söndag 23 augusti 2009

Torkildsen vinner på 91.87 meter!

Thorkildsen, Pitkimäki eller Vasilevskis, vems träning har lett fram till bästa formen och därmed det längsta kastet ikväll? Det är sällan jag blir riktigt imonerad av elitidrottares träningsupplägg, av den enkla anledningen att de sällan är just elitupplägg. MEN! Efter reportaget i TV-sporten för en dryg vecka sedan, där Torkildsen visade upp sina grenspecifika övningar för oss, blev jag djupt imponerad! Lika lite imponerad blev jag när Arvedsson visade upp sin träning några dagar tidigare och på slutet joggade iväg med tunga steg i en tung kropp som inte såg långa kast ut alls! Jag tror Arvedsson såg programmet om Thorkildsen...!

Det var inte bara tuff träning (alla kan dumträna) Thorkildsen visade upp, det var intelligent träning och han var stark och utstrålade POWER! Det var träning där man tagit hänsyn till de speciella omständigheter som gäller för just spjutkastning, vilket tyvärr ofta inte är fallet inom elitidrott, tro det eller ej!

Thorkildsen hade lånat en hel del från gymnastiken, bl.a. ringarna och barren. Men det fanns en hel del andra godbitar med medicinbollskast etc. Vad hans grundträning bland hantlarna i gymmet handlar om skvallrade hans symmetriska och funktionella fysik en hel del om. Det var inte många spår efter maskinträning där inte!

Vad som imponerade mest var, att man hade tänkt på att träna de grundläggande rörelseprogrammen bakom en kaströrelse och bygga en riktig atletisk upprättad fysik först! Man adresserade vidare stabilisatorerna, synergisterna (muskler som bidrager, fast i mindre och/eller perifer omfattning än de huvudsakliga kastmusklerna till hastighet och utförandet av led-/kaströrelsen) och antagonisterna (dvs. bromsarna, som är så viktiga att träna upp för att kunna bromsa rörelsen sent, det vill säga kunna accelerera länge och långt in i rörelsen!) i axelleden som en funktion ihop med resten av överkroppen (imponerad ;-) och sedemera underkroppen/benen.

Det var uppenbart att man förstod vad man sysslade med, man attackerade axelled, skulderled och överkropp från flera riktningar, intensitets-, ändläges- och hastighetsförutsättningar, man adresserade de stora rörelseskapande musklerna i en obalanserad miljö för armen (s.k. open chain arm/hand) och fast miljö för underkroppen (s.k. closed chain). Det var så många rätt på en gång att jag blev riktigt rörd. Om någon av Pitkimäki eller Vasilevskis slår det upplägget och vinner över Thorkildsen, har dom förtjänat guldmedaljen duktigt!

Ikväll är det rena utlösningen för en styrke- och powercoach, må bästa periodisering och smartaste träning vinna, låt någon träffa rätt (dvs. ca 32-34 graders utgångsvinkel och uppåt 31-32 m/s i utgångshastighet) vem det än blir! Thorkildsen är mitt tips, 91.87 är min känning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar