söndag 12 december 2010

Adekvat, tuff träning och imponerande fysik!

Angelica Bengtsson är en atlet, en ruggig atlet redan som 17-åring! Systematiskt har Glenn (Angelicas fader och tränare) och Angelica byggt upp en fysik som skall matcha de mål som står för dörren under kommande år. Mattövningar, Barrövningar, Räckövningar, Ringkombinationer, Repövningar, undertecknad fick slita skägget för att ens klara uppvärmningsövningarna! Så här gick det:
  • Jag fixade nästan "kippen" i räcket, något jag dock fixade under gymnasietiden för en sisådär 30 år sedan... Surt. För angelica ser det ut som de första övningarna i en typisk serie för en som tävlar i räck!
  • Jag klättrade till taket och tillbaka i repen, dock inte i upp och ner ställning och inte lika snabbt som raketen Angelica. Detta var det enda jag visste redan innan att jag skulle fixa!
  • Jag fixade endast halvstora pendlingar i barren, att våga sig på en brytning upp till handstående hade nog slutat med katastrof. Angelica dominerade stort i denna disciplin och gjorde detta med en graciös lätthet och lade till övningar i klass med Andreas Torkildsen (Norges och världens bästa spjutkastare). Vilka övningar får bli en överraskning för konkurrensen framöver. "Imponerande" är en bra sammanfattning av Angelicas barrträning.
  • Jag fixade inte jättehävet i ringar med fixade framåtlutande "stora korset", ok jag ramlade igenom några gånger först, sen satte jag den. Angelica dominerade förstås med att göra en 4-5 rep av denna extrema bål-bröst-/axelstyrkestabiliseringsövning. Respekt!
  • Jag fixade en femma i hängande raka benlyft i ribbstol så att fötterna når ovanför händerna, här var det jämnt skägg om man skall vara mycket snäll mot undertecknad (givetvis gick det mycket lättare och snabbare för Angelica).
Att coacha atleter som satsar extremt professionellt är en mångfacetterad sysselsättning och ett uppdrag som kräver många strängar på sin lyra. Då är det tur att man har över 28000 manuella behandlingar, 4 olika titlar/utbildningar (naprapat, kost- och livsstilscoach, styrke- och powercoach samt idrottsskadespecialist), erfarenhet från min forskarutbildning och doktorandtjänst inom idrottsmedicin vid Umeå Universitet (2000-2003) och har arbetat på fältet via Kroppsinvest Institute (och senare på STAC) sedan 1995.


Det viktigaste med gårdagskvällens träningspass (började 19.00 och slutade 22.45), var att jag fick god tid på mig att analysera små detaljer i Angelicas fysik som kan uppgraderas/behandlas manuellt och/eller förbättras genom en kombination av korrektiv träning och manuell behandling. Vad det var, kommer kanske att berättas när det är fixat, vem vet?
Jag kan dock avslöja att mina manuella kunskaper och förmåga att potentiera en kropps kraftutveckling är ruggigt bra att besitta. Jag fixade ganska enkelt en smärt-/reflexinhibering som negativt påverkade hur ner eller rättare sagt hur långt Angelicas vänsteraxel vågar gå i extension under samtidig stabilisering och kraftutveckling, i exempelvis framåtlutande stora korset.
Ni som är riktigt duktiga ser ju ganska tydligt skillnaden mellan den övre bilden med detta reflex-/skyddsbeteende och den undre med normaliserad neuromuskulär signalering kring vänster skuldra. det kommer hända en hel del med Angelicas fysik de närmaste åren...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar