lördag 6 juni 2009

Funktionell styrketräning för alla!

Senaste Funktionella styrketräningsgruppen som avslutat sin åttaveckorskurs på Kroppsinvest Institute i Ronneby Brunnspark!

Funktionell träning och funktionell styrketräning är inget nytt koncept, det är ingen ny metod, det är inte till för "gamla gubbar som vill bli lite vigare" som en tränare sade till en av mina klienter. Funktionell träning är detsamma som den träning du och många med dig skulle behöva genomföra för att optimera din kropp för den miljö, det yrke eller den idrott den skall klara av, prestera i eller återhämta sig ifrån.

I dagens samhälle är det stora flertalet så dåligt underhållna och bristfälliga vad gäller både styrka, bålstabilitet, hållning, balans, koordination, flexibilitet, power och uthållighet, att det är förväntat att man får kroppsliga besvär redan i början av sin yrkes eller idrottskarriär. -Tro mig, det är undertecknad och mina kollegor som hjälper er tillbaka. Poängen är, att vi inte kan göra resan åt er, den måste ni göra själva, ni måste träna upp er.

Ibland kan det vara jobbigt att komma igång, därför har vi startat funktionella träningskurser. Max 6-7 deltagare, två instruktörer (Lic. Master Korrektiva Funktionell Tränare) och 1 timme varje vecka. Alltid fullbokat, anmäl dig tidigt, nästa kursomgång startar i början av september 2009.

Våra (Kroppsinvest Institute) funktionella träningskurser inriktar sig på just detta, dvs. att både lära dig varför och hur du tränar rätt för din kropp, din energinivå och dina krav. På våra åtta- eller sex-veckorskurser, får du lära dig att träna din kropp från grunden för att bli av med besvär och/eller utveckla det mest basala som brister i fysiken.

Stegvis utvecklas träningen sedan mot mer sammansatta rörelser som liknar dem vi gör i trädgården när vi lyfter, bär, kör och gräver, på jobbet där vi plockar, pressar, drar och roterar, när vi går, springer eller spelar fotboll på gräsmattan etc.

Fick en mycket vanlig fråga/påstående häromdagen:
-Styrketräning är väl bara för dem som vill bygga stora dumma muskler, löd frågan/påståendet? Jag hade en hungrig tvåring i famnen och svarade mycket kortfattat. -Du har både FEL och RÄTT! Om jag haft lite mer tid hade jag svarat...

Isolerad styrketräning, dvs. träning av enskilda eller ett fåtal muskler/leder ofta sittandes i gymmaskiner med stöd för hela eller delar av kroppen, utan krav på samtidig balans, stabilitet eller koordination och utan insikt om att man måste integrera dessa isolerat tränade muskler att fungera ihop med en bra hållning, balans, koordination, stabilitet och förflyttning, ger vad du kallar för "stora och dumma muskler", dvs. massökning utan funktionell funktionsökning.

Funktionell styrketräning, dvs. styrkeuppbyggnad av både de enskilda och flertal muskler som ingår i en programvara som vid anrop utför en viss eller flera rörelser (exempelvis en kaströrelse i baseball, ett tillslag i fotboll, ett lyft av ditt barnbarn, dra ris efter trädfällning, putta på grannens svårstartade bil, skyffla sand, ro en eka etc. etc.), ger stora och smarta muskler, dvs. massökning med samtidig integrering av resten av kroppen och därmed funktionell funktionsökning.

I många fall kan en klient vara så ofunktionell (neuromuskulärt otränad/feltränad/underutvecklad), att man måste förenkla övningen och hjälpa klienten med balans och stabilitet så mycket att man t.o.m. får starta med en bensparkmaskin för att personen flexibilitets-, balans-, hållnings- eller styrkemässigt helt enkelt inte klarar ett vanligt utfallssteg, dvs. en mänsklig förflyttningsrörelse i något lägre position än upprättad gång!

Först månader-halvår senare kan man äntligen lära ut så basala saker som hur man lyfter sitt barnbarn (marklyft), sätter det på sina skuldror (armcurl och axelpress) och slutligen förflyttar sig (utfallssteg) osv. utan att knäna, ryggen, axlarna och nacken säger ifrån. Även stora dumma muskler kan lära sig rörelser, men bara om man kräver och tränar på rörelser!

