söndag 12 april 2009

Rakit, riktig mjölk, hälsa och vitamin K!

Läste i Svenska Dagbladet att K-vitamin kan skydda mot prostatacaner SvD 2009-04-11: "K-vitamin i väl lagrad ost tycks överraskande skydda mot framskriden prostatacancer, rapporterar tyska forskare. Efter flera hoppingivande rön skall det hittills förbisedda vitaminet specialgranskas vid den kommande översynen av de nordiska näringsrekommendationerna."

Nu har man upptäckt K-vitaminet, igen! Och kan ni tänka er, det har samma uppgifter idag som när man (Weston A. Price) upptäckte det förra gången, på 1930-talet!!! Hur ofta "upptäcker inte" vår tids s.k. forskare det som redan är välkänt, har använts och används inom den holistiska medicinen sedan urminnes tider, dvs. inom den gren av svensk hälso- och sjukvård som fokuserar på, utreder och förändrar orsakskomplexen bakom ohälsoutveckling?

Tyvärr blir oftast resultatet av den moderna forskningsrapporten bara en gatlopp efter "det nya vitaminet". Industrin radar sedan upp produkter med K-vitamin i STORA BOKSTÄVER! Men blir du friskare av det eller är det summan av alla dina val i livet som avgör om jag bygger eller demonterar hälsa?! Du får i dig samtliga näringsämnen du behöver, inklusive vitamin K och alla dess subformer om du lär dig äta enligt din metaboliska typ (dvs. rätt fördelning mellan protein, fett och kolhydrater och inte ratar animalisk föda) samt köper ekologiskt, biodynamiskt, fribetande, frisimmande.

Weston A. Price D.D.S. beskrev redan 1945 "a new vitamin-like activator" (idag kallat för Vitamin K) som spelade en inflytelserik och essentiell roll vid:
hanteringen av olika mineraler ex. calcium, zink, fosfor m.fl.,
skydd för olika tandsjukdomar såsom karies,
benvävnadstillväxt och uppbyggnadsprocessen efter benbrott,
kraniell utveckling,
reversering av Rakit (benskörhetstillstånd, mjuka skelett pga. dålig mineralinlagring m.m.),
återskapa eller förbättra reproduktivitetsförmåga,
skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, motverkar "åderförkalkning" samt är en väsentlig komponent av hjärnan och hjärnans funktioner m.m.

Källa: Nutrition and physical degeneration, PPNF 1939, 1945 (beställ på www.ppnf.org).

Bild från Weston A. Price forskning i Melanesiska (Nya Kaledonien, Fiji) och Polyneiska ö-världen 1934. Originalcitat till bild 3-13 "Note the strength of the muscles of this man´s arms, neck and shoulders and the breadth of his jaws and dental arches. Both physically and dentally, he is a specimen of very high perfection." Price var inte bara en eminent forskare, han var också Doctor of Dental Surgery DDS, vilket faktiskt ledde honom in på spåret att söka efter den kost som gav den bästa tandhälsan. Vitamin K2 arbetar synergistiskt med vitamin A och D vid tillverkandet och aktiverandet av vissa proteiner i din kropp samt spelar en väsentlig roll vid utvecklingen av benen som bl.a. formar ditt ansikte.

När man separerar vitamin D från vitamin A, får vitamin A egenskaper som aktiverat ergosterol, vilket idag kallas idag för D-vitamin (testprocedur enl. Yoders peroxidation procedure beskriven i J. Biol., Chem., 70:297, october 1926), fann Weston A. Price bl.a. de ovanstående effekterna på hälsan, som inte helt kunde tillskrivas "D-vitaminet". Han kallade denna ännu okända subtans för "activator X".

Weston A. Price forskning pågick från 1928 till den presenterades 1945 och inkluderar bl.a. analyser av mer än 20000 olika mjölkprover från USA, Australien, Brasilien och Nya Zeeland! Resultaten visade bl.a. att den mest potenta faktorn för att mjölken skulle innehålla stora och högkvalitativa mängder activator X (K1 och K2-vitamin) var att djuren fick vara utomhus och beta grönt snabbväxande gräs! Som utfodring var slaget och snabbtorkat gräs (soltorkat) hö det näst bästa.

Kom ihåg att dåtidens gräsängar och djur inte var konstgödslade (konstgödsling lurades Europas bönder in på först efter 2:a världskriget), de var obesprutade och ännu inte utsatta för dagens antibiotika-, antinflammatoriska och steroidliberala utfodring. Genmanipulering i dagens tappning var en utopi.

Vitamin K finns i bra kvalitet och rikliga mängder, tillsammans med andra essentiella näringsämnen givetvis, i riktigt smörfett, inälvor och fettvävnad från djur som konsumerat grönt obesprutatt snabbväxande gräs utomhus.

  • K1 används bl.a. av levern för att aktivera blodkoaguleringsproteiner.

  • K2 används primärt för att placera calcium där det behövs i kroppen, benen (benvävnad) är en sådan plats! Men som ni vet nu, behövs det till en myriad andra processer också!

Detta visste man redan på 30-talet och sannolikt redan innan dess! Skillnaden är bara att var tid har sina profeter, även om informationen är densamma!

Gör det enkelt för dig min vän, ät rätt för din metaboliska typ, välj fribetande, frifångat, ekologiskt, biodynamiskt, minimalt processerat och närodlat, då "pleasar" du alla falanger i samhället och bygger hälsa på samma gång. Kroppen bildar dessutom eget K-vitamin i tjocktarmen via en fermenteringsprocess driven av en bakterieflora i rätt balans, ytterligare ett skäl till att vårda även sin bakterieflora. Hur tror du man skapar symbios (balans) i dina tarmar?

Klart för idag, kära vänner, nu skall jag fortsätta fixa Dettners blogg-rum, jag sitter nämligen fortfarande vid köksbordet och blev nyss anfallen av min fru som demonstrativt satte upp dammsugaren på bordet och hotade suga upp ett av mina USB-minnen!

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant detta att äta enligt sin metaboliska typ. Jag har själv prövat olika typer av dieter, och finner att en kost bestående av en hög andel magert protein, stora mängder grönsaker och ett tillskott av omega-3 fetter samt extra kolhydrater (pasta verkar funka bra för mig) vid intensiv träning verkar vara det som passar mig bäst. Dock svårt rent ekonomiskt för en student att ha en sådan kosthållning tyvärr, pasta, ris och havregryn är ju betydligt billigare än 2grönsaker och kött". Antar att man får prioritera. En fråga dock, hur bestämmer man sin metaboliska typ mer exakt?

    SvaraRadera
  2. Hej Raidho!
    Köp boken "the metabolic typing diet" av William Wolcott. Den bygger bl.a. på Weston A. Price´s forskning, där kommer du att lära dig en hel del om hur det var meningen att vi skulle äta enligt naturen. Läs dessutom mer om kost på denna blogg och vår hemsida www.kroppsinvest.se jag jobbar dagligen med att lära både vanliga människor och elitidrottare att äta enligt sin metaboliska typ. Den tjänsten kallas Kost- och Livsstilskonsultation. Lycka till med ditt sökande, du är på rätt väg ;-).

    SvaraRadera