torsdag 20 augusti 2009

Glöm 800 meter, fokusera på de andra sex!

Jag var nog den enda som blev ledsen när dom svenska tjejerna gjorde bra ifrån sig på 800 meter i sjukamps VM! -Varför blev jag det, jag gillar ju sju- och tiokamp och tycker att det är riktigt funktionell inriktning av friidrotten? Så här är det i min värld.

Om du är bra, eller ännu värre bland dom bästa på 800 meter, har du inte maximerat möjligheterna att prestera på de andra sex grenarna i en kvinnlig sjukamp! Det anser jag vara en klar utvisning för ens hela träningsupplägg!

Kula, spjut, höjdhopp, längdhopp, 100 meter häck, 200 meter slätt är alla explosiva, snabbhets-, power eller kortkorta snabbhetsuthållighetsgrenar! För samtliga dessa grenar krävs bra mycket mer muskelmassa (motorstorlek), styrka (f.a. maxstyrka, dvs. din maximal förmåga att lyfta något i liknande generella och/eller grenspecifika rörelsemönster 1-5 gånger) explosivitet (snabbstyrka, rekryteringsförmåga/kontraktionshändelse per tidsenhet m.m.) power (viktförflyttning/effekt per tidsenhet) och topphastighet, än vad som är optimalt för 800 meter!!!
I klartext, om du är för klen, har för små motorer och har trimmat dem för dåligt från basala rörelsemönster hela vägen till grenspecifika övningar, presterar du uselt i sex av sju grenar och gillar att springa runt och träna 800 meter...

800 meter är den enda grenen i kvinnornas sjukamp (heptatlon) som faller REJÄLT utanför ramen, vari ALLA de andra grenarna befinner sig! både vad det gäller:

  1. Dominant energisystem (aerob/anaerob energitillverkning/fördelning/arbete v.s. nästan bara anaerob energitillverkning/fördelning/arbete),
  2. muskelfiberanvändning/fördelning (Kombination av typ1 och typ 2A/B/X v.s. nästan bara typ 2A/B/X),
  3. tempo i utförande (submaximalt under flera minuter v.s. explosivt och power under delar av en sekund till tiotals sekunder) samt
  4. muskulär signalering (låg %-uell allokering av motoriska enheter med en blandning av typ 1 och typ 2-fibrer v.s. hög %-uell allokering av motoriska enheter med en kraftig slagsida mot typ 2, dvs. hög signalfrekvens och signalstyrka)!

Så vill du bli riktigt bra på sjukamp, eller tiokamp för den delen, fokusera dina första 5 år på muskelmassa och utveckling av maxstyrka (till en viss gräns optimal för sjukamp, kallas relativ styrka, dvs. styrka i förhållande till kroppsvikt) samt gradvis allt komplexare funktionella övningar för att implementera detta med samtidig balans, flexibilitet, koordination, timing och stabilitet.

När du kommit en REJÄL BIT på vägen med detta bygge, börja fundera på vilken tid du behöver komma ned på i 800 meter för att nå dina poängdrömmar. At bli bättre på 800 meter är ALLTID en "trade off" på prestationerna i de sex andra grenarna. -Varför tror ni 800 meter är med i sjukamp? .... jaha, som en svårighet och utmaning för tränaren och dig att lägga upp den bästa periodiseringsplanen år för år.

P.S. För övrigt kommer Usain Bolt att schocka världen med 18.99 i 200-metersfinalen ikväll klockan 20.35 (det innebär ca 2-2½ meter före sitt gamla rekord)!!! Om han inte säkrar på slutet för att tjäna enkla pengar på att sänka detta rekord i flera steg! I kväll får vi se, fridrottshistoria igen, hur det än går! D.S.

2 kommentarer:

  1. Är det inte märkligt att väldigt många friidrottare har så in i bombens dålig posture? Nu snackar jag inte om svarta amerikaner där det inte verkar finnas någon med dålig sådan.
    Hur ser du på dessa "gamar" som trots allt presterar hyggligt? Är de så grenspecifikt tränade att det är det som tagit ut sitt pris, eller är de "dåligt" tränade rent generellt mot vad de borde kunnat vara?

    SvaraRadera
  2. Jo det är märkligt, men inte alltid förvånande. Ofta är friidrottare och friidrotten som helhet väldigt powerinriktad, lägger mycket vikt vid den grenspecifika exekuteringen av sin idrott, med all rätta givetvis, eftersom det mesta handlar om power. Men!

    Det finns också en underskattning och ibland grav okunskap om vikten och nyttan, även rent prestationsmässigt, av en för idrotten viktig grundträning och periodisering av styrka i kombination med hållning och stabilitet.

    Exempelvis full extensionsförmåga i bröstryggen för en höjdhoppare eller spjutkastare! Istället för "gamar" (upper crossed syndrome enl. Janda) som du noterat i ditt inlägg, borde man i flera fall lägga lite mer tid på att bygga en effektivare hållning i kombination med den statiska och dynamiska inre och yttre bålstabiltet som krävs för den aktuella idrotten.

    Att exempelvis träna sit-ups 100-tals repetitioner med kroppsvikt, istället för få (max 12 reps, men helst färre reps. med mycket belastning och sedan konvertera med explosiva kast, hopp, starter etc.) repetitioner med stort motstånd/intensitet, tränar bara en explosiv "muskel" (m.rectus abdominis och i viss mån m.obliqus externus) att bli långsam, uthållig och förkortad! Detta leder ofelbart till en dålig hållning i bröstryggen (dvs. bröstbenet dras mot pubisbenet och orsakar en kutrygg)!

    Det är som att träna Usain Bolt att springa långsamt, INTE SÅ SMART!

    Explosiva muskler mår bäst av att vara relativt stora, träna maxstyrka och sedan växla ut detta i explosiv konverteringsträning! '

    100-tals sit-ups är perfekt om du vill konvertera typ 2A fibrer till långsamma typ 1 fibrer, minska storleken på tvättbrädevalkarna och bygga en sämre hållning! Jag står inte i kö... Viva power ;-)!

    En del atleter ser kutryggiga ut pga en stor muskelmassa men har ingen kutrygg när man undersöker deras egentliga ryggradskurvatur! I vissa idrotter förlorar man inte så mycket på sin dåliga hållning pga av att idrottsrörelsen varken begränsas eller tappar något i effekt pga densamma. Löpning och kutrygg är ett sådant exempel! Dom har dock en hel del nack- och huvudvärk och skulle tjäna på at fixa till gamnacken av rent vardagliga själ.
    Nu måste jag gå och lägga mig natti, natti. Bolt är från en annan dimension, tack för showen kompis!!! 19.19, vilken jä...a smäll... som han hade sagt Björn Gustafsson, jag menar dynamit Harry!
    Dålig hållning finns bland alla populationer, inte unikt för europeer, bara lite tydligare ;-).

    SvaraRadera