fredag 6 februari 2009

Är du dum eller bara på väg att bli?

Nu får jag ett bryt över alla dessa korkade kostråd, korkade debattörer om kost och alla korkade frågor och uppfattningar om kost.
I en tid när en mångfald olika ekonomiska intressen, förbetalda professorer, icke professorer (s.k. adjungerad prof.), vilseledda nutritionister, indoktrinerade dietister, bakbundet (köpt) Livsmedelverk, lobbyingorganisationer med myndighetsliknande namn (bulvaner för livsmedels- och kolhydrattillverkningsindustrin) och självutnmämnda kostgurus (som ofta säljer sitt eget märke av kolhydrater), lobbar för fulla segel, för sina produkter eller sitt kostkoncept, kan man bli lite vilsen!
Det är dock inte speciellt svårt att äta rätt, tänk enkelt. Hur många av er har sett en älg, en räv, en blåmes eller en huggorm på Livsmedelsverket eller i en debattstudio på TV4, frågandes vad dom skall äta? -Ingen!!! Men hur f.n vet dom vad dom skall äta då? Och, hur listade människan ut vad hon skulle äta? Bredde vi en macka, hällde upp lite lättmjölk och öste på lite kalaspuffar där vid lägerelden, eller åt vi nyfångat djur, värmde de bitar som var för sega och blandade detta med de ätliga växter, rötter och bär vi samlat på vägen från jakten/fisket/samlarrundan? Ärligt talat, hur svårt kan det vara?
I dagens språkbruk kallas detta för naturlig mat, minimalt processerad, protein, fett och kolhydrater fördelat enligt din metaboliska typ och en dosering som förhoppningsvis motsvarar ditt behov. Hur svårt är det att fatta egentligen? Debatt efter debatt, radio, tv, webben, den ena parten mer patetisk än den andra, alla fokuserar på detaljer, och sina vinstintressen, istället för på de fundamentala fakta som är så extremt uppenbara för alla andra djurarter än den moderna industriindoktrinerade människan (dumbo urbano sapiens). De andra djuren skrattar nog läppen av sig där i skogsbrynet, när dom ser en fetlagd homo sapiens med usel hållning, värkande leder och döende kropp, plåga sig längs joggingspåret på jakt efter bättre hälsa (med en powerbar i bakfickan).
Dumbo urbano sapiens tar sig en funderare. Få se nu... hmmm pasta, bröd, pastöriserad mjölk, raffinerat salt, margarin och socker var det nog som tog oss dit vi är idag, så är det, det var basmaten det. Rött kött, frifångad fisk, fågel och fett från vilda djur har vi nog aldrig ätit och inälvor är ju bara äckligt. Naturligt växande grönsaker, bär, rotfrukter, nötter, frukt och svamp smakade säkert lika illa förr i tiden, ingen vettig människa åt väl sådant?! Tacka vet jag, en Gorbys pirog och en Zeroläsk, det är byggmaterial och näring för kroppen det. Öhhh, jag fattar inte, varför jag hela tiden blir skadad i fotbollen, känner mig trögtänkt, har stopp i magen, utvecklat huvudvärk, inte klarar att få byxorna att fastna där dom skall sitta, ser ut som en ostbåge, magen bara hänger från naveln och nedåt, inte orkar räta på mig, är uppsatt för diskbråckoperation och alltid säger -jag tyar inte?
Se upp kära medmänniska, -tankar du med fel bränsle? Korkad diet ackumulerar inte bara ohälsoprocesser, det bygger dessutom korkade celler, korkade celler tar som bekant korkade beslut, är du dum eller bara på väg?

4 kommentarer:

 1. Jag har inte uttrycket metabilsk typing förut, vad innebär det?

  SvaraRadera
 2. Att äta enligt din metaboliska typ betyder, mycket förenklat, att det finns en optimal blandning (energiprocentfördelning, E%)av protein, fett och kolhydrater för varje individ, status och tillfälle. För en Nordeurope eller en Nordbo, dvs. en Homo sapiens anpassad till nordliga breddgrader, innebär detta att 60-80 E% bör komma från protein och fett samt 20-40 E% från kolhydrater. Som du förhoppningsvis förstått, är namnet "metabolisk typning" bara ett dumt begrepp på en levande process som sköts och styrs av naturen. Något måste dock kunskaperna kallas, när vi listar ut vilken mix på tallriken som passar bäst för olika djurarter i olika biotoper, altituder, klimat, faunan, flora etc.
  Det finns personer som lagt ner stor möda på att förklara denna naturliga variation gällande fördelningen av protein, fett och kolhydrater m.m. Kom dock ihåg, att det finns inga kostlagar skrivna i sten (bara på Livsmedels(industri)verket, som tyvärr inte skrivit dem själva samt i huvudet på de många industriindoktrinerade). Det finns istället en myriad av faktorer som påverkar vad våra celler anser vara den bästa bränsleblandningen vid varje tillfälle. Vi behöver inte lista ut detaljerna (det behöver ingen djurart), bara vi sköter de huvudsakliga inriktningarna rätt, så kommer vår kropp/magkänsla att guida oss till allt bättre detaljjusteringar.
  Läs gärna mer i William Wollcotts bok "Metabolic typing diet" eller Cass Ingrams bok "Eat Right 4 your Metabolic type". Om du verkligen är intresserad av vad vi skall äta för att skapa hälsa och avla friska och starka avkommor oavsett metabolisk typ, oavsett nationalitet, oavsett var man bor i världen, läs Weston A. Price bok "Nutrition and physical degeneration" som utkom första gången 1939. Hade detta mästerverk varit lärobok på våra dietist, nutrionist och läkarlinjer hade vi inte haft vällevnadssjukdomar i vårt samhälle idag. Och vi hade sluppit den patetiska debatt vi ser idag.

  SvaraRadera
 3. Jag har en betydligt bättre energinivå efter att jag börjat äta efter min typ. Men jag upplever också att syrahalten i magen ökat i takt med ökat proteinintag, något som stämmer bra med många böcker om vilken reaktion (syra/bas) som olika födoämnen ger upphov till. Har du någon kommentar till detta? Kanske måste jag bara öka intaget av basproducerande men kolhydratfattig mat.

  SvaraRadera
 4. Hej Chritoffer! Kul att du äter enligt din (metaboliska förutsätter jag?) typ! Om du upplever ökad surhet i magen/reflux alternativt ökad "ammoniakdoft" på svetten, kan du testa följande:
  1. Separera protein/fett/grönsaksintaget från kolhydratintaget (s.k. rotationsdiet), dvs. ät kött, fett och grönsaker ihop, uteslut de stärkelserika kolhydraterna (råris, rotfrukter, quinoa, bovete, majs etc.) helt. Ät kolhydraterna vid annat tillfälle tillsammans med extra fett, förslagsvis 1-1½ timma innan eller efter lunchen, middagen etc.
  2. Om detta inte fungerar kanske det är ett tecken på att din andel kolhydrater (20-40 E%)och f.a. grönsaker är för liten i förhållande till mängden/energiandelen protein/fett (60-80 E%), testa att öka energiintaget från kolhydrater/grönsaker 5-10 %, dra ned motsvarande energimängd från protein/fett.
  3. En annan faktor som man bör beakta är, din bukspottskörtels förmåga att tillverka tillräckligt med proteinmatsmältningsenzymer och därmed din tunntarms förmåga att bryta ner och ta upp kött/protein. Om dålig, kan du behöva komplettera med matsmältningsenzymer i en övergångsperiod.
  Obs. att det är svårt att ge råd i det enskilda fallet, man behöver ta en mängd olika faktorer i beaktande, vilket gör att ovanstående råd är just generella, men ändå ett riktat svar på din fråga.
  När du testat dessa råd och förhoppningsvis förbättrat ditt välmående/din anpassning ytterligare till din metaboliska typ, har du per definition finjusterat ditt kostintag i förhållande till din metaboliska typ. Lycka till!

  SvaraRadera