lördag 29 augusti 2009
Isinbajeva 5.06 meter!
"Hur vet vi som tittar om den fantastiska Jelena Isinbajeva hittat tillbaka och på nytt brinner för stavhopp? Ni kommer att se en hungrig tiger som fyller hela stavhoppsområdet med sin oslagbara aura! Om ni inte ser henne, vet ni att hon hittade det där andra jag skrev om."
Hon valde alternativet den hungriga Tigern, intog stadion i Zurisch och slog till med 5.06 meter!!! Ånyo nytt världsrekord, utklassning, vilken Tiger!
torsdag 27 augusti 2009
I Fredriksbergs BK har vi tagit mycket seriöst på beslutet om byggnationen av en isyta/bandyplan och lagt upp en plan för hur vi skall vara en professionell förening med en grymt vältränad trupp redan innan banan blir ett faktum. Snart är första säsongen av professionell sommarträning (undertecknad sponsrar bl.a. Fredriksbergs BK med coachning som en hjälp att komma igång och bygga struktur) för bandyspelare till ända. Trots varierande uppslutning och massiv föryngring av A-lagstruppen ser det lovande ut inför vår satsning i bandytvåan till vintern.
- Visste ni att topphastigheterna för professionell bandyspelare är 42-45 km/timmen!
- Visste ni att en "halva", dvs. ungefär en ytterback med både anfalls- och försvarsansvar som skall jobba från egen hörnflagga till motståndarmålet, åker ca 1.5 mil per match med en puls kring 160 slag/min, det är "grymt" uthållighetsintensivt "agilityarbete"!
- Visste ni att en bandyspelare bör klara 1.3 x sin egen kroppsvikt i frontbenböj för att ha tillräckligt med maxstyrka för att maximera sin potential att konvertera detta till explosivitet och topphastighet!
- Viste ni att en bandyspelare kan behålla denna topphastighet bara genom att stå bredbent och omväxlande pressa skridskorna i isen med bl.a. sina "ljumskmuskler"!
Gillar du vintersport, gillar du att åka snabbt, bli ren med målvakten, banka iväg en boll långt, ta emot på tennis, dra några motståndare i 190 och göra mål med en backhand i nättaket, börja med bandy nu! Om 4-5 år är det elitbandy i stan, då kan det vara kämpigt att komma ifatt...
Börja spela bandy nu, kontakta oss Fredriksbergs BK i Ronneby!
tisdag 25 augusti 2009
Bandy - en uthållighetsagilitysport!
Smidighetssnabbhet kallas "agility" i engelsspråkig träningslitteratur, tänk bara på en agilitybana för hundar så får ni en bild av vad som krävs. Så snabbt som möjligt igenom banan, vilket kräver en kombination av styrka, power, snabbhet, balans, koordination och flexibilitet!
Ett upplägg jag använder i denna fas är exempelvis grenspecifika teknikbanor, ett exempel kan ni se nedan:
- 1-4 omgångar överstegslöpningar/deaccelerationer/reaccelerationer i olika bankombinationer med (3-10 set x 5-20 sekunder @ 90-100 % av max hastighet/power med 5-20 sekunders vila emellan seten, följt av 4-5 minuters vila mellan omgångarna). Varför 4-5 minuters vila mellan omgångarna? Jo, om du är ute efter höghastighetstrimning med fullt utvilade muskler, bör du samla max 60 sekunders intensivt arbete och följa upp detta med minst 4 minuters vila för att kunna starta nästa omgång med nästan fullt utvilat nerv- och muskulärt system! Om man vill öka mjölksyratåligheten/mjölksyrakonverteringen/återhämtningsförmågan och samtidigt tillåta en lätt försämrad intensitet, kan man minska vilotiderna eftersom. Bara man vet vad man gör, vet man vad man förtjänar för resultat!
Ett korrekt periodiserat högintensivt intervallpass kastar nämligen bandyspelaren mellan alla de olika energisystemen (från de som bara räcker 6+6 sekunder med maximal intensitet, via de som räcker i upp till 2 minuter med något reduserad intensitet till de som räcker hela matchen med kraftigt reduserad intensitet) som är relevanta för allt från sprint, submaximal förflyttningshastighet till återhämtningsåkning, dvs. när man inte är i spel, behöver ta en åkning eller hoppar över ett anfall.
Ett högintensivt intervallpass, i den fasen en banyspelare skall vara i dagsläget, när man snart skall gå på is och har barmarkstränat sedan april, kan se ut som följer:
- 1-2 x 30-50 minuter blandad stig, grusväg och obanad terräng av (1-3 sprinter x 30 - 40 steg @ 85 % +- 10 % av maximal hastighet/power, upprepat var 30 - 120:e sekund beroende på träningsnivå). De 30-120 sekunderna avverkas med 40-60 % av max hastighet beroende på träningsgrad och träningsmål för dagen, dvs. återhämtningsåkningar/joggningar. Mellan de två halvlekarna vilar man aktivt i ca 8-12 minuter, gärna med medicinbolls- och överkroppsstyrkeövningar.
söndag 23 augusti 2009
Torkildsen vinner på 91.87 meter!
Det var inte bara tuff träning (alla kan dumträna) Thorkildsen visade upp, det var intelligent träning och han var stark och utstrålade POWER! Det var träning där man tagit hänsyn till de speciella omständigheter som gäller för just spjutkastning, vilket tyvärr ofta inte är fallet inom elitidrott, tro det eller ej!
Thorkildsen hade lånat en hel del från gymnastiken, bl.a. ringarna och barren. Men det fanns en hel del andra godbitar med medicinbollskast etc. Vad hans grundträning bland hantlarna i gymmet handlar om skvallrade hans symmetriska och funktionella fysik en hel del om. Det var inte många spår efter maskinträning där inte!
Vad som imponerade mest var, att man hade tänkt på att träna de grundläggande rörelseprogrammen bakom en kaströrelse och bygga en riktig atletisk upprättad fysik först! Man adresserade vidare stabilisatorerna, synergisterna (muskler som bidrager, fast i mindre och/eller perifer omfattning än de huvudsakliga kastmusklerna till hastighet och utförandet av led-/kaströrelsen) och antagonisterna (dvs. bromsarna, som är så viktiga att träna upp för att kunna bromsa rörelsen sent, det vill säga kunna accelerera länge och långt in i rörelsen!) i axelleden som en funktion ihop med resten av överkroppen (imponerad ;-) och sedemera underkroppen/benen.
Det var uppenbart att man förstod vad man sysslade med, man attackerade axelled, skulderled och överkropp från flera riktningar, intensitets-, ändläges- och hastighetsförutsättningar, man adresserade de stora rörelseskapande musklerna i en obalanserad miljö för armen (s.k. open chain arm/hand) och fast miljö för underkroppen (s.k. closed chain). Det var så många rätt på en gång att jag blev riktigt rörd. Om någon av Pitkimäki eller Vasilevskis slår det upplägget och vinner över Thorkildsen, har dom förtjänat guldmedaljen duktigt!
Ikväll är det rena utlösningen för en styrke- och powercoach, må bästa periodisering och smartaste träning vinna, låt någon träffa rätt (dvs. ca 32-34 graders utgångsvinkel och uppåt 31-32 m/s i utgångshastighet) vem det än blir! Thorkildsen är mitt tips, 91.87 är min känning!
fredag 21 augusti 2009
Kost-/träningsföreläsning - Istället för doping!
Undertecknad fungerar som moderator och har en mindre del av föreläsningstiden till förfogande, för att bl.a. exemplifiera hur det går till i verkligheten när man optimerar kosten och skapar BÅDE hälsa och extrema resultat för elitidrottare och hela vägen till vanliga Svenssons! Alla är välkomna, detta är högexplosiv kunskap speciellt för dig som tränar hårt och vill ha bästa resultat oavsett explosiv-, kraft- eller långdistansidrott!
torsdag 20 augusti 2009
Glöm 800 meter, fokusera på de andra sex!
Om du är bra, eller ännu värre bland dom bästa på 800 meter, har du inte maximerat möjligheterna att prestera på de andra sex grenarna i en kvinnlig sjukamp! Det anser jag vara en klar utvisning för ens hela träningsupplägg!
