket bra byggsats och råämne till sprintkropp. MEN han saknar både den storlek, styrka, power, speed och poweruthållighet han behöver för tider under 10 sekunder, inte så konstigt med tanke på adeptens ålder, men ändå.

För att sakta men säkert bygga en raket av Viktor, har han en plan där varje övning, varje träningsvariabel, varje dag, varje vecka, varje månad och varje år, har en mycket speciell mening i byggandet av en kropp som skall utveckla så mycket effekt ner i marken, med så hög frekvens, steglängd och poweruthållighet, att tiden som förflutit att ta sig från A till B är kortare än alla andra på samma startlinje om 4-10 år.

Planen, som kallas långtidsperiodisering, lever och ändras med adeptens framgångar och utveckling på samtliga biomotoriska variabler. Planen är nämligen plastisk och modifieras så fort man bedömer att den inte fullt ut adresserar eller bygger det som avses eller behövs för att komma till nästa nivå. Det finns nämligen inga färdiga recept, men det finns vissa saker man absolut måste adressera och utveckla till extrema förmågor. Dessa extrema förmågor måste ha support av ett otal andra system och funktioner. Därför byter Viktor övningar, program och korttidsperiodisering var 4-6 vecka. Idag var en sådan dag. Nedan kan ni se ett av hans många superset i hans 4 sidor långa plan för nästa 4 veckors träning.

A1  Övning X  v.1  6 set  12,10,8,12,10,8 rep  2030 tempo  -1 rep intensitet
A2  Övning Y  v.1  6 set  12,10,8,12,10,8 rep  2030 tempo  -1 rep intensitet

Är du van läsare och välutbildad styrke och powercoach ser du omedelbart att Viktor inte prioriterar denna inomhussäsong, dvs. har några ambitioner att tävla eller springa snabbt. Vi bygger motorvolym nu, första vintern i att bygga ett par ruggiga V12:or.

Om 4-6 år springer Viktor under 10, 20 eller 44 sekunder beroende på vad som händer med, i och kring hans kropp. Man vet nämligen inte ännu vilken distans (100, 200, 400) som passar bäst sett till energisystem, muskelfiberutveckling och löpteknik. Det vi redan vet, är att inom 10 år uppnår han ett av sina huvudmål.

"If you reach for the stars, you can at least grab the moon and enjoy a hell of a trip", skulle man kunna sammanfatta det som. Trevlig resa Viktor, jag är med så länge du finner mina tjänster som en extra motor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar