fredag 31 december 2010

Om du verkligen bestämt dig, är det lätt!

-Snälla, ge inget nyårslöfte ikväll!
Om du inte har bestämt dig och är beredd att göra det som krävs för att det skall bli verklighet och permanent!

Jag har jobbat med att behandla, hjälpa och coacha människor genom livskriser, ur beroenden, mot VM-medaljer, innan och efter operationer, mot nya kost- och livsstilsvanor och mycket mera sedan 1995. Min samlade erfarenhet av lyckosamt förändringsarbete är:

"Ingen förändring sker, om man inte har bestämt sig. Om man verkligen bestämt sig, går förändring ganska enkelt och man når nästan alltid sina mål på ett eller annat sätt i en eller annan form."

Ett typiskt exempel är att sluta röka:
Om man exempelvis bara "vill" sluta röka eller "försöker" sluta röka eller ännu värre "lovar" att sluta röka, behöver du inte bry dig om att ens försöka sluta. Det kommer aldrig att fungera. Det beroende du byggt upp och de ingredienser som finns i cigaretter är en mycket tuffare motståndare än så.

Jag vill, skall, försöker och måste sluta är bara dåliga alibin för att röka vidare, med den usla förklaringen "-jag försöker ju". -självhyckleri och onödigt lidande för din självrespekt!

Om du verkligen har bestämt dig, så är det redan en verklighet, då har du givit en definitiv signal till alla celler i din kropp, du har redan slutat och är redan en icke-rökare. Det är bara en liten "jävulsresa" kvar till den härliga känslan på andra sidan rökridån:

Så för dig som verkligen bestämt dig, -säg så här på nyårsnatten:
  • Vad skönt det är att vara icke-rökare!
-Icke-rökare, tänk på detta närmaste tiden.
  1. Det man inte köper hem har man inte tillgängligt och kan inte nyttja.
  2. Det man inte frågar efter behöver man inte belasta sig med.
  3. Om man kommunicerar att man verkligen är en icke-användare, förstår alla hycklare att man inte kan söka alibi hos dig genom att bjuda på något du inte använder. 
  4. Det man upplever i hälsoförbättring av att inte nyttja, är ingen tillfällighet! Förvänta dig en ständig hälsoförbättring under det närmaste året efter avslutat nyttjande.
  5. Använd ditt nya tuffa och uppgraderade psyke och genomförandekraft till att göra flera positiva livsstilsförändringar i ditt liv.
Intresserad av att förändra ditt liv, din kropp och dina kost-, livsstils- och träningsvanor? Läs och inspireras på http://www.stac.nu/ , STAC på Facebook och http://www.kroppsinvest.se/.

tisdag 28 december 2010

Trasig käke hindrade inte Kim Sunna!

Ringde upp en av mina hockeyadepter Kim Sunna och intervjuade honom om läget för hans demolerade käke, hur formen är och hur det går där uppe i norr. KIFs hemsida (Kiruna IF) är ju inte mycket att hänga i julgranen när det gäller informationsflödet, tydligen bara en snubbe som helt ensam sköter det mesta i KIF. Vilken vardagshjälte, -respekt!
Ni minns säkert från denna blogg för drygt 6 veckor sedan att Kim Sunna fick en slashing rakt över käken när Kiruna IF spelade mot Björklöven i Norrettan, vilket var dagen efter att Kim provtränat 2+1 dag med Luleå i Elitserien.
Kim Sunna från juni 2010 under ett av sina tuffa pass på STAC. Just här handlade det om en 6:a på 130 kg i X010 tempo, intensitet -0 rep. Dvs. en del av maxstyrkefasen i knäböj (X betyder snabbare än 0,75 av en sekund), övningen kördes i superset ihop med tunga hantelpressar 45+45 kg med samma träningsvariabler. Som passare ser ni förresten, kompisen från Mörrums GOIS och tidigare Brynäs J20, Johan Seydlitz. Hade tyvärr ingen snygg bild på Kims käke, före och efter renoveringen ;-(.

Hej Kim!
-Sitter underkäken på plats nu eller saknas det fortfarande materia där tänderna skulle suttit?
- Det känns faktiskt riktigt bra, tog bort den sista stödplattan från käkbenet häromdagen, nu saknas det bara ett antal rotfyllningar och nya undertänder.

-Hur känns benen och trycket, jag har ju inte fått någon rapport senaste 14 dagarna?
-Ruggigt bra, trots en liten förkylning senaste veckan, jag kör vidare med planen att underhålla maxstyrkan, explosiviteten och den högintensiva tempouthålligheten under säsong. Skall förresten köra din käpphäst, L-sprintar och Jefferson hopp idag.

-Såg på Elite Prospects att du fortsätter att både pynta och servera, 34 poäng (18 + 16) på 19 matcher är ju inte fy skam!
-Nej det går precis så bra som jag slitit hårt för att uppnå, det känns ruggigt bra och då ser man bara luckor och möjligheter när man närmar sig kassen! Det händer saker hela tiden just nu.

-Vad menade du med det där sista, har du fått intresse från fler håll än Luleå HF?
-Jag kan inte svara på det just nu, det är mycket surr i luften, jag lovar att meddela dig så fort det blir mer konkret. Jag är från Norrland och vill veta innan jag säger något, precis som du Jocke, ha,ha.

-Hallå!, nu blev man ju inte LITE intresserad!
-Hur är vädret där nere Jocke, har ni några minusgrader?

-Jag fattar, jag skall inte pressa dig, jag fattar ju att det vankas anbud. Vi hörs i slutet av veckan, så kan vi gå igenom upplägget för närmaste månaden.
-Tack för ditt engagemang och din hjälp Jocke, fy fan vad roligt det är med hockey igen. Det du sade i våras stämmer, man bestämmer själv vart man vill och om man skall nå dit. Bara att göra läxan.

-Vi hörs!
-Jajamen!

Det är kul med hockey, inte bara på isen, det händer mycket i kulisserna. Lite skador här, lite skador där och vips så är det nya förutsättningar och nya luckor som skall bemannas. Kim Sunna är en hockeykrigare av rang, det han har åstadkommit sedan april 2010 är enastående. Som styrke- och powercoach blir man rörd när ens adepter närmar sig sina mål och livet vänds från moll till dur.

måndag 27 december 2010

Nytt år, nytt periodiseringsupplägg!


Hej på er alla elitidrottare som vill uppleva ett bättre idrottsår 2011!

Ni som inte längre tycker det är roligt att spendera halva eller hela året med rehabilitering, vattengymnastik, söka "quick fix" med allt från vitamininjektioner och voltarenkurer till laserstrålar och ortopediska ingrepp, bör antingen tala klartext med er träningsrådgivare/tränare/coach eller helt enkelt ta nya grepp och göra en grundlig genomgång av hela kroppen, hela satsningen och hela upplägget som en enhet.

Missförstå mig rätt, enskilda behandlingsinsatser (som jag berör ovan) kan ibland vara ytterst välfungerande och adekvata *. Men, sällan har de justerat någons funktionella flexibilitet, förmåga att stabilisera sig själv och sina leder i gravitationsfältet eller i förhållande till varandra, ej heller lärt någon att stabilisera det man belastar sig med eller den träningsvolym man utsätter sig för. Olika manuell medicinterapier och enskilda behandlingar måste integreras med korrektiv och funktionell träning för det man vill fixa till eller måste uppgradera av olika biomotoriska kvaliteter. Efter behandling och s.k. "quick fix" bör man således reprogrammera, nyprogrammera eller integrera för att uppnå en bestående förändring, -punkt! Detta lär vi ut i kursen STAC Professional på STAC

*Undertecknad är själv manuell medicinexpert i botten. Leg. naprapat med över 28 000 yrkes- och elitidrottsskadebehandlingar inom allt från elitfotboll och långdistans till tung tillverkningsindustri och adminsitrativa yrken under bältet sedan 1994. 


Handen på hjärtat:
  • Hur många elitidrottare skulle behöva skrota "quick fix sökandet", vrida tillbaka klockan några månader, prioritera grundträning och fixa till de bakomliggande faktorer som antingen bidrar till besvären eller förhindrar besvärens försvinnande?
  • Hur många elitidrottare har planerat sitt kommande tränings- och tävlingsår utifrån objektiva data rörande sin totala fysiska status, vad som behöver uppgraderas och vad som krävs i den aktuella idrotten?
  • Hur många elitidrottare innehar den flexibilitet, bålstabilitet och relativ styrka som krävs för den grenspecifika träning (high end training) man rutinmässigt använder? Exempel: har du rörlighet, stabilitet och teknik nog för dina frivändningar, sprintstegar och utfallssteg? 
  • Hur många elitidrottare följer regelbundet upp sin tränings- och tävlingsutveckling med vetenskapliga och grenspecifika fystester (då menar jag inte samma fysprofil för alla idrotter, dvs. brutalbänk, dips och Cooper-test för alla, vilket är både vanligt och mycket olyckligt).

Vi är inne i sista veckan av 2010, dvs. hög tid för tester och professionella möten med flertalet adepter på STAC och Kroppsinvest Institute. Efter det vet vi vilka upplägg som skall modifieras och/eller nykonstrueras beroende på testvärden, tid för träning, nya mål, ändrade tävlingsplaneringar etc.

På STAC http://www.stac.nu/ är vi specialister på programdesign och periodisering för alla från elit till motionär. Vi samarbetar med världens ledande experter på området periodisering av träning. Vi testar alla med vår egen unika helhetstanke via grenspecifika testprotokoll, se STAC Fystest_"din idrott". Vi går igenom flexibilitet, stabilitet, styrka, power, kost- och livsstilsvanor, sömn m.m.

Att flexibilitetskraven för exempelvis baksida lår (hamstringsmuskulaturen) skiljer sig markant mellan en häcklöpare och en pingisspelare, liksom nedre magmuskelstyrkan för en brottare jämfört med en cyklist, borde inte vara en nyhet för någon. Tyvärr är detta okända fakta för mången tränare och idrottare.

En hockeyspelare och en fotbollsspelare skall exempelvis uppnå liknande acceleration på 10, 20 och 30 meter slätt. Fotbollsspelaren tränar i stort sett helt grenspecifikt vid slätlöpning men bör i genomsnitt vara 5-7 kg lättare än hockeyspelaren (bl.a. för att dom har en annan kroppskontakts-, uthållighets-, vilo- och tempovariationsprofil än ishockey). Hockeyspelaren kan och bör däremot (oftast) byggas lite tyngre än fotbollsspelaren. Helkroppspowerkravet i ishockey kräver lite större motorer både i under- och överkropp. Hockeyspelaren måste måste bl.a. konvertera sin accelerationsförbättrinmg från uppbyggnadsperioden på löpbana/andra underlag än is till omgivningskravet skridsko och is, det behöver inte fotbollsspelaren. Osv., osv.

Ni hajar galoppen... man kan ju inte testa, träna och planera alla med samma protokoll, oavsett det handlar om flexibilitet, stabilitet, styrka, power, uthållighet osv. Olika idrotter och lag kräver olika periodisering, olika individer och olika positioner i laget kräver olika upplägg. -Ändå tränar vi alla lika, ändå testar vi alla i samma testprofil. -Inte så lysande om jag får uttrycka mig lite smidigt

Professionell periodisering är en konstart och ett helt vetenskapsfält. Periodisering av styrka, power, speed, uthålighet, vila, kost m.m., kan göras sprecis hur invecklat eller hur enkelt som helst. Satsningens seriositet, tid till träning och förmåga att betala för tjänsterna avgör detaljgraden. Det gemensamma för all periodisering (långtidsplanering av all träning, kost, livsstil, återhämtning m.m.) är dock, att utslaget aldrig blir bättre än det man tagit reda på genom relevanta tester, vad som står i periodiseringsplanen, med hur stor noggrannhet varje delplanering eller träningsperiod genomförs och med hur stor kunskap och erfarenhet planen ändras i takt med förutsättningarna.

Läs mer om STAC och allt som händer på STAC på STAC på Facebook

söndag 26 december 2010

Knäna böj för din... -ruuuummpaa!

Hallå där kött och blåbär, gott nytt jul mina damer på mina herrar!
Under 2011 kommer det en hel del för er RUUUMMPAA! Under 2011 kommer hälso-, tränings- och elitidrotts-sverige att få ta del av
  • Min nykomponerade kombinationsföreläsning om "anabol kost och riktig träning för riktiga människor"! Det blir fyllda lokaler i alla våra större städer i Sverige, inte bara för att det är klartext och funktionellt, utan för att det fungerar i praktiken och inte är något geschäft-tjafs! Bara att slå sig ner på sin -rruuumppaa! och lära nytt eller repetera det som är självklart, välj själv.
  • Alla våra smarta "Knäna-böj-övningar", som med det ena efter det andra innovativa redskapet från öst till väst, omformar din rruuumppaa i kombinationer ni inte kunde tänka er. Man kommer att vallfärda till våra funktionella träningspass på STAC.
  • Ett Scandinavian Top Athletic Center (STAC) som seglar iväg som det självklara holistiska toppidrottscentret, inte bara om man är elitidrottar-rruuummppaa, utan för alla som verkligen vill fixa sin hälsa, sin kropp och nå sina mål i livet.
  • Den mest avancerade, effektiva och integrativa vidareutbildningen för terapeuter som sett dagens ljus sedan Hippokrates förklarade att vi måste titta på orsakskomplexet bakom symtomen. Kursen heter STAC Professional. 4 Helger är redan fullbokade i vår, men det finns 2 helger kvar att slåss om plats för just din rruuummppaa. Läs mera här. Läs också mer om STAC på facebook

onsdag 22 december 2010

Avslappning!

Efter en flygresa Kallinge-Arlanda, bredvid en något svullen och plågad barnfamilj som ivrigt inmundigade två chipspåsar, 4 burkar Coca cola och en stor påse godis (lysande! minstingen var ca 1½ år gammal, ville inte ha chips från början, men mamman tryckte in några ändå. -Ät maten nu sade hon. -"maten?", bra start i livet!?), har jag nu nått viloläge och äter hemmagjorda köttbullar, rödkål, palsternacka och smör. Jag skall leva "pensionatsliv" hos syster, någonstans på Lidingö (åtminstone känns det så när man inte behöver fixa Julen själv)! Glöm inte att äta gott, mycket och oförgiftat nu i juletid! ;-), givetvis under beaktande av din metaboliska typ. Kändes inte aktuellt att upplysa familjen chips, godis och Cola om detta...

måndag 20 december 2010

Gratulerar till framtida bandysuccéer alla Ronnebybor!

Nu är beslutet taget, efter 62 år av politisk noja! Det BLIR bandybana i Ronneby, men riktigt säker är man inte förren man håller i rörledningarna för att klämma fast dem i därför avsedd fålla i en redan bestämd bana.

När den slutligen ligger där och "fryser", betyder det att vi som kommun även har en ny pusselbit till vårt förfogande. I vår strävan efter bättre hälso- och idrottsnivå, fler meningsfulla utomhusidrottstimmar i skolan, ökad attraktionskraft för inflyttning, fler vinterevent, mer spontanidrott/aktivitet, nya träffpunkter/interaktionsmöjligheter, bättre representationslag i bandy etc. 

Det är bra att banan skall bli en verklighet på Lugnevi, men idealet hade varit en fullstor hall mellan nya Woody och E22, perfekt för transporter, event, parkering, spin-off effekter etc. Men det är min lilla vision det...


