Tränare utan bred, djup och faktabaserad kunskap och träningserfarenhet om våra cellers och vår organisms olika energisystem samt hur människan adapterar (stressas av, hormonregleras som ett svar och superkompenserar för att anpassa sig till...) till exponering för olika träningsupplägg, utsätter ofta sina lag/adepter för
träningsupplägg som antingen bara tränar sportens dominanta energisystem (ex. 100 m sprinter som bara tränar 60-110 meter eller en 10 km specialist som bara tränar 6-12 km i högsta möjliga fart), vilket betyder att man till slut stagnerar i sin utveckling
eller tom merparten av träningen med "fel" energisystem som främsta bas/motor, exvis 5 km på tid för hockeyspelare (vilket betyder en intensitetsnivå av ca 65-75 % av max och därmed nästan enbart stressa det aeroba energisystemet), vilket aldrig har eller kommer att träna ishockeyspelare att göra intensiva byten under 45-60 sekunder!
Med vetskap om att det finns en grav missuppfattning om mitt sätt att träna uthållighet för lagidrottare, vill jag bara reda ut begreppen lite! Det finns uppenbart rejält insnöade tränare, coacher och fysexperter som på fullaste allvar likställer frånvaro av Cooper test och steady state löpning i 3-10 km med att jag inte har med löpträning alls i mina upplägg.
Det kunde inte vara mera fel! Jag är ju inte dummare än att jag vet att det sker en del medveten missuppfattning med avsikten att förringa varandras effekt eller kunnande... Vad jag däremot vet, är att om din träning inte adresserar alla behövda energisystem i din idrottsutövning i förhållande till dess procentuella fördelning för den aktuella idrottens ergogenes (fördelningen mellan de energisubstrat/systemen som man faktiskt använder) så har du inte maximerat din potential till ett högre tempo under längre/relevanta tidsintervaller.
För exempelvis ishockey spelare använder jag allt ifrån
- 5, 10, 30 m sprinter
- 40, 60, 80 m sprinter
- 100, 200, 300 m speed pass
- < 12 sekunders teknikbanor med 95-100 % intensitet
- 30-75 sekunders byten i teknikbanor med 70-100 % intensitet (hockeybyten)
- och högintensiva intervallpass (HIIT) från 2,5-7,5 km
- till aerobiska kompensationspass, dvs. återhämtningslöpningar!
Det är detaljerna, kring anpassningen per individ, utförande, volym och periodisering osv som är varje coachs yrkesskicklighet och klients framgång. Sista tre månaderna innan serien börjar springer vi klart mycket mera för den genomsnittliga adepeten, än vad vi styrke- och powertränar!
Ex. 32 poäng på 13 matcher och utsedd till speedigaste och uthålligaste spelaren i sitt div. 2 lag (spelade 24-28 minuter per match som forward, utan synlig intensitetssänkning). Detta efter att ha tagit ett kaxigt beslut att uppgradera sig ordentligt, från en poängmässigt taskig säsong 2008/2009 med resultattorka, vikande självförtroende, viktuppgång, allt långsammare skridskoåkning och försämrad högintensitetsuthållighet, är ju rätt bra. Fråga Kevin Adam Vimmerby Hockey hur många av sommarhalvårets (uppbuggnadsträningen 2009) 125 pass som var löppass, svaret kommer inte att hamna under 60.
Slutsnackat om de felaktiga uppfattningarna om mina träningsuppläggs s.k. frånvaro av löpträning ute på bygden, tror jag ;-)!
Jag tror samtliga lag i Blekinge skulle behöva en liten, eller stor, dos av nytänkande! På Scandinavian Top Athletic Center [STAC] kan man testa sitt lag i grenspecifika övningar, både gällande mobilitet, styrka, power, poweruthållighet, kortsprint, smidighetssnabbhet (agility), kortdistansuthållighet, anaerob uthållighet över relevant distans för idrottens intervall-/vilo- och tempoverklighet samt mycket mera. Man kan också välja att köpa in uppbyggnadsupplägg, coachning/träning på STAC, kostutbildning för elitidrott och hälsa samt hela periodiseringsupplägg för ett helt lags uppbyggnadssäsong och kompletterande träning under högsäsong.
Se vad vad världens topprankade brottare ger STAC för betyg på sin kanon och kalkonlista
http://www.fightplay.tv/author/jimmy/.
På Dettners Labb (en del av STAC) kan man styrketesta (newton), effekttesta (watt) och filma (Dartfish Pro Suite) de flesta idrotter (benböj, pressövningar, dragövningar, rotationsövningar m.m.) för att följa upp och mäta förändring med objektiva och funktionella mått, så nära utförandet som möjligt! Den 24 april är det invigning, verksamheten har dock redan smugit igång, trots byggnadsarbeten, det är drag kring STAC, duktigt drag!