För er somär intresserade av träning och har läst på lite: Vilken övning tror du ger smartaste styrkeutvecklingen för en ishockeyspelare: Sittande underbensextensioner med rump- och ryggstöd i en bensparkmaskin eller benböjningar med stången på bröstet, dvs. samtidiga krav på upprättad hållning, stabilitet i tre plan och balans?

Under referenser kan du läsa på vad våra kurser inneburit för tidigare deltagarnas livskvalitet, funktion och kroppsstyrka!

3 kommentarer:

  1. Hej igen Joakim!
    Fasiken vad intressanta grejer du skriver om, funktionell styrka och individanpassad kost, I'm hooked!
    Har börjat omfördela makronutrienterna till att passa mer min metaboliska typ, feeling great!
    Nu till min fråga. Tung styrketräning (4-6 repetitioner) i kombination med ett litet kaloriunderskott, har jag förstått är bra för att minska på kroppsfettet och samtidigt bibehålla maximalt med muskelmassa då den tunga belastningen signalerar att spara musklerna. Detta har funkat bra för mig tidigare, dock upplever jag mig klumpigare och stelare efter en tid av denna typ av träning. Även om jag vill se snygg ut på beachen, vill jag ju ändå ha smarta, användbara muskler. Kan t.ex. "Forward Lean Single Swiss Ball Push-ups" (eller någon annan funktionell övning för främst bröst) ersätta tung bänkpress i detta fallet? Jag upplever en högre anspänning i framförallt bröstmusklerna när jag gör övningar på bollen, än när jag bänkpressar hög vikt. Vad är det som signalerar att spara muskelmassan, hög anspänning eller hög viktbelastning?
    Hoppas du vill svara på detta, och att jag får tid i framtiden att komma och lära mig på riktigt på Kroppsinvest.
    MVH//Johannes

    SvaraRadera
  2. Hej

    När öppnar anmälan till nästa funktionella träningskurs?

    /Bill

    SvaraRadera
  3. Hej på er Raidho och Hella!

    Raidho: Hög viktbelastning ger hög anspänning, hög anspänning kan översättas med hög intensitet och hög intensitet tvingar det neuromuskulära systemet att optimera sitt nätverk och kontaktbarhet.

    Man kan kalla det för att kroppen uppgraderar sin "intramuskulära koordination" eller enklare uttryckt: lär sig koppla in allt större/flera motoriska enheter i en enskild muskel, vilket i sin tur kan översättas med att man kontaktar en större volym muskelceller per nervcell eller större tvärsnittsarea av muskelbuken.

    Det sker inte lika mycket vävnadsdestruering vid högintensiv träning med färre reps och snabbare tempon (ex. 1-6 reps, 101 tempo) som vid intensiv träning med fler reps och långsammare tempon (ex. 8-12 reps, 212 tempo). Detta beror på dess relativt korta exponeringstid, dvs. "short time under tension".

    Det sker dock tillräckligt med vävnadsdestruering vid högintensiv träning (<6 reps) för att vidmakthålla eller till och med delvis vidareutveckla den massa du byggt upp.

    Anledningen till detta är att du orsakar "tillräcklig" vävnadsdestruering för att ge en katabol signal/vävnadseffekt som triggar en hormonell anabol reaktion som ger en "hyfsad" cellulär (muskelcell) superkompensation, trots att man huvudsakligen är ute efter en neuromuskulär (motor units)superkompensation vid högintensiv träning.

    Hella/Bill: Nästa funktionell träningskurs på Kroppsinvest kommer att starta aug/sept. Det går att anmäla sig redan nu, vilket kan vara smart om man verkligen vill ha en plats. Det blir fullt snabbt trots att vi kör flera grupper. Vi menar nämligen allvar med våra träningsklasser och kör max 6-7 personer i en grupp och har alltid två instruktörer.

    Torsdagar kl 18.00, v. 26, 28, 30, 32 kör vi funktionell utomhusstyrketräning i Brunnsparken för dem som har lite funktionell träningsvana. Föranmälan och en mindre avgift (50kr) senast dagen innan till www.kroppsinvest.se.

    SvaraRadera