tisdag 10 februari 2009

Klarar din klient en enbensböj?

Att besitta tillräckligt med flexibilitet i vader, hamstrings och säte för att kunna bygga upp stabilitet, balans, kraft och explosivitet utifrån låga positioner, kan inte nog poängteras! Oavsett nivå på mina klienter, OS-deltagare liksom div. 2 hockeyspelare, nästan alltid samma mönster:

  • Så stela att de inte kan sitta på huk utan att ramla baklänges!
  • Så dålig bålstabilitet och funktion i nedre djupa magmusklerna att ländryggs-, sätes- och hamstringsmusklerna tvingats gå i ständig spasm (permanent anspänning) och deras adduktorer (ljumskmuskler) måste tjänstgöra som bäckenstabilisatorer, vilket bl.a. leder till "kroniska ljumskar", destabiliserade (instabila) knäleder och instabila (hypermobila) fotleder!

När skall vi sluta hoppas att stereotypa gymmaskiner, såsom "Smithbenböj", "benspark" och "situpsmaskiner" skall skapa funktionella kroppar för ett tredimensionellt liv och prestation i tredimensionella idrotter!

När skall vi förstå att flexibilitetsträning (anpassad stretchning) anpassad för person, tidpunkt, idrott och effekt, måste integreras med all träning, tävling och vardagliga aktiviteter?

Om du inte ens kan sitta på huk och skita, har du knappast den grundläggande flexibilitet som krävs för homo sapiens vardagsliv eller idrottande. Om du väl kommer ner men inte kommer upp, får vi hoppas att du har knallgas där bak ;-)

Kom igen, träna funktionellt! Skapa ett par riktiga ben som dessutom kan jobba ett och ett. Börja med att fixa din flexibilitet och sedan lära dig behärska din egen kroppsvikt! Jobba dig sedan upp till den nivå din idrott kräver. För elithockey kräver jag 0,4 x din egen kroppsvikt i en djup enbensböj för full poäng, dvs. den nivå (relativ enbensstyrka) du bör hantera för att få ut maximalt när vi övergår till explosiv-/powerträning! I mitt uppmärksammade styrketestsystem för elithockey har jag ytterligare 16 tester/övningar där man skall uppnå en viss relativ styrka, detta var bara en liten detalj. Lycka till med knäandet!

P.S. På filmen visar undertecknad en 32 kg Kettle Bell One Legged Deep Squat! D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar