torsdag 12 februari 2009

Blixtnedslag i Swedbank Arena och MODO Hockey!

Min semester i Ö-vik blev kort! Gick förbi Swedbank Arena på onsdagen (11/2), MODO Hockey´s mecka, presenterade mig och bad att få kika lite på deras gym (levererat av ELEIKO i Halmstad). På bilden ser ni några av U17 killarna på Hockeygymnasiet/MODO Hockey, strax innan de fick upp ögonen för vem som klivit in i gymmet ;-).

Efter en kort översikt av gymmet (där fanns den förhatliga Smithmaskinen, det var för trångt framför cable cross klenoderna, dvs. Freemotion Dual Cable Cross m.m.) som har stor potential, och efter att ha bytt lite meningar med några U17 juniorer, bestämde jag mig för att köra ett litet pass.
Jag hann knappt ta på mig mina Five finger-skor och starta uppvärmningen, innan aktiviteterna stannade upp och frågorna började hagla! Allt från mina skor till min "konstiga" träning berördes. Ni som känner mig, förstår att det inte kunde sluta på annat sätt än en tvåtimmars praktisk spontanföreläsning om hur man bygger "riktiga hockeykroppar"! Jag hoppade upp på en swissboll, bad en av juniorerna om en hantel, sedan var det full show.

En efter en droppade det in fler åhörare, fysioterapeuter/fystränare, hockeygymnasiefolk, A-lagsspelare, sponsorer m.fl. Det hela mynnade ut i ett önskemål om en riktad föreläsning för 1:a åringarna på hockeygymnasiet dagen efter (läs idag). Då jag faktiskt kände mig ganska inspirerad och obelastad efter några dagars ledigt, tackade jag ja och betämde mig för att MODO skall få något att bita i (det är sällan jag föreläser gratis, detta kändes dock helt rätt, då jag brinner för att få Svensk hockey att förstå hur man bygger riktiga hockeykroppar. Att min fru Anna är Ö-viksbo och vi gärna vill se MODO dominera i Elitserien hjälpte till en aning).
Dagens föreläsning (den andra på två dagar, har jag svårt att ta semester eller?) blev mycket omtyckt. Jag lyckades vrida huvudet rätt på en hel drös lovande och intelligenta juniorer, som numera kommer att se på gymträning, byggande av motorer och dess trimning på ett helt annat sätt än övriga slentrianhockeySverige! Akta er för MODO hockey-juniorer i framtiden det kommer att göra ont att möta dem (i Sveriges olika ungdomslandslag, VM till våren för några av dem eller i ditt lokala hockeylag), på flera sätt än resultatet.
Efter föreläsningen lovade jag att hjälpa ett par A-lagsspelare med problem inför kvällens match. Stabilisering av en ländrygg med både isolerad och integrerad bålstabilitetsträning på basalnivå för den ena och uppgradering av inner unit-support för att avlasta kroniska ljumskar för den andra (med hjälp av kombinationen kostråd, statisk och dynamisk inner unit träning). Jag är övertygad om att detta slog så väl ut (neuromuskulärt) att jag/vi inte bara lyckades plocka in dem på isen, utan vi får se dem bra mycket mer slagkraftiga/stabila redan ikväll! Bättre än innan sina långtidsskador (kolla själv i kväll mot Skellefteå AIK). Om dessa två herrar sköter sina kort väl närmaste tiden kan det bli riktigt roligt, stabilt och effektfullt på rinken framöver!

Thomas Enström tränar extra efter ordinarie isträning! Oavsett hur bra man är i gymmet så skall det konverteras till effekt på isen, glöm aldrig det! Alla som vill lite extra ser till att ha både resurser och energi att träna extra. Det är du själv som bestämmer hur långt du vill komma! Enström vill uppenbarligen, lite till!

Jag tackar MODO Hockey och Hockeygymnasiet för intresset, det var riktigt trevligt och givande att föreläsa för en så kompetent och vetgirig skara. Ser fram emot att förmedla en mer samlad bild av hur man integrerar funktionell träning på en professionell nivå i en hockeyförening! Nu hoppas jag på bra underhållning torsdag (MODO-Skellefteå AIK) och lördag (MODO-Djurgårdens IF), det samt samvaro och relax i Gullvik utanför Ö-vik var ju målet med denna semestertripp.

4 kommentarer:

 1. Jag trodde att du skulle strosa omkring i den vackra Norrlands- naturen och inte undervisa på gymmet.
  Se bara till att Modoiterna startar en tarmrensningskur strax innan de ska möta Djurgården, så att de blir lite slaka!!

  SvaraRadera
 2. Joakim,
  du borde göra samma "upplägg" på Timrås hockey gymnasium. Där finns en kille från Täbys tidigare suveräna 92or som heter Joel Östlund. Han är nu ettåring på Gymnasiet och uttagen till U17 landslaget. En kille att hålla ögonen på tror jag. Med dina suveräna upplägg (sommarläger typ?) skulle han nog kunna utvecklas ytterligare några snäpp till.Hockeyn ffa i Stockholm behöver definitivt tänka om vad gäller både fys och mat (fråga Jimmy). Han har kört brottarfys (utvecklat min grabb något enormt fysiskt men inte minst mentalt) med vissa elitlag i stockholm och han berättade att de var enormt under utvecklade i överkroppen och hade usel koordination ex problem med att göra kullerbyttor. Jag har tippsat flerastockolms hockey ledare om dig och hoppas att de tar/tagit kontakt.

  Idrotten är kolhydrativrarnas sista bastillion och hockeyn hittar man längst bak i tåget.

  http://dagbladet.se/sport/ishockey/1.418336

  SvaraRadera
 3. Hej Muffin och In the end...! Det tog eld ordentligt här uppe i Norrland, hehe. Allt som sker finns det någon mening med, så också med detta scenario... Jag tänker inte berätta om Dr Schulze för dem, innan säsongen är slut.
  I kväll piskade MODO Skellefteå med 4-1, efter en riktigt hygglig come back av Foppa (snyggt egenarbete bakom mål, bryter in framför kassen in lyfter in den i bortre krysset, 1-0 är ett faktum och en "utlösning" sker i Swedbank Arena, häftigt!), Hasse Johnsson och Marco Toukko. Själv satt man på första parkett, fotade en del och njöt av bra och tempofylld hockey! Toukko kan bli sevärd framöver, kom ihåg vem som sa det!Verkar faktiskt som om MODO mår riktigt bra nu och har bestämt sig för att kriga igång inför slutspelet, hurra, hurra!
  In the end... Alla lovande och hårt satsande hockeyspelare är välkomna till Kroppsinvest Hockey Summer Camp! Tack för ditt arbete för vår tjänst. Vi erbjuder mycket riktigt en hockeykroppsutbildning som sträcker sig över hela sommarhalvåret (3-4 återkommande camper från april till september, och hemträning emellan enligt personligt upplägg m.m.), inte en quick fix-vecka i juli, vilket är standarden i branchen tyvärr! Läs mer på vår hemsida under aktuellt www.kroppsinvest.se/nyheter. Imorgon dyker det nog upp något från matchen på bloggen. God natt!

  SvaraRadera
 4. Jocke min vän! Du håller på och jobbar med fel gäng! Modo och Krif! Kassa, proppmätta ängagäng båda 2!

  SvaraRadera