Kula, spjut, höjdhopp, längdhopp, 100 meter häck, 200 meter slätt är alla explosiva, snabbhets-, power eller kortkorta snabbhetsuthållighetsgrenar! För samtliga dessa grenar krävs bra mycket mer muskelmassa (motorstorlek), styrka (f.a. maxstyrka, dvs. din maximal förmåga att lyfta något i liknande generella och/eller grenspecifika rörelsemönster 1-5 gånger) explosivitet (snabbstyrka, rekryteringsförmåga/kontraktionshändelse per tidsenhet m.m.) power (viktförflyttning/effekt per tidsenhet) och topphastighet, än vad som är optimalt för 800 meter!!!
I klartext, om du är för klen, har för små motorer och har trimmat dem för dåligt från basala rörelsemönster hela vägen till grenspecifika övningar, presterar du uselt i sex av sju grenar och gillar att springa runt och träna 800 meter...
800 meter är den enda grenen i kvinnornas sjukamp (heptatlon) som faller REJÄLT utanför ramen, vari ALLA de andra grenarna befinner sig! både vad det gäller:
- Dominant energisystem (aerob/anaerob energitillverkning/fördelning/arbete v.s. nästan bara anaerob energitillverkning/fördelning/arbete),
- muskelfiberanvändning/fördelning (Kombination av typ1 och typ 2A/B/X v.s. nästan bara typ 2A/B/X),
- tempo i utförande (submaximalt under flera minuter v.s. explosivt och power under delar av en sekund till tiotals sekunder) samt
- muskulär signalering (låg %-uell allokering av motoriska enheter med en blandning av typ 1 och typ 2-fibrer v.s. hög %-uell allokering av motoriska enheter med en kraftig slagsida mot typ 2, dvs. hög signalfrekvens och signalstyrka)!
Så vill du bli riktigt bra på sjukamp, eller tiokamp för den delen, fokusera dina första 5 år på muskelmassa och utveckling av maxstyrka (till en viss gräns optimal för sjukamp, kallas relativ styrka, dvs. styrka i förhållande till kroppsvikt) samt gradvis allt komplexare funktionella övningar för att implementera detta med samtidig balans, flexibilitet, koordination, timing och stabilitet.
När du kommit en REJÄL BIT på vägen med detta bygge, börja fundera på vilken tid du behöver komma ned på i 800 meter för att nå dina poängdrömmar. At bli bättre på 800 meter är ALLTID en "trade off" på prestationerna i de sex andra grenarna. -Varför tror ni 800 meter är med i sjukamp? .... jaha, som en svårighet och utmaning för tränaren och dig att lägga upp den bästa periodiseringsplanen år för år.
P.S. För övrigt kommer Usain Bolt att schocka världen med 18.99 i 200-metersfinalen ikväll klockan 20.35 (det innebär ca 2-2½ meter före sitt gamla rekord)!!! Om han inte säkrar på slutet för att tjäna enkla pengar på att sänka detta rekord i flera steg! I kväll får vi se, fridrottshistoria igen, hur det än går! D.S.
tisdag 18 augusti 2009
Alla frågar om frukosten!
Delar här med mig ett av mina bästa havregrynsgröttips:
Recept_Dettners Specialgröt
En härlig fett-, bär- och proteinberikad gröt som du kan variera morgonmålen med. Dock inte varje dag, bara någon gång i veckan, det är ju som bekant lite mycket havregryn och tunt med protein och fett i den. Komplettera gärna med ett kvarglömd lammfärsbiff om du vill stå dig till lunch ;-). Obs! De flesta glutenintoleranta tål havregrynsgröt riktigt hyfsat, det finns nämligen inget gluten i havre. Motsvarande ämne i havre heter avenin och är inte riktigt så svårt för vårt immunförsvar att acceptera som gluten enl. min erfarenhet.
För en normalstor portion
1 dl Havregryn
2½ dl vatten
1/3- ½ tsk havssalt
½ skivad banan
1 helt ägg
20-40 gram ekologiskt smör
Kanel
Lite frysta bär och hackade nötter att strö på toppen ihop med en stor klick smör som sakta flyter ut, mmm.
Gör så här:
- Häll havregrynen i en kastrull med 2½ dl kallt vatten.
- Koka nästan upp, dra sedan ner värmen så det nästan kokar.
- Efter någon minut skivar du i bananen och strör på lite kanel och ”saltar med havssalt”
- Rör om ofta med en trägaffel eller visp.
- Efter ytterligare någon minut knäcker du i ett ägg (både gulan och vitan), rör om direkt så inte vitan hinner koagulera.
- Slutligen skär du ner bitar av din 30 grams smörskiva och rör sakta om tills gröten är slät och fin.
- Smaka av mer mer salt och kanel om det behövs.
Servera med smörklickar, hackade nötter och lite frysta bär på toppen av gröten. Ät direkt!
måndag 17 augusti 2009
För mätt för en seger!
Hur kan man ligga och vila på ett liggunderlag i nästan en hel timma, dessutom ömsom med hälsenorna på en hård bänkkant, ömsom med nacken i ett lateralflekterat ytterläge, sedan resa sig upp knyta skorna fortfarande halvsovande och sedan göra en femminutersuppvämning, en FEMMINUTERSUPPVÄRMNING och tro att man skall kunna maxprestera??? -I STAVHOPP, EN SPEEDPOWERSMIDIGHETSTIMINGIDROTT! I bridge eller kräftfiske kanske det hade kunnat fungera, men i stavhopp! Jag blir helt matt! Det här är värdsmästerskap, vad är problemet?!
Man slår sig för pannan, vilken blunder, vilken bjudning, vilket hjärnsläpp, vilken fullständig underskattning av uppgiften,... puuhh! Får nästan känslan av att det finns något lurt i bakgrunden, detta är FÖR klantigt för att ha hänt, utpressning, spelsyndikat, nääee, eller?...
Uppvärmning och inhoppning handlar inte bara om att värma muskler, det handlar om allt från att trimma in timingen mellan alla olika muskelgrupper och programvaror, det handlar om att få upp den rätta tändningen, drivet, momentet, det handlar om att få ut tillräckligt men inte slösa med pigg- och vakenhormoner, prestationshormoner och viktigaste av allt störa din motståndares uppladdning genom att bara se djä...gt stark, snabb och övertygande ut!
-hur stor, stark, övertygande och hungrig såg Jelena ut där, sovandes, undangömd, hukad under filten? Hon rev ut sig själv innan hon började hoppa, mina vänner! Hon kan bara vara förbannad på sin egen ignorans, inget annat!
När jag såg henne ligga där i haltimmavis, allt medan tävlingen var i full gång på höjder där hon borde ha skött sin uppvärmning, grenspecifika fininställning och med en penetrerande blick särskådat sina konkurrenter för att minimera deras chanser att prestera, fick jag en tydlig vision för mina ögon;
-En trött oengagerad tiger som tappat gnistan och helt enkelt lät ett enkelt byte gå förbi alldeles för nära, trots att det var dags att äta och ingen mat fanns på bordet!
-Ta ledigt Jelena! Gör saker du verkligen brinner för en tid, bry dig om saker du alltid velat bry dig om, hitta vad du brinner för, hitta glädje, kärlek... Efter ett tag vet du om du reagerar instinktivt igen när ett enkelt byte går förbi.
Hur vet vi som tittar om den fantastiska Jelena hittat tillbaka och på nytt brinner för stavhopp? Ni kommer att se en hungrig tiger som fyller hela stavhoppsområdet med sin oslagbara aura! Om ni inte ser henne, vet ni att hon hittade det där andra jag skrev om.
fredag 14 augusti 2009
Bosse massör, inte bara en massör!
Veckans tips: "om du ger ett kg kärlek får du snart två kilo tillbaka", ibland tjänar man dubbelt på att inte tjäna något alls, kör hårt mina vänner!
torsdag 13 augusti 2009
Sedinarna brukar alltid fråga...
