tisdag 17 mars 2009

Bosön eller Skrotön?

Idag är jag riktigt jä..a irriterad! Fick via vårt interna forum (KFT Master Group) ytterligare en gång insyn i hur URUSEL och institutionellt trångsynt kunskap, anpassning, kvalité och helhetstanke man har på vårt s.k. toppidrottscenter kallat Bosön.


Jag vill dock redan här påpeka att det nästan aldrig förekommer människor som är usla, mediokra eller okunniga med uppsåt, man gör så gott man kan med tillgänglig kunskap. Det finns dessutom många duktiga medarbetare på Bosön som gör fantastiska fast tyvärr mycket smalspåriga jobb. Man fastnar på detaljer och likt professorn, blir grymt kunnig på nästan ingenting. De tjänster man serverar våra olika landslag och landslagsidrottare är dock USLA, delvis felaktiga och ibland direkt kontraproducerande! Tyvärr blir det så när för få kunskapskällor, för dålig bredd på kunskapskällorna, sponsorstvång, indoktrinering, revirpinkande, visionslöshet, låga krav på konkurrens och korsbefruktning samlas under ett tak.


Jag har upplevt uselheten själv på flera plan, första gångerna som ansvarig lagnaprapat i IF Brommapojkarna i mitten av 90-talet och i modern tid exempelvis i samband med en heldag på Bosön med en av sveriges just nu absolut bästa manliga landslagsbrottare samt som rehabiliteringsexpert till en av våra absolut bästa internationella kvinnliga golfare (som av det kunniga rehabiliteringsteamet, trots uppenbara besvär att stabilisera både segmentellt och bålmässigt kring sitt lumbala diskbråck, fick rådet att köra Swissball Prone Jack Knife, frivändningar med skivstång och utfallssteg). Jag häpnar!


Jag orkar inte ens kommentera det jag fick veta, det tar nämligen priset på USEL hantering av ett landslag, dess specifika idrottsutövning och den kvalité man skall förvänta sig av ett Center som gör anspråk på att vara "samlingsplatsen för svensk idrott". Ni får bedöma och reagera själva. Jag har kopierat min gode väns erfarenheter från vårt forum. Vad skall man säga... Jag blir trött, förbannad och ledsen bara...


Citat "Jag passar också på att delge en mindre positiv erfarenhet i form av en besvikelse. Jag var för ett par veckor sedan på Bosön som ledare för ett av de militära idrottslandslagen. Vi genomförde där SOK:s Fysprofilen. Sveriges elitcentrum med hyfsade ekonomiska medel som ska leda våra mest potentiella idrottare till olympiska medaljer. Detta kompetensnäste dukade upp ett idrottsanpassat testbatteri för sportskytte (mina aktiva).

Vad tror ni de på allvar menade var ett bra fystest för oss, jo Bänkpress 1 RM, Skivstångsrodd liggande på en specialbänk 1 RM, Knäböj 1 RM, Brutalbänken och coopertest!!! Say no more...
SOK stöttade också med en föreläsning om kost framförd av deras dietist och kostrådgivare Linda Bakkman. Linda var ansvarig rådgivare från SOK på senaste Olympiaden och hade en gedigen formell kompetens.


Lika bra som hennes CV lät, lika dåligt var innehållet i hennes budskap. Hon byggde föreläsningen runt fyra rubriker som i sig är korrekta: Kvantitet (energi), Disposition (näring), Timing (laddning, återhämtning) samt Vätskebalans. Hon förstod inte alls vikten av anpassning efter genetiskt härkomst eller individuella metaboliska skillnader, inte ett ord om kvalitet, d v s det som avgör om kroppens celler kan få ut rätt bränsle av det som passerar kakhålet. Inte ett ord om ekologiskt, oprocessat, närodlat och naturligt!

På min fråga om det inte var viktigt så gav hon ett svävande svar att det var ju bra om det gick men var inte speciellt viktigt.... Droppen var när hon på fullaste allvar menade att ett återhämtningsmål direkt efter hård träning/tävling lika väl kunde bestå av vinegum och coca-cola eftersom det var sockret som var det allra viktigaste direkt efter en nedbrytning - Jiippiiiii SOK:s nya rekommendation på återhämtningsmåltid lyder annars: En flaska Pucko och en banan! Dr Dettner, tänk om du suttit i lokalen, jag lekte med tanken och log för mig själv... "


Man tar sig för pannan, -är det verkligen sant, är det sådana här test- och träningscoacher samt indoktrinerade dietist-/livsmedelsindustrilögner, vi hoppas skall ge medaljer i London och Vancouver??? Fysprofilen fungerar i bästa fall hyfsat för anaeroba kraft- och kontaktsporter, tyvärr kan man inte ens i dessa fall konfigurera testerna att verkligen mäta det som är relevant för den sportens stabilitets-, balans-, koordinations-, flexibilitets-, styrke-, uthållighets- och explosivitetskrav.
Enligt uppgift "ondgjorde sig testledaren för Fysprofilen över den 'nya trenden' med bålstabilitetsträning och funktionell styrketräning och menade sedan att bålstabilitet kan bara byggas av riktigt tunga olympiska skivstångslyft". Gratulerar Bosön, SOK, RF, ni har riktiga visionärer i era led. Vi bör dra bort den skatt från skattsedeln, som går till Bosön, RF och SOK tills dom fått grepp om helheten och börjar ge råd som bygger både hälsosamma och överlägsna idrottskroppar! Kanske skall RF och SOK inte slås samman alls, vi borde nog skrota båda och bygga upp något nytt som bygger fantastiska idrottskroppar och prestationer istället för att pinka revir och skydda min arbetsplats!!!


Bosön av idag är tyvärr bara namn- och uppdragsmässigt motsvarigheten till exempelvis Toppidrottscenter i Oslo eller U.S. Olympic Training Center - Colorado Springs. På dessa och andra ställen där mina adepter tränat, finns det också bristande kunskap men inte i närheten av denna dimension och det finns absolut inte 18 år gamla gropar i gymgolvet, spänsthoppskuber som en gång i tiden var både hela, fyrkantiga och användbara, skivstångsställningar som knappt håller ihop och avsaknad av basal vikt- och träningsutrustning, vilket är fallet på vår s.k. stolthet Bosön. Hela rasket borde byta namn till "Skrotön" tills man tagit sig i kragen och rensat ut all skit man sysslar med! Ingen skulle bli gladare än undertecknad, alla andra klarsynta coacher och våra adepter, om Bosön upprustades på alla plan!


Mitt lätt frustrerade inlägg ;-), får ses som ett par svettiga lavetter som förhoppningsvis resulterar i eftertanke och förbättring! Om inte, kör vidare och lär av tiden, alla tvingas fatta förr eller senare!


Jag saxar lite fakta från Bosöns hemsida så ni förstår att det finns en viss distans mellan det man säger sig leverera och det man får i dagsläget!!!
Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Här tränar och rehabtränar många idrottare året runt. Inom ramen för RF:s elitstöd tar specialidrottsförbunden (SF) del av de kompetensområden som elitstödet erbjuder. Elitstödet är till för de SF som har landslag på internationell nivå...
Var och en som håller på med idrott vet att optimal utveckling kräver mycket mer än utövande av den egna sporten. På Bosön finns alla resurser för kompletterandeträning: gym, simning och kondition. På fyslabbet erbjuds idrottare en mängd olika tester inom uthållighet och styrka, såväl avancerade fysiologiska mätningar som enklare fälttester...
Skador är tyvärr något som är förknippat med all form av intensivt idrottande. Kompetent och effektiv rehabilitering är därför en grundförutsättning för all långsiktig utveckling av framgångsrika idrottare. På idrottsmedicinska kliniken utförs grenspecifik rehabilitering av idrottsskador. Därtill bedrivs projekt för utveckling av metoder i skadeförebyggande syfte...


Tja vad säger man, som man bäddar får man ligga! Fysprofilen verkar ju vara grymt anpassningsbar till olika idrotter :-(. Varför inte testa max handkraft på på gevärsskyttarna, det är ju så viktigt att klämma till riktigt hårt om gevärskolven för att skottet skall komma iväg, eller...?!? Vi kan bättre än så i Sverige, vakna!

3 kommentarer:

  1. Jaha, då dröjer det inte länge till innan man får läsa om den "otur" som tidningarna kallade Kallurs och Klyfts stressfakturer. När ska någon vakna och börja ifrågasätta.... Tänk när man får läsa om en "läckande" nedre unit ;-)

    SvaraRadera
  2. Hehe låter ju nästan surealistiskt=). Hur tänkte de att "fysprofilen" skulle matcha deras behovsanalys av fysiska egenskaper. Men hur som helst. Återhämtningsmål efter träning... Skulle inte det kunna vara ett bra rubrik för ditt nästa blogginlägg.

    SvaraRadera
  3. Hej mitt namn är johanna och jag läste din blogg när jag googlade angående min C-uppsats. Jag läser till naprapat och är intresserad av idrottsmedicin. En tanke var att testa relevansen av ett Cooper test för basketspelare i jämförelse med något mer idrottspecifikt. Och du verkade ju inte gilla fysprofilen något vidare så om du har tips och ideer på hur det skulle kunna utföras eller alternativa test som du vill testa så hör gärna av dig till mig på naprapatjohanna@gmail.com

    SvaraRadera