fredag 17 juli 2009

Kött, fett och grönsaker, -nästa fråga!

Kött, fett och grönsaker är mitt kortaste svar på frågan: -Vad skall man äta då? -Men då får man ju ingen energi, den finns ju bara i pasta, musli och bröd!, säger den vanligaste frågeställaren då som motfråga! Puuhh! Spannmålsindoktrineringen och de ofta ohälsoframkallande dietistråden försvinner inte på momangen direkt.

Jag satte nämligen lite myror i huvudet på en 3-4 Modo Hockeyspelare idag! Strax efter morgonens träningspass med Hans Jonsson i Swedbank Arena (vi körde maxstyrka i Sumo Dead lift, Cable Standing Split stance 2 arm Chest press samt Cable Standing Horizontal Wood chop) fick jag just ovanstående kostfråga.

När jag svarat drog karusellen igång, allt ställdes på kant för de vetgiriga Modokrigarna. De flesta elitidrottare i Sverige har ju någon gång träffat på den politiskt korrekta och ibland ohälsoframkallande dietistläran! Efter en 15-20 minuters improviserad avgiftningskur, dvs. föreläsning om vad våra celler i praktiken förväntar sig i form av energi, näring och övriga ämnen samt vad som fungerar i praktiken (och vetenskapligt), trillade poletterna dock ner.

Alla var ganska ense, om än lätt omskakade, om att det jag berättade var rimligt att antaga som en sannolikt klart bättre kostsammansättning/innehåll/kvalité både för hälsa och maximal idrottseffekt! Vad berättade jag då?

Jag diskade av allt från hur maten odlas och hanteras i vår värld till hur maten konverteras till energi och byggmateriel samt hur vårt hormonsystem och våra testosteronnivåer anpassar sig/harmonierar med vad vi äter, gör, tänker, tränar och vilar. En del av det jag berättade, dvs. hur du kan trigga ditt hormonsystem att optimeras för "din" satsning mot en grym fysik, kan du bl.a. läsa mera om i boken "Istället för Doping!" av Frank Nilsson.

Franks bok är mycket läsvärd, han förklarar på ett enkelt sätt olika hormonella reaktioner, kompensationer och förhållanden i samband med vad du äter, dvs. om du är en sockertorsk/sockerdriven eller en kött och fettätare/fettdriven atlet. Var dock medveten om att vi egentligen vet ganska lite om hur vårt intrikata och komplexa hormonsystem fungerar i alla delar och i realtid.

Vad gör man då om man läst både ditten och datten, tror lite på "båda läger" och fortfarande är mycket osäker? -TESTA själv! Redusera ditt kolhydrat till hälften av vad du äter idag, ersätt detta med mer kött och fett (obs! det skall vara ekologiskt eller vilt). Träna på som innan, våga prova mer än några veckor, efter någon månad börjar det hända saker, vad då? Testa själv! Inget slår praktisk erfarenhet. "Be the shit you talk", så att säga! Varför tror ni att dom lyssnade?!

2 kommentarer:

  1. Om Du visste vad rätt Du har.

    Vi kommer att få se en smärre revolution framöver. Som jag har upplevat det kommer den snabbare än man kan tro.

    Den där boken Du nämnde om, Frank Nilssons "Istället för doping", är en alldeles utmärkt ingång till LCHF-kosten. Den är passar för alla människor inte bara för idrottsfolk. Måtte den bara spridas ordentligt!

    Många hälsningar inför en oerhört spännande framtid!!

    Rolf Aronsson

    SvaraRadera
  2. Tack Rolf Aronsson!
    Det är så viktigt vad vi äter att undertecknad inte ens jobbar med eller coachar elitidrottare, om de inte är beredda att äta den kost deras celler förväntar sig, den kost som innehåller de bästa byggmaterielen, ger den bästa hormonbalansen, den mest optimala bränsleblandningen etc.
    Resultatskillnaderna är så tydliga att individerna själv blir smått chockade! Och jag coachar allt ifrån världselit i uthållighetsgrenar (ultratriatlon)till extrema anaeroba och aeroba/anaeroba sporter såsom Brottning och ishockey!

    SvaraRadera