onsdag 1 december 2010

Testa det som testas bör!

Testvärden är bara testvärden tills man implementerat dess betydelse i form av anpassade träningsprogram och en professionell periodiseringsplan. Det är skillnad på att testa och att testa och det är skillnad på att träna och träna. Jag förundras ständigt över vad våra nytillkomna lag, föreningar och klienter berättar om gällande tidigare testerfarenheter, träningsupplägg och periodiseringsplaner (eller snarare brist på träningsupplägg och periodisering).

Om man skall testa idrottare i en viss idrott, måste man först ta reda på:
 • av vilken anledning vill man testa?
Om man har en anledning, måste man fråga sig:
 • har vi tänkt avsätta resurser och medel för att korrigera det man finner vid testerna? 
När man anlitar ett testcenter, måste man förvisa sig om:
 • att det man vill testa finns representerat i testprotokollet!
Vårt land är fullt testprotokoll och inarbetade testövningar, men sällan har någon tänkt till VARFÖR man använder vissa testprofiler, tester eller om de ens är relevanta för vår idrott! Vi testar vår lag och idrottare i ett antal meningslösa övningar som dessutom inte är några bra markörer för det man vill bygga i de olika uppbyggnadsfaserna fram till den grenspecifika sluteffekten.

Vad sägs om max antal chins, dips och Cooper test för ishockeyspelare eller maxbenböj, brutalbänk, dips och Cooper test för pistolskyttar. Ni skrattar... men så ser det ut!

Om du skulle testa fotbollsspelare och bara hade möjlighet att välja 4 styrkeövningar, 2 powerövningar och 1 uthållighetsövning, vad skulle du då välja? 
Jag skall hjälpa er på traven. Det man bör välja som testövning måste givetvis också vara en av de viktigaste och vanligaste förekommande uppbyggnadsövningarna för den aktuella idrotten och dess olika uppbyggnadsfaser. För att veta vilka dessa övningar är måste man vara väl bevandrad i hur man bygger upp elitkroppar inom den aktuella idrotten. För att ytterligare veta vad man skall välja bör varje övning ha en relevans längre fram i periodiseringen.

Tillräcklig flexibilitet, balans och bålstabilitet krävs ju för att kunna träna maxstyrka, ökad maxstyrka i benböj eller utfallssteg är ju exempelvis en viktig ingrediens för att öka benpower och ökad benpower är en viktig ingrediens för att förbättra både vertikal, lateral och horisontell power och/eller acceleration/förflyttning, exempelvis kortsprint under 30 m. Lite småviktigt i de flesta idrotter, eller? Kanske någon form av mobilitetstest, benstyrketest, benpowertest och sprinttest hade fått plats?!

Max antal chins, dips och brutalbänk har inte avgjort speciellt många matcher vare sig i fotboll, ishockey, pingis eller tennis. Så varför finns sådana övningar kvar i våra dammiga testprofiler? Att slentrianmässigt testa elitidrottare från helt skilda idrotter i samma testprofil är så dumt att det blivit vetenskapligt... Men någon klok? människa har fått för sig at vi skall testa alla idrotter med samma tester så att vi kan jämföra deras prestanda, för vad då??? Jag trodde man testade för att utveckla sin egen idrott.

Tänk dock på att, en övning kan vara värdelös att testa på en idrott, men mycket funktionell för en annan. För friklättrare hade jag nog övervägt om inte ett kombinerat chins/hammargreppstest med någon form av anaerob uthållighetsprofil hade varit mycket funktionell. Åter igen, om vi inte tänker till, står huvudet still och ingenting blir till.

2 kommentarer:

 1. kan inte annat än att hålla med Jocke. Sitter i skrivande stund i Ljungbyhed på gymnasiefortbildning för coacher. Under dagarna ska vi lära oss hur vi testar eleverna men relevansen kring testerna är jag väldigt frågade till.
  för att dra några exempel ska vi tydligen testa följande enligt John Helström: maxstyrka i bänkpress, styrkeuthållighet i chins, dips, brutalbänk och självklart avslutar vi med coopertest.....
  tar mig för pannan och suckar
  /Jonas Jonason MKFT

  SvaraRadera
 2. Bara att lämna stället... Det är ingen vidareutbildning, det är ett retrospekivt collage över något som sedan längre dött och dessutom visat sig varken vara grenspecifikt eller applicerbart som basdata, utvärdering av någon fas i uppbyggnadsträning för någon idrott! När skall man förstå att man måste testa det som är relevant att utveckla i varje enskild idrott och i varje enskild fas av utveckling och prestation?

  SvaraRadera