Om jag får ge kommunledning och mina egna kompisar i FBK lite råd och idéer, så skulle det låta som följer:
  1. Tänk inte bara på banan och nästa år nu, tänk bredare, djupare och mycket längre! Försök att se alla framtida möjligheter och framgångar som om det redan hänt, fast det inte ännu har hänt. Det är ett bra sätt att få saker att hända, -tro mig!
  2. Tänk på vad vi har för chans och vad våra styrkor är. Det är exempelvis 12 mil till närmaste konstfrusna bandybana (vi får ingen direkt huggsexa om och får behålla våra 12,13,14,15-åringar). Vi har STAC, ett av Nordens mest kompetenta och välutrustade test- och träningscenter. Vi har korta avstånd, många hotellrum, flygplats, tågstation, E22 inom 5 minuter.
  3. Tänk kombinerat bandy- och fotbollsgymnasium, de har liknande fysiska träningsprofil och dessutom helt skilda högsäsonger, perfekt för att fylla en träningsanläggning, en skola och lärare/tränare med aktivitet året om. Vinter = fotbollsspelare i gymmet, bandyspelare på bandybanan, Sommar = bandyspelare i gymmet, fotbollsspelare på fotbollsplanen etc.
  4. Tänk från grunden, dvs. hur engagera hela familjer, hur har man roligt, skapa äkta engagemang genom äkta engagemang, hur skapa ett seriöst samtal och rörelse mot hälsa, hur satsa på och tillåta bredd även när vi börjat tänka lite tuffare (14-16 åringarna), se idrottandet som både spontanaktivitet, idrott och en grym idrottsutbildning hela vägen från minsta juniorer till äldsta representationslaget.
  5. Tänk lite tuffare (13-14 åringar), ännu tuffare (14-16 åringar) och slutligen superelitsatsning (från 16 år, men bara för dem som är mogna kroppsligt, emotionellt etc.), dvs. alltmer professionellt skötta representationslag för varje adderat år, som alltid tränar och periodiserar sin träning för att bli och behålla platsen som bästa lag i Sverige. Här krävs mycket erfarenhet och vetskap om att det kan skilja +- 3 å i mognadsgrad i dessa åldrar, -tro mig jag jobbar med detta varje dag.
  6. Tänk lokalt till 70 % och skapa en 70%-regel dvs. stommen (70%) i representationslagen skall ALLTID innehålla individer från närområdet (3-4 mil), Pelles pojk på jobbet, Ingrid och Peters Jonas på vår gata etc. Annars kan vi glömma sponsorer, folk på läktaren och ideellt arbete.
Allt ovanstående gäller för övrigt all idrottssatsning.  Lycka till alla Ronnebybor, det är vi som väljer via våra handlingar. Vi kan välja att göra detta till en framgångssaga, men vi kan också klaga och köra missnöjesvalsen och sumpa även denna chans. Hur vill vi ha det? Skall vi köra eller bromsa oss ur kurvan?

lördag 18 december 2010

"Julmassakern" på STAC!

Ronneby BK åkte på riktigt med däng vid sitt senaste träningspass på STAC. Relevanta övningar för uppbyggnadsperioden vi är inne i, men med en tydlig och kombinerad ben-bål-profil. Uthållighet, kraftfull andhämtning, mjölksyrekonverteringskrav och vilja att "tugga grus en stund" var ämnet för dagen.

Kolla filmsnutten från deras 3:e varv av måååånga! http://www.youtube.com/watch?v=6_K4uJeLiW0

Samtliga tuffingar i RBK klarade av "Julmassakern", men kommer sannolikt att ha en lätt vaggande gång när dom fikar på stan imorgon ;-).
Explosiva pyramidsteg med 30 % av kroppsvikten i händerna ser inte bara tungt ut, -det är ruggigt krävande! Speciellt eftersom man måste utföra den med korrekt teknik, en ruggig övning för att bygga stabila knän och kroppar som tål allt vad fotbollsbelastning innebär.

Ni är välkomna den 3 januari igen grabbar, då börjar klättringen mot maxstarkare, explosivare, snabbare och högintensivuthålligare kroppar. Första fasen av er uppbyggnadsstege är över för i år, steg två står för dörren. Ta det lugnt med de snabbaste kolhydraterna i jul och nyår, annars blir det tungt på STAC-dagarna, mycket tungt! Nästa höst är fyran ett minne blott!

fredag 17 december 2010

STAC i topp på nolltid!

Efter bara 7 månader av verksamhet på STAC är det nästan fulltecknat med elitidrottare, lag och föreningar på STAC på kvällstid. Det handlar om allt från fystester (STAC Fystest_"din idrott") och screeningar (STAC Custom Made) till lagträningar, individuell coachning/träning av elitidrottare (STAC Elitfond) och privatpersoner (STAC Kick Start) och vidareutbildning av terapeuter/elitränare (STAC Professional).

Vi fystetstar just nu en mängd fotbollsföreningar (STAC Fystest_fotboll) från olika delar av Sverige, vi kör den tunga grundstyrketräningen med ett flertal lokala Blekingefotbollsklubbar samt under säsongsträning med hockeyklubbarna. Alla sommaridrottare vi har anslutna till STAC är inne i sina hypertrofi- och/eller maxstyrkeperiodiseringar. Samtidigt kör vi introduktionskurser för våra blivande privatmedlemmar och professionella utbildningar för exempelvis 24 leg. naprapater från olika delar av norden som ville lära mera om "effekten av att koppla samman manuell behandling med korrektiv och funktionell träning" samt 19 elittränare som fick veta mycket mera om "hur man bygger upp elitidrottskroppar från grunden till värsta powerträning".

Scandinavian Top Athletic Center i Ronneby, är ett av Nordens absolut mest kompetenta och framgångsrika holistiska test- och träningscenter.
Sporten på Sydöstran (lokaltidningen) besökte oss på STAC igår kväll för att intervjua Angelica Bengtsson samt för att bevista ett träningspas med världens bästa juniorstavhoppare och dessutom få en inblick i hur professionell programdesign, periodisering av träning och coachning på elitnivå ser ut i verkligheten. Läs dagens Sydöstran eller gå in på nätet via länken ovan.

onsdag 15 december 2010

Fuska med klass!

Om ni följer min 80/20 regel, dvs, fuskar en dag i veckan med sådant man kanske inte helt är skapt för eller tål så bra, vet ni också att jag brukar säga att man skall fuska med klass när man väl tagit beslutet. Man skall heller inte ha det minsta ångest efteråt, man har tagit beslutet och bör därför genomföra uppdraget så bra det bara går.
Vi var nyligen på "just fött nytt barn-besök" hos vännerna Andreas och Anna-Karin, det här var vad som mötte oss. Ett RIKTIGT KAKFAT! Ekologiskt, glutenfritt, laktosfritt, nybakat, hembakat enligt konstens alla regler, dessa båda kompisar är inga halvmesyrer. Riktigt fika, mycket fika och rättvisemärkt ekologiskt espressokaffe, vad mer kan man begära när man väl bestämt sig för att njuta av en av livets mest lömska livsmedel, -socker!
Välj era fajter nu i juletid. Följ er metaboliska typ så gott det går, men håll en lucka öppen för att kunna ragga loss med förlustelser, även från sötsaksbordet! I övrigt är det ganska lätt att vara proteintyp under julen, det bara flödar av "vår mat", köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll, sill, lax, rökt kött, smör, fläsk, svål m.m.m.m.

måndag 13 december 2010

Tingsryd har börjat vandringen uppåt!

Två pinnar för Tingsryds AIF borta mot Leksand i kväll efter förlängning och straffar 3-4! Man tackar! En tuff bortamatch till väntar på onsdag, då möter man Örebro. Ta till vara denna goa insats och spänn bågen inför onsdagsmatchen nu grabbar.
Efter en 13 timmarsdag (08.00-21.00) på jobbet var det här perfekt avslutning på dagen framför datorn. Nu skall jag vandra hem genom Ronneby och ladda för morgondagens dust, bl.a. med de skadade spelarna som blev lämnade hemma denna "Road trip".

söndag 12 december 2010

Adekvat, tuff träning och imponerande fysik!

Angelica Bengtsson är en atlet, en ruggig atlet redan som 17-åring! Systematiskt har Glenn (Angelicas fader och tränare) och Angelica byggt upp en fysik som skall matcha de mål som står för dörren under kommande år. Mattövningar, Barrövningar, Räckövningar, Ringkombinationer, Repövningar, undertecknad fick slita skägget för att ens klara uppvärmningsövningarna! Så här gick det:
  • Jag fixade nästan "kippen" i räcket, något jag dock fixade under gymnasietiden för en sisådär 30 år sedan... Surt. För angelica ser det ut som de första övningarna i en typisk serie för en som tävlar i räck!
  • Jag klättrade till taket och tillbaka i repen, dock inte i upp och ner ställning och inte lika snabbt som raketen Angelica. Detta var det enda jag visste redan innan att jag skulle fixa!
  • Jag fixade endast halvstora pendlingar i barren, att våga sig på en brytning upp till handstående hade nog slutat med katastrof. Angelica dominerade stort i denna disciplin och gjorde detta med en graciös lätthet och lade till övningar i klass med Andreas Torkildsen (Norges och världens bästa spjutkastare). Vilka övningar får bli en överraskning för konkurrensen framöver. "Imponerande" är en bra sammanfattning av Angelicas barrträning.
  • Jag fixade inte jättehävet i ringar med fixade framåtlutande "stora korset", ok jag ramlade igenom några gånger först, sen satte jag den. Angelica dominerade förstås med att göra en 4-5 rep av denna extrema bål-bröst-/axelstyrkestabiliseringsövning. Respekt!
  • Jag fixade en femma i hängande raka benlyft i ribbstol så att fötterna når ovanför händerna, här var det jämnt skägg om man skall vara mycket snäll mot undertecknad (givetvis gick det mycket lättare och snabbare för Angelica).
Att coacha atleter som satsar extremt professionellt är en mångfacetterad sysselsättning och ett uppdrag som kräver många strängar på sin lyra. Då är det tur att man har över 28000 manuella behandlingar, 4 olika titlar/utbildningar (naprapat, kost- och livsstilscoach, styrke- och powercoach samt idrottsskadespecialist), erfarenhet från min forskarutbildning och doktorandtjänst inom idrottsmedicin vid Umeå Universitet (2000-2003) och har arbetat på fältet via Kroppsinvest Institute (och senare på STAC) sedan 1995.


Det viktigaste med gårdagskvällens träningspass (började 19.00 och slutade 22.45), var att jag fick god tid på mig att analysera små detaljer i Angelicas fysik som kan uppgraderas/behandlas manuellt och/eller förbättras genom en kombination av korrektiv träning och manuell behandling. Vad det var, kommer kanske att berättas när det är fixat, vem vet?
Jag kan dock avslöja att mina manuella kunskaper och förmåga att potentiera en kropps kraftutveckling är ruggigt bra att besitta. Jag fixade ganska enkelt en smärt-/reflexinhibering som negativt påverkade hur ner eller rättare sagt hur långt Angelicas vänsteraxel vågar gå i extension under samtidig stabilisering och kraftutveckling, i exempelvis framåtlutande stora korset.
Ni som är riktigt duktiga ser ju ganska tydligt skillnaden mellan den övre bilden med detta reflex-/skyddsbeteende och den undre med normaliserad neuromuskulär signalering kring vänster skuldra. det kommer hända en hel del med Angelicas fysik de närmaste åren...

lördag 11 december 2010

Hård kväll i Linneryd väntar!

Angelica Bengtsson, en av mina mest potenta klienter tillika juniorvärldsmästare, ungdoms OS-mästare 2010 samt regerande juniorvärldsrekordinnehavare i stavhopp (4.47 meter), har utmanat undertecknad att inte bara bevista utan deltaga på kvällens långa gymnastikpass i Linneryd i mörkaste småland.
Puuh, huuh, snyft! Det blir nog rena avrättningen, kolla in videon nedan, när Angelica visade lite av vad jag kommer att få "genomblöda" när hon tränade på STAC för någon vecka sedan.

http://www.youtube.com/watch?v=kXsrl5cg740
Givetvis är det bara ett steg i vår långtidsplanering (dvs. analys, programdesign och periodisering) av Angelicas träning som står på schemat. Eftersom jag lever min egen lära, är jag dock lättutmanad när det gäller att utvecklas och verkligen förstå mina adepters vardag, även utanför min träningsnivå, mina insatser och uppdrag.
Vi får se hur det går. Jag har rätt bra benträningsvärk efter att ha kört hela trimningspasset (sprint, agility, benböjshopp med tilläggsbelastning) med mina adepter i Tingsryds AIF i torsdags.

lördag 4 december 2010

Trä ben med 14-åringar för ökad mobilitet!

När man växer snabbt i 13-15 års åldern, hänger inte alltid flexibilitet, balans och koordination med i tempot. Det man kunde och galant fixade innan den s.k. tillväxtspurten, blir plötsligt en avancerad utmaning.

På mina pass med KRIF Hockeys 14-åriga hockeykrigare ovan, ser ni en av fem övningar (trä ben) i en serie, som syftar till att på ett lekfullt, integrerat och krävande sätt bygga s.k. mobilitet. Mobilitet är ett samlingsbegrepp för grenspecifik flexibilitet, balans, koordination och i viss mån även styrka, acceleration och snabbhet i rörelse. Det är inte alltid så roligt att stretcha efter passen, då kan ett sådan här serie både adressera vader, hamstrings, säte, höftböjare, ländryggs-, bröstryggs-, axel- och armmuskler.

onsdag 1 december 2010

Testa det som testas bör!

Testvärden är bara testvärden tills man implementerat dess betydelse i form av anpassade träningsprogram och en professionell periodiseringsplan. Det är skillnad på att testa och att testa och det är skillnad på att träna och träna. Jag förundras ständigt över vad våra nytillkomna lag, föreningar och klienter berättar om gällande tidigare testerfarenheter, träningsupplägg och periodiseringsplaner (eller snarare brist på träningsupplägg och periodisering).

Om man skall testa idrottare i en viss idrott, måste man först ta reda på:
  • av vilken anledning vill man testa?
Om man har en anledning, måste man fråga sig:
  • har vi tänkt avsätta resurser och medel för att korrigera det man finner vid testerna? 
När man anlitar ett testcenter, måste man förvisa sig om:
  • att det man vill testa finns representerat i testprotokollet!
Vårt land är fullt testprotokoll och inarbetade testövningar, men sällan har någon tänkt till VARFÖR man använder vissa testprofiler, tester eller om de ens är relevanta för vår idrott! Vi testar vår lag och idrottare i ett antal meningslösa övningar som dessutom inte är några bra markörer för det man vill bygga i de olika uppbyggnadsfaserna fram till den grenspecifika sluteffekten.

Vad sägs om max antal chins, dips och Cooper test för ishockeyspelare eller maxbenböj, brutalbänk, dips och Cooper test för pistolskyttar. Ni skrattar... men så ser det ut!

Om du skulle testa fotbollsspelare och bara hade möjlighet att välja 4 styrkeövningar, 2 powerövningar och 1 uthållighetsövning, vad skulle du då välja? 
Jag skall hjälpa er på traven. Det man bör välja som testövning måste givetvis också vara en av de viktigaste och vanligaste förekommande uppbyggnadsövningarna för den aktuella idrotten och dess olika uppbyggnadsfaser. För att veta vilka dessa övningar är måste man vara väl bevandrad i hur man bygger upp elitkroppar inom den aktuella idrotten. För att ytterligare veta vad man skall välja bör varje övning ha en relevans längre fram i periodiseringen.

Tillräcklig flexibilitet, balans och bålstabilitet krävs ju för att kunna träna maxstyrka, ökad maxstyrka i benböj eller utfallssteg är ju exempelvis en viktig ingrediens för att öka benpower och ökad benpower är en viktig ingrediens för att förbättra både vertikal, lateral och horisontell power och/eller acceleration/förflyttning, exempelvis kortsprint under 30 m. Lite småviktigt i de flesta idrotter, eller? Kanske någon form av mobilitetstest, benstyrketest, benpowertest och sprinttest hade fått plats?!

Max antal chins, dips och brutalbänk har inte avgjort speciellt många matcher vare sig i fotboll, ishockey, pingis eller tennis. Så varför finns sådana övningar kvar i våra dammiga testprofiler? Att slentrianmässigt testa elitidrottare från helt skilda idrotter i samma testprofil är så dumt att det blivit vetenskapligt... Men någon klok? människa har fått för sig at vi skall testa alla idrotter med samma tester så att vi kan jämföra deras prestanda, för vad då??? Jag trodde man testade för att utveckla sin egen idrott.

Tänk dock på att, en övning kan vara värdelös att testa på en idrott, men mycket funktionell för en annan. För friklättrare hade jag nog övervägt om inte ett kombinerat chins/hammargreppstest med någon form av anaerob uthållighetsprofil hade varit mycket funktionell. Åter igen, om vi inte tänker till, står huvudet still och ingenting blir till.