lördag 30 maj 2009

Första sprintveckan går mot sitt slut!

Kroppsinvest Hockey Summer Camp (KHSC) rullar vidare och närmar sig sista dagen på första rena sprintveckan! Två månader in i planeringen, för de atleter som tränar med undertecknad för andra året, kommer den första rena sprintveckan! Helt plötsligt är vi nere på totalt 7 pass denna vecka mot normalt 8-10. När veckan närmar sig sitt slut förstår oftast mina atleter varför träningsvolymen är mindre under en sådan vecka.

Konverteringen av stora och starka muskler (massa, kraft) vana vid en relativt låg amplitud (signalstyrka) och frekvens (antal signaler per tidsenhet) i den neuromuskulära signaleringen till explosiva och snabba muskler med hög till mycket hög amplitud och frekvens, har dock bara börjat för dessa herrar. Konverteringen sker i samklang med grenspecifik uthållighetsträning, power och maxstyrketräning, så det gäller att hålla tungan i rätt mun, eller hur det nu var ;-).

Uttrycket explosiva och snabba muskler är egentligen ett ganska slarvigt uttryck, det handlar egentligen om att enskilda muskler har en hög intramuskulär koordination (dvs. hög kontaktbarhet av muskels totala mängd muskelceller/fibrer samt en mycket snabb reaktion från stimuli till full kraft och rörelseutveckling) samt kombinationseffekten av muskler och muskelgrupper med både hög intra- och intermuskulär koordination (dvs. snabb synkroniserad och optimalt tajmad avfyrning av enskilda eller grupper av muskler som utför en eller flera på varandra följande rörelser).

Bra intermuskulär koordination kan lite slarvigt kallas för bra teknik eller skapa uttryck som "hur kan en sådan muskuärt sett relativt liten kille kasta så långt". Kolla på Jan Zelezny, där snackar vi om extrem intermuskulär koordination, men bara för spjutkastning. Intermuskulär koordinationsträning får man bara när man kör funktionella, komplexa eller grenspecifika övningar, dvs. övningar som ställer liknande biomotoriska (styrka, stabilitet, balans, flexibilitet, koordination, explosivitet, power etc.) krav som det man vill uträtta på plan. -Så glöm Smithmaskinen, Hackliften och magcurlmaskinen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar