måndag 30 mars 2009

Småskalighetens hjältar!

Mästerfilmaren Per-Anders Rudelius (www.kultfilm.se) har via sin dokumentärfilm "Småskalighetens hjältar", som sändes på SvT 2 igår kväll kl. 20.00, givit "moder jord eller naturen själv" möjligheten att tala till oss! Dessutom helt oemotsagd (av livsmedelsindustrin) i en hel timme på bästa sändningstid, -grattis oss!

Per-Anders ligger dessutom bakom storheter som "Solens mat", ni vet programmet om den härliga lilla människan med den brinnande passionen för allt från ostar och lammuppfödning till matlagning på gammalt vist vis i härliga naturmiljöer runtom i Italien.

Per-Anders låter i "Småskalighetens hjältar" sista generationen av gårdagens människor, som faktiskt förstår naturen, harmonierar med naturen och skapar i symbios med naturen att komma till tals. Undertonen "vi blir aldrig friskare än det vi gör eller den jord vi trampar på" kunde inte bli tydligare i denna vackra, spontana, roliga och tänkvärda film.

Se denna film, låt din själ beröras av detta enkla och naturliga budskap från din egen moder! Du har chansen både den 2/4 (SvT 2) och den 4/4 (SvT 2). Om du är av den stressade generationen och inte riktigt "hinner" att se den då, kolla redan nu på SVT Play.
På bilden ovan, besöker undertecknad den smålänska bonden som i sin småskalighet låter fåren beta av det snabbväxande gräset från ängarna, vilket håller landskapet öppet och som bonus producerar ett mycket näringsrikt och gott lammkött framåt hösten! Hur svårt kan det vara?!

2 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med, vilka livskonstnärer! Det är ju så det var meningen att vi skulle leva. Vad håller vi på med idag egentligen? och till vilken nytta för människan?

  SvaraRadera
 2. Hej

  Ja, detta var en mycket bra dokumentär och mycket kände jag igen mig i. Jag är nämligen uppvuxen på ett litet torp i Blekingeskogen där far hade höns, får, gris m.m, man levde nära naturen med jakt och fiske och man tog tillvara det mesta vid slakt mm. Det var en härlig tid och man kände verkligen igen sig i den här dokumentären.

  Många rosor skulle jag vilja ge till Per Anders Rudelius, en mycket trevlig och bra dokumentärfilmare.

  Hälsningar
  Nilla

  SvaraRadera