lördag 13 juni 2009

Allt under 30 m är explosivt!

I ishockey gör man sällan explosiva jobb över 30 meter, därför är de sprinttider man presterar på 5, 10, 20 och 30 meter intressanta!

Korta sprinttider är dessutom en av många bra indikatorer för vad man i ett senare skede har möjlighet att konvertera till grenspecifik skridskoacceleration/hastighet. Som ni förstår är förmågan till ökad accelerationsförmåga och förkortning av tidsåtgången för att nå sin högsta hastighet, mycket viktigt och en av grundpelarna till att hinna först till puck, åka ifrån sin bevakning, skapa egna frilägen, hinna ifatt sin kille, snabbare komma i ny spelbar position etc.

Jag kan med glädje konstatera att samtliga ambitiösa adepter på Kroppsinvest Hockey Summer Camp redan har pressat sin korta sprinttider rejält! Tänk på att vi bara avverkat 1/3 av det integrerade explosiva träningsupplägget!

Observera att alla tider är mätta med laserutrutning, precis som vid sprinttävlingar! Det betyder att dessa siffror "inte är några glädjetryckta handtider" vid ett träningspass (vilka kan fela upp till 20 hundadelar), utan riktiga testtider med randomiserad startsignal och laserportar!
  • på 10 meter med stillastående randomiserad start är förbättringarna mellan 10-28 hundradelar! Bästa tiden är strax över 2.2 sekunder!

  • på 30 meter med stillastående randomiserad start är förbättringarna mellan 5-13 hundradelar! Bästa tiden är kring 4.5 sekund!

Målet för en hockeyspelare med professionella ambitioner borde vara att komma ner emot 2.15 sekunder på 10 meter och 4.50 sekunder på 30 meter! Ofta överskattar idrottsmän sin snabbhet och blir ganska molokna när man verkligen mäter deras tider.

Finessen i bra träningscoachning sitter inte i hur illa ens adeper mår efter träningspasset, det sitter i hur man som coach via individanpassad periodiserad funktionell balans-, bål-, stabilitets- och styrketräning med stegrande utförandehastigheter och slutligen en mångfald av explosiva övningar lyckas optimera sina adepters förmåga till att utveckla mycket kraft per tidsenhet i så grenspecifika miljöer och uppdrag som möjligt...

Testa dig själv! Det är en bit ner till Ben Jonsons 1.84 sek på första 10 metrarna från Seol OS 1988! Kom ihåg att längre personer av biomekaniska skäl är lite långsammare de första 5, 10, 15 metrarna, efter detta har samma personer en fördel! Usain Bolt gjorde 1.86 sek på sina första 10 meter när han slog världsrekordet senast, dvs. bara 2 hundradelar efter den mycket kortare Ben Jonson, ni förstår varför han kan putsa världsrekordet lite till va!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar