onsdag 11 mars 2009

Snart är gymbluffen synad!

"Håller du på med den där funktionella träningen ännu", frågade den tragiskt oinitierade multigymägaren en god vän till mig någonstans i en mindre stad i Sverige. Min gode vän som även är en av Sveriges bäst utbildade och funktionellt vältränade gyminstruktörer, fann det inte ens värt att besvara! Hos oss har det blivit veckans s.k. "one liner", den orsakar samma skrattsalva varje gång, säkert hela veckan ut!

Funktionell styrketräning är inget man håller på med, hela livet kräver funktion i tre plan med samtidiga krav på styrka, stabilitet, balans, koordination, flexibilitet och ibland explosivitet. Funktionell träning är bara ett namn på medveten träning som befrämjar funktion, det är ingen fluga eller koncept. Funktionell styrketräning, är i motsats till isolerad maskinträning på gym med 2000 medlemmar och avsaknad av gyminstruktörer, styrketräning som bygger upp din kropp inifrån och ut, från isolerat till integrerat, från enkelt till komplext. Du bygger din kropp nivå för nivå att klara det du förväntas klara eller skulle vilja klara av i den riktiga världen, dvs. ditt arbete, din idrott eller din vardag.

På filmen ser ni en annan vän till mig i en nästan perfekt Olympic bar chest press! Jag varnar, testa inte om du inte är funktionellt vältränad!!! Om du ändå testar, skaffa numret till någon som är bra på främre ledkapselskador och några näsblodsstillare! Om du klarar, be att bli filmad, jämför med Magnus! Det tar ett tag, kan jag meddela! Börja alltid på den nivå du befinner dig! Sök upp avancerade träningscoacher som förstår hur kroppen fungerar!

Tror ni modellens (i detta fall Magnus Axelssons Lic. Master KFT) axelleder är bra på positionera ledkulan på överarmen rätt i förhållande till den grunda ledhålan på skulderbladet samt att stabilisera stora krafter i flera plan?

Tror ni hans stabila axelleder och hans starka pectoralis major-muskulatur har tillräckligt med funktion för att utföra denna övning eller behövs det lite integrerad bål, höft- och benstyrka/stabilitet i sagitalplanet (fram och tillbakaplanet) också?

Vad tror ni, -kan man lära sig detta med hjälp av isolerad styrketräning i en Pec Dec-maskin? Eller var det precis vad Magnus visade på filmen, dvs. hur en pec dec-maskin egentligen borde se ut, om den skulle tillföra mänskliga kroppar lite RIKTIG styrka, funktion och stabilitet. Istället för att tänka och använda hjärnan på våra gym, bygger vi, sittande med ryggstöd och utan krav på samtidig inkoppling av vare sig balans eller bålstabilitet, stora dumma bröstmuskler som inte förstår hur man samarbetar med resten av kroppen.

Vilken kropp skulle du vilja ligga inne med, när du exempelvis med armarna utsträckta åt sidorna skall mota hästar in i en fålla, mota människor vid en konsert eller sänka farten på och störa en framrusande handbollsmotståndare som blockerare strax utanför sexmeterslinjen, Magnus Olympic Bar Chest Press eller Kalle Pec Dec?

Håller ni på med de där maskinerna ännu? Snart är bluffen synad!

1 kommentar:

  1. Tyvärr kan jag bara instämma med dig om hur det går till på våra gym. Har under väldigt många år tränat på gym på flera orter i vårt land. Det ser ungefär likadant ut på samtliga ställen jag varit på. Ytorna för att använda sig av frivikter är minimal pga alla maskiner. Oftast är det ett äventyr att bara göra ett utfall utan att snubbla över en nyinköpt maskin som fick ta den sista lilla ytan i anspråk. När en "instruktör" ovanligtvis gör sin entré i lokalen börjar det riktigt roliga. I släptåg har han en storögd nybörjare som äntligen bestämt sig för att börja träna. Det intressanta är att instruktören alltid går till samma maskiner och i samma ordning oavsett vem han/hon har med sig. Stina 65 år som jobbat på kontor hela livet och aldrig sett ett gym tidigare får exakt samma maskinövningar som Kalle 18 år och fotbollsspelare som vill bli lite "starkare" till nästa säsong. Förmodligen kommer Stina efter ett tag sluta pga ett ömmande knä eller axel och Kalle blir en långsammare fotbollspelare. Vem har då tjänat på detta?

    SvaraRadera