- Måndag (Hockeyträning + Fysträning)
- Tisdag (Hockey f.m. + Hockey kväll)
- Onsdag (Hockey + Fys)
- Torsdag (Hockey f.m. + Hockey kväll)
- Fredag (Hockey + Fys)
- Lördag (VILA)
- Söndag (Återhämtningsfys + Specialträning)
Undertecknad står för all fysen och söndagsupplägget. På måndagar är det två olika hopp- och sprintövningar, på tisdagen är det fokus på flexibilitet och mobilitet, på onsdagen är det fokus på max styrka och power i överkroppen, på torsdagar är det åter flexibiliteten i centrum och på fredagar är det fokus på maxstyrka, power och poweruthållighet i ben samt integrerad bålstabilitet, se nedan:
- Enhandsfrivändningar med utfallssteg och stöt, 2-3 x 3+3 reps (dvs. riktigt tung power)
- Dragon Walk, 1-3 x 8+8 enkelsteg med assymetrisk belastning
- Knästående framåtrullning på swissboll, 1-2 x 6-8 @ 313 tempo
I tillägg finns sedan ett antal utbytesövningar bl.a. för längre intensiva uthållighetsövningar (KB Swings, upp till 45-50 sekunder) samt explosiva hopp med viktbelastning...
OBS! Tänk alltid på följande, allt utom den "Knästående framåtrullningen", är steg 5 övningar, dvs. avancerad styrketräning och inte i närheten av några nybörjarövningar eller övningar för er som är vana att träna i maskiner med stöd och utan krav på samtidig balans och stabilitet!!!
Håll till godo, det är helt ok att testa även detta tips på Era fysträningar ;-), tänk efter före bara, whoever you are!
onsdag 12 augusti 2009
Drakarna förstärker sina vingar!
Bara att gratulera HHK, ni kommer att få tillgång till två vältränade, hungriga och snabba krigare! Använd dom flitigt, dom tål det och ser fram emot det!
Hässleholm HK har Krif Hockey borta (dvs. hemma för oss Kallingebor) i premiären den 7 oktober!
lördag 8 augusti 2009
Sudden i Växjö!
Växjö Lakers rodde hem Karl-Oskar Cup. Lakers kvitterade Tingsryds välförtjänta ledning 19.43 in i tredje perioden och vann sedan en aning (men bara en aning) oförtjänt efter en hel hög missade straffar! Jag är faktiskt lite imponerad av Tingsryd, de visade upp ett förhållandevist samspelt gäng och bjöd på en hel del fart och finess för oss på läktaren.
TAIF har nog gjort en hel del rätt i sommar, dom såg starka, pigga, snabba och hungriga ut! Lakers såg starka, tunga (positiv bedömning) men lite sega ut. Det var ganska tydligt att det fanns en ytterligare växel och lite ovana sammansättningar. Förmodligen satte en hel del icke avklarad återhämtning från den sena matchen mot KHK, lite käppar i hastighetsmätaren idag.
Eller: Kanske har Lakers inte kommit igång med den viktiga power- och powerenduranceträningen ännu, den som bör dra igång senast i slutet av juli. Om inte, är det lite bråttom med konverteringsträningen där maxstryrka skall bli blixtrande starter, hastighet och hastighetsuthållighet! Mkt starkt dock, att tvinga fram en förlängning på slutet och sedan greja straffdramat som gick hela vägen till sudden!
Matchen om tredje pris mellan Karlskrona HK och Mörrum GOIS var jämförelsevis ett sömnpiller! Tempo- och teknikmässigt segt och lite fumligt här och där, en nivå lägre på allt än finaldrabbningen! Klart att man inte är 100 % taggad i en försäsongsturneringsspel om tredjepriset, men ändå...
KHK vann efter straffdrabbning, starkt eftersom man hade den sena matchtiden kvällen innan. Hade väntat mig lite mera av KHK som tydligen gjorde en strong insats mot Lakers dagen innan enlligt min bänkgranne. Båda lagen ser ut att ha en del att jobba på, det såg segt och icke-explosivt ut på en hel del ben! Lite mycket löpningar i Zon 4 och 5 och för lite integrering av Zon 1 och 2, kanske? Säsongen är ung, men som sagt det var mina tankar...
fredag 7 augusti 2009
Annas pass var en Hiit!
I detta fall användes träningsregimen 30 + 30 sek högintensivt arbete med 60 sek vila upprepat tre gånger. Den egna kroppslängden och tunga medicinbollar användes för att tillsammans med ett relativt högt arbetstempo under kortare tidsperioder ställa maximala krav på neuromuskulär och kardiovaskulär rekrytering/belastning, dvs. intensivt muskel- och andningsjobb!
Jag kan försäkra att deltagarna behövde sin meditativa vila efteråt ;-). Själv hade jag "Loveförmån", stod jag bredvid och tittade (ibland genom kameran) och lade ibland in korta långsamma cykelpass i parken med Mr Love på bönpallen, vilken härlig kväll!!!
Här ser ni Annas pass i korthet...
1:a omgången: 3 gånger
- 30 sekunder, Upphopp med samtidig medicinbollspress från bröstet,
- 30 sekunder, Horisontella rotationskast till varandra med medicinboll,
- VILA 60 sekunder
- 30 sek, Framstupa armhävning med samtidig höftböjning och fötterna på en swissboll,
- 30 sek, Ryggliggande överkroppsrotationer med medicinboll i händerna, på swissboll,
- VILA 60 sekunder!
3:e omgången: 3 gånger
- 30 sek, Sidoböjning över boll med medicinboll på bröstet,
- 30 sek, Knästående framåtrullning med underarmarna på boll och vidmakthållen ryggradskurvatur (bilden ovan),
- VILA 60 sek!
Testa gärna,... om det gick sådär med tekniken och styrkan och uthålligheten inte var riktigt hemma? Vi har funktionella styrketräningskurser för alla åldrar i höst på Kroppsinvest Institute (se www.kroppsinvest.se, kolla på nyheter 2009-06-12)!
onsdag 5 augusti 2009
Lämna målvakterna i gymmet!
Har senaste månaden (i jobbet som naprapat/fyscoach) träffat på tre fotbollsmålvakter (från div. 1, 2 och 3), två handbollsmålvakter (ungdomslag, div.1) och tre ishockeymålvakter (2x Elitserien, div. 2). INGEN hade den prestanda dom borde ha, ALLA hade/har besvär delvis relaterade till felaktig/icke grenanpassad träningsregim, INGEN har tränat som en målvakt borde och ALLA har kört samma konditionsträning som utespelarna, dvs. 5 km, 3 km, 7.5 km intervaller, 800 metare, 400 metare m.m. Puuhhh!
Låter som ett grymt bra träningsupplägg :-( för att bygga en relativt lätt, stark, explosiv, spänstig, flexibel, reaktionssnabb, koordinerad, balanserad, upprättad och anaerobt uthållig målvaktskropp!?
Hur är det möjligt! Finns det ingen som sett vad en målvakt gör på en match! Det är en helt annan idrott än vad utespelarna utövar! En explosiv kille/tjej, aldrig längre än 5-15 m från målet som varvar lutande mot stolpen med extremanaeroba insatser från sekunder till minuter. En målvakt behöver varken springa för en bra coopertid (3000 meter) eller bygga någon grym aerob kondition, en måålvakt skall vara ett kraftfullt, rörligt, flexibelt, högintensivt intervallfenomen! Så, låt målvakterna vara, lämna dem i gymmet för att trimma sina typ 2A/2B/2X fibrer eller på spänst, e-koncentriska och kortkortsprintbanan! Sluta lipa när de inte dyker upp nästa gång ni kutar 3 km i skogen eller kör varv efter varv på 400 metersbanan för att bygga aerob/anaerob kondition.
Jag har en enkel vädjan till er alla tränare som klumpar ihop målvaktsträningen med övriga lagträningen. En målvakt skall träna grenspecifikt för att bygga en optimal fysik och prestanda för målvaktspel, snälla låt dem göra det! det är inte fult att utebli från löpningen, det är i detta fallet både smart och att rekommendera.
En målvakt skall inte gödsla med träningstillfällen i löpspåret och därmed tappa möjligheten att utveckla sina biomotoriska målvaktskvaliteter (explosivitet, reaktionssnabbhet, power, power endurance, dvs. anaerob intervalluthållighet vilket uppnås genom högintensiv intervallträning).
Låt målvakterna stanna i gymmet och bygg riktiga målvaktskroppar och målvaktsprestanda med funktionell balans- och koordinationsstyrketräning, funktionell maxstyrketräning, spänsthopp, max power i alla riktningar från och till alla lägen du kan tänka dig. Att coacha en målvakt är att coacha en målvakt!
Om ni ändå vill springa med målvakterna, just det, högintensiva intervaller! Om högintensiva intervallpass kan man skriva hur mycket som helst, så jag passar för idag!