tisdag 9 juni 2009

Maten har blivit viktig på sjukhusen!

Utan den minsta lilla ironi konstaterar jag (efter att ha läst dagens SvD Brännpunkt) att t.o.m. forskande dietister och professorer i näringslära börjar fatta/antyda att maten vi äter, faktiskt påverkar hur vi mår, dvs. hur våra celler mår. Fantastiskt, ni är något riktigt stort på spåren nu...!

Citat "Maten är en viktig del av patientens vård och behandling och bör därför ingå som en självklar del i sjukhusens kvalitets- och patientsäkerhetsarbete."

Snart tänds lampan t.o.m. på våra statligt finansierade och livsmedelbranchindoktrinerade instanser. Jag väntar med spänning på den dagen när man kommer på att maten faktiskt är vår medicin och medicinen vår mat (vilket formulerades av Hippocrates för drygt 2000 år sedan) och stolt skall informera "den ovetande allmänheten" sin stora upptäckt.

Jag har en utmaning till er alla, f.a. alla ni vetenskapligt lagda läsare:
  1. För bok över ett antal variabler som kan duga som indikatorer för din hälsa och/eller hälsoutveckling.

  2. Bedöm samtliga variabler både före under och efter genomförd studie på en skala från 1 - 10, där 10 är det bästa man kan må för den enskilda variabeln. Var inte orolig, vi behöver inte göra hela processen och via ett antal förstudier kvalitetssäkra din skala och kalla den för en Likertskala, du skall bara använda den på dig själv för att mäta förändring och kanske t.o.m. bli varse ett och annat.

  3. Gör ett strikt vetenskapligt 14 dagarstest enligt nedan (dvs. inte fuska under tiden).

  4. Prova att bara dricka rent vatten med en gnutta havssalt per liter och äta enbart ekologiskt närproducerat kött (nöt, lamm, gris, fågel etc.), viltkött, grönsaker, frukt, nötter, svamp och spannmål. Använd frikostigt med riktigt ekologiskt smör, olivolja, rapsolja och kokosolja. Uteslut helt eller dra kraftigt ned på allt spannmål eller mat gjord på spannmål med gluteninnehåll. Sluta helt eller dra kraftigt ned på all pastöriserad/homogeniserad mjölk eller mjölkprodukter.
  5. Dvs. ge upp den näringstomma strukturförändrade och processerade maten, färdigmaten, mikromaten, snabbmaten, halvfabrikaten, smakförhöjande tillsatser, sötningsmedlen, färgämnena, stabiliseringsmedlen, förpackningsgaserna och slipp allt elände man matat och sprutat in i de fabrikstillverkade djuren eller konstgödslat/besprutat/genmodifierat grönsakerna, frukten och säden med.

  6. Testa att hämta 60-80 % av din energi och näring från riktigt naturligt kött och fett (enl. ovanstående instruktion) och 20-40 % från kolhydrater (kolhydrater är allt som inte kommer från något som har ögon, oavsett om det är frukost, lunch eller middag ;-)

  7. Det betyder att din tallrik exempelvis till lunch eller middag har ett par ordentliga feta kött-/fisk- eller fågelbitar (200-400 gram, beroende på individstorlek, energiåtgång m.m.) ackompanjerade av en ordentlig klick kryddsmör på toppen. Allt detta liggandes på toppen av en minst knytnävsstor bädd av wookade/ugnsgrillade grönsaker och rotfrukter, snyggt dekorerat av en tomat och avokadobestyckad grönsallad med en hemmagjord olivoljedressing.
Om du/ni mår sämre efter detta test, då har ni verkligen gjort en revolutionerande upptäkt. Hör av er genast, det kan innebära att ni mår så dåligt eller har så dåliga invärtes funktioner så att ni inte ens kan bryta ner den kost ni är ämnade att äta.
Lycka till kära medmänniskor! Tänk på att man gör sina egna val i livet, ingen kan tvinga er att testa! Men det är väldigt jobbigt att inte veta...

6 kommentarer:

  1. Hej,
    Kan du vara snäll och ge mig några snabba frukosttips?
    Linda

    SvaraRadera
  2. Du får ett femminuterstips, det tar faktiskt inte längre tid!

    Hacka morötter, vitkål och lite purjolök. Fräs i frikostigt med ekologiskt smör, krydda med havssalt, kummin och lite ingefära.
    Fräs sedan lite vilt eller ekologisk köttfärs i rikligt med ekologiskt smör och lite kokosfett/olja, krydda med havssalt, peppar av ngt slag. Har du färska kryddor är det super!Blanda ihop alltsammans och lägg på en ordentlig smörklick och lite rårörda lingon. Mums! Jämför hur länge du står dig på den frukosten mot den vanliga tallriken fil med flingor och en macka!

    SvaraRadera
  3. När kommer din bok? Går och väntar på den! Äter i princip enligt LCHF men tycker det blir för mycket grädde osv och mår illa ibland, och är därför mer intresserad av din kostfilosofi.

    SvaraRadera
  4. Hej David!
    Min bok kommer om planerna går i lås innan jul. Den kommer att innehålla både fakta, enkla riktlinjer och recept för frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsmål. Den kommer dessutom innehålla förslag på hur man gör sin egen barnmat (vilket är nästan löjligt enkelt), sin egen matlåda (jobbet, matchen, beachen etc.) och slutligen hur man förstärker/supplementerar maten för tuffare idrottssatsningar.

    Ett viktigt kapitel handlar om hur man fuskar med klass, dvs. bakar sitt eget bröd, kakor, bullar och chokladbollar m.m. samt när och hur ofta det är ok att fuska utan att det påverkar din hälsouppbyggnad speciellt mycket!

    LCHF är åt rätt håll, dock med liknande brist som alla andra "koncept", det går inte och kommer aldrig att fungera att ge samma kostråd till alla människor, varken inom eller mellan två populationer, vi har alla olika biokemisk komposition.

    Inriktningen på vår kost kan vara liknande med tillämpningen skiljer sig alltid på en eller flera variabler även mellan tvillingar. Det är där den uppskattade kost- och livsstilscoachningen vi erbjuder på Kroppsinvest Institute kommer in som ett bra verktyg.

    Min bok kommerdelvis att fungera som en sammanfattning/fördjupning av det jag brukar behöva uppdatera mina helhetskunder på när det gäller kostbiten. Dvs. svara på funderingen "hur vad det nu han sa om...". Som sagt innan jul -09 om allt går i lås.

    SvaraRadera
  5. Ok fint jag ser verkligen fram emot den! En liten fråga, hur ofta behöver man äta om man äter enligt denna kosten? Om jag startar med en rejäl frukost som du beskrev här ovan kl 7, blir jag inte hungrig förrän två-tretiden på eftermiddagen. Äter jag lunch(samma som till frukost) tillsammans med övriga(då jag ej är speciellt hungrig) blir jag bara trött och dåsig. man har ju alltid hört om tretimmars regeln, men den gäller väl knappast då man äter en sån här kost?

    SvaraRadera
  6. Hej David!
    Du äter huvudmål ca var fjärde timma, däremellen betydligt mindre mellanmål och avslutningsvis ett kvällsmål strax innan läggdags.

    Man blir pigg av rätt mix, oförgiftad näringsrik mat, även efter lunchen!!! Trött av mat, blir man bara om det är fel mix, för mycket kolhydrater, om den kostar mer energi i avgiftning och stressreaktion än vad den ger (dvs. modern industrimat), om du är intolerant mot något ämne som ofta förekommer i din kost etc.

    SvaraRadera