fredag 27 februari 2009

Paulun - ett riktigt lågvattenmärke!

Att Fredrik Paulun sedan länge sålt sin själ till enfalden, bejakar den monetära guden och rider på svallvågorna av den ena enfaldiga trenden efter den andra, är sorgligt men välkänt bland dem som har en något mera uppriktig, ärlig och kärleksfull inställning till våra medmänniskor än denne vindflöjel.
Jag kan dock stå ut med det, alla får leva ut sin övertygelse, de sista månaderna har han ju ändå "förstått lite" (nu var jag väl snäll ;-), dvs. att man kan göra pengar på den kostinriktning som verkar sälja bäst just nu, nämnligen att äta mera fett och protein än vad livsmedelsindustrin, förlåt livsmedelsindustriverket, förlåt igen, jag menar Livsmedelsverket, våra ofta förbetalda kostprofessorer och allt för sällan supracervikalt fungerande dietister, rekommenderar.

Vad jag inte kan stå ut med däremot och vad som gör mig riktigt förbannad, är när denne uppenbarligen genomfalske girigbuk, i sitt eget bloggforum (dvs. han kan inte vara felciterad) så illa döljer att han "gläds åt tragiska dödsfall" från konkurrerande dieter (läs mer på http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=243,), lika illa föreställer sig vara objektiv huruvida det finns ett samband mellan just den aktuella dieten (LCHF) och de aktuella dödsfallen och slutligen ändå använder dessa dödsfall för att "skrämma/slussa" in människor i Paulunimperiets senaste försäljningsidé/diet, nämligen "Isodieten". Tyvärr går det inte att lämna kommentarer på den självutnämnde kostguruns blogg, -vilken tuffing!

Vilken överraskande retorik, -er diet dödar människor min diet är perfekt, köp mina produkter så går du ner i vikt och får i dig det du behöver?! Paulun avslutar sitt tragiska blogginlägg med orden "För den som vill gå ned i vikt är isodieten det säkra alternativet eftersom den tillåter alla näringsämnen men i rätt mängd och av rätt kvalitet." Ödmjukt! Det patetiska "kriget" mellan olika mer eller mindre framgångsrika dieter rullar vidare, kvar står Svensson allt mer luttrad mellan butikshyllorna. -Fy skäms!

Helt plötsligt vet Mr Paulun mer än moder natur själv, han vet att du får i dig allt det just dina celler behöver, men bara om du äter hans teams senaste försäljningsidé. En diet där man skall man äta 33 % fett, 33 % protein och 33 % kolhydrater (i konceptvärlden måste allt vara lätt att komma ihåg förstår du, som refrängen på en schlager), den saknade procenten fick därför inte plats i konceptet och på ett nafs glömde Mr Paulun bort vad han skrivit i hälften av sina tidigare alster. Finns det verkligen någon individ som på fullt allvar, som på heder och samvete använt hela hjärnan, tror att en beduin, en låglandsindier, en medelhavsbo, en skandinav och en eskimå alla skall äta enligt Pauluns nypåkomna försäljningsidé/diet eller någon annan diet för den delen? -Räck upp en hand i så fall! Min erfarenhet, kunskapsmässiga övertygelse och moder naturs uppenbara budskap, är att vi alla har olika text på insidan av våra cellers tanklock och texten uppdateras dessutom med jämna mellanrum, allt eftersom livets tand har sin gång!

I otaliga böcker har Fredrik Paulun propagerat för att största delen av ditt intag skall komma från olika kolhydratkällor, protein från animaliska källor är inte nödvändigt, bara du äter varierat med kolhydratkällor, fullkorn och lågt GI får du en fullgod mängd essentiella aminosyror i dig från växtriket. Man skulle äta enligt räknemetoden för hur snabbt en kolhydratkälla höjer ens blodsocker (s.k. GI-metoden). Man skulle undvika mättat fett (som var farligt för kärlen, plackbildning etc.), kolesterol (som gav hjärtsjukdomar, plackbildning etc.), kött (som gav cancer m.m.) och helst bli vegetarian (vilket var det optimala för människan). Det fanns ingen hejd på hur dåligt kött och fett var, nu skall helt plötsligt 66 % bestå av kosten bestå av det som var så farligt och dåligt, hallå! Varningsflagga! Rödljus!

Som exempel på denne mans tvivelaktiga kameleontegenskaper, lämnar jag ett citat från en artikel signerad Fredrik Paulun från Andrummet, publicerad för inte många år sedan. Läs och bedöm själv...
"Det finns så många fördelar med en vegetarisk kost att en artikel inte räcker till vägar för att täcka alla. Rött kött är något av en hälsomässig motvikt till den vegetariska kosten eftersom den ökar risken för många cancerformer, diabetes och hjärtinfarkt medan vegetarisk kost motverkar dessa risker. En överväldigande vetenskaplig bevisning visar att vegetarianer är friskare och lever längre än icke-vegetarianer... Om du äter kött kommer du inte att dö av det, men du lever troligen lite längre och minskar risken för sjukdomar en aning om du låter bli! " (Läs hela artikeln på http://www.andrummet.se/index.php?func=1500&arg1=2)

När skall vi förstå att det inte finns någon diet som passar alla, när skall det gå upp för oss att vi är den enda djurarten som informeras via TV, radio, kokböcker och veckotidningar vad vi skall äta och leva av? När skall vi förstå att inte heller Paulun talade moder naturs språk?

Har du någonsin sett en älg, en hare eller en räv på Livsmedelsverket frågandes vad dom skall äta? -Inte?! Men hur vet dom vad dom skall äta då, varför har dom ingen fetmaepedemi, varför behöver dom inte medicineras med Losec och varför kan man inte hitta en räv med diabetes?
Varför utvecklar ursprungsbefolkningar som fortfarande äter som deras förfäder åt, dvs. minmalt processerad naturlig mat och inte nyttjar vår moderna industriframställda dito, inte våra s.k. vällevnadssjukdomar (bör egentligen kallas fellevnadssjukdomar eller fellevnadsohälsoprocesser)? Hmmm, kanske blir jag lite lurad ändå, där jag står med det färgglada muslipaketet i ena handen och det optimala brödet i den andra framför Pauluntemplet på Hälsomässan!

Tänk själv, kära medmänniska, tänk själv. Vad har tagit dina gener dit vi är idag, vilken fördelning mellan protein, fett och kolhydraterna tvingade omständigheterna oss att äta och hur anpassade vi oss och löste överlevnaden vid olika breddgrader, klimat, altituder, biotoper, fauna och flora? Tänk själv, lysna inte på girighetens röster, lyssna på dina celler, lyssna på din organism, lyssna på din magkänsla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar