onsdag 5 augusti 2009

Lämna målvakterna i gymmet!

Snälla tränare, lämna era målvakter hemma när ni drar till skogs och springer 5:an på tid med laget! Ni gör ingenting annat än att sågar av tändhatten på en raket, vilket inte direkt gör den till någon raket, eller hur? Snälla målvakter, stå på er och ta reda på mer om vilken träning ni borde utföra för att maximera era chanser i er idrottsutövning!

Har senaste månaden (i jobbet som naprapat/fyscoach) träffat på tre fotbollsmålvakter (från div. 1, 2 och 3), två handbollsmålvakter (ungdomslag, div.1) och tre ishockeymålvakter (2x Elitserien, div. 2). INGEN hade den prestanda dom borde ha, ALLA hade/har besvär delvis relaterade till felaktig/icke grenanpassad träningsregim, INGEN har tränat som en målvakt borde och ALLA har kört samma konditionsträning som utespelarna, dvs. 5 km, 3 km, 7.5 km intervaller, 800 metare, 400 metare m.m. Puuhhh!

Låter som ett grymt bra träningsupplägg :-( för att bygga en relativt lätt, stark, explosiv, spänstig, flexibel, reaktionssnabb, koordinerad, balanserad, upprättad och anaerobt uthållig målvaktskropp!?

Hur är det möjligt! Finns det ingen som sett vad en målvakt gör på en match! Det är en helt annan idrott än vad utespelarna utövar! En explosiv kille/tjej, aldrig längre än 5-15 m från målet som varvar lutande mot stolpen med extremanaeroba insatser från sekunder till minuter. En målvakt behöver varken springa för en bra coopertid (3000 meter) eller bygga någon grym aerob kondition, en måålvakt skall vara ett kraftfullt, rörligt, flexibelt, högintensivt intervallfenomen! Så, låt målvakterna vara, lämna dem i gymmet för att trimma sina typ 2A/2B/2X fibrer eller på spänst, e-koncentriska och kortkortsprintbanan! Sluta lipa när de inte dyker upp nästa gång ni kutar 3 km i skogen eller kör varv efter varv på 400 metersbanan för att bygga aerob/anaerob kondition.

Jag har en enkel vädjan till er alla tränare som klumpar ihop målvaktsträningen med övriga lagträningen. En målvakt skall träna grenspecifikt för att bygga en optimal fysik och prestanda för målvaktspel, snälla låt dem göra det! det är inte fult att utebli från löpningen, det är i detta fallet både smart och att rekommendera.

En målvakt skall inte gödsla med träningstillfällen i löpspåret och därmed tappa möjligheten att utveckla sina biomotoriska målvaktskvaliteter (explosivitet, reaktionssnabbhet, power, power endurance, dvs. anaerob intervalluthållighet vilket uppnås genom högintensiv intervallträning).

Låt målvakterna stanna i gymmet och bygg riktiga målvaktskroppar och målvaktsprestanda med funktionell balans- och koordinationsstyrketräning, funktionell maxstyrketräning, spänsthopp, max power i alla riktningar från och till alla lägen du kan tänka dig. Att coacha en målvakt är att coacha en målvakt!
Om ni ändå vill springa med målvakterna, just det, högintensiva intervaller! Om högintensiva intervallpass kan man skriva hur mycket som helst, så jag passar för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar