söndag 17 maj 2009

Testa hockeyspelare med hockeyövningar och skyttar med skytteövningar!

Läste i SvD om Norges "Olympiatoppen", dvs. landet som redan för 20 år sedan förstod att man måste tänka utanför de slutna institutionerna om man vill ha fler än enstaka medaljer i OS och VM. Om Sverige som idrottsnation verkligen vill till toppen, måste vi sluta träna, testa, tänka (läs självsuggerering och kollektiva övertygelser), säga och äta fel saker (läs våra eländiga kostråd till svenska folket och våra elitidrottare)!

Vi är löjligt långt efter de nationer som verkligen tagit till sig och dessutom implementerat grenspecifik träning, tvärvetenskaplig korsbefruktning och grenspecifika tester för olika idrotter. För olika idrotter, är just OLIKA IDROTTER! Alla idrotter har olika kravprofiler för maximal prestation samt olika "värden" för och viktning av samtliga ingående biomotoriska variabler (flexibilitet, muskelbalans, stabilitet, balans, koordination, snabbhetssmidighet, styrka, explosivitet, power, anaerob och aerob uthåpllighet m.fl.) man måste ta hänsyn till!

Norges Toppidrettsenter känner de flesta svenskar till med beundran och lite avund i sinnet. Vad är den svenska motsvarigheten? Bosön? SOK? Riksidrottsförbundet? Tre olika men ändå samma urvattnade soppa! Tyvärr vi har inte ens Norge och andra föregångsländer i sikte, så långt efter är vi. Gör något åt vansinnet där SOK och RF lipar ikapp, släpp prestigen och börja tänka brett, djupt och tvärvetenskapligt! Slå igen SOK, RF och Bosön, bygg sedan upp något grymt och nyskapande. Kalla det vad ni vill, bara vi fylller det med sådant som fungerar och visar resultat...

Jag skall ge er två exempel på urusel testning och rådgivning att fundera på så länge:
  1. I sverige testar vi ofta elitidrottare med SOK´s Fysprofilen, ett batteri av tester för att utröna den fysiska standarden och möjliggöra uppföljning av våra olika idrottare och idrotter, dvs. kontroll av fysisk förbättring/förändring. Man påstår att man anpassar övningsval för att testerna skall vara grenspecifika, dvs. mäta det som är relevant att mäta för den aktuella idrotten.
  2. När min kollega, chef för det militära skyttelandslaget, köpte två dagars grenanpassade fystester på Bosön samt sponsrades med en kostföreläsning av SOK´s dietist, gick det till så här i extrem förkortning. Testerna var max 1RM Bänkpress, max 1RM magliggande rodd på bänk, max reps. i Brutalbänken, max handgreppsstyrka och Coopers test! Dietistens bidrag var att på fullt allvar säga, citat "efter ett hårt träningspass vill kroppen bara ha socker, det går bra med vinegum och en coca cola". Man blir stum av beundran för detta skrå. Lysande scouting där SOK. Fråga: visste man över huvudtaget vilka man testade??? Hade det inte varit bättre att testa deras bålstabilitetsuthållighet i tre plan, deras anaeroba förmåga att hålla en viss vikt med utsträckt arm och minimalt svaj etc.
  3. När man styrketestar våra svenska hockeyspelare gör vi det med Brutalbänk, handgreppsstyrka, chins, dips, bänkpress, benböj med stången på ryggen!? Är det verkligen så, att detta är grenspecifika tester som mäter i vilka rörelser man skall vara stark i för att prestera i ishockey, eller är det en förlegad kunskap och tanke, något vi bara testar sedan länge och därmed inte kan ifrågasätta? Fråga: när uppkommer situationerna i en hockeymatch där det är relevant att ha tränat mycket dips (dvs. hängande tricepspressar med armarna längs sidorna), chins (dvs. hängande latsdrag med underkroppen i open chain), bänkpress (dvs. isolerad pressrörelse i sagitalplanet hållande i en stång med ryggstöd och utan inkopplande av balans eller bålstabilitet) och brutalbänk (dvs. upp och nerhängande situps endast i sagitalplanet med underbenen i closed chain)? Hade det inte varit bättre att testa deras ben- och armpresstyrka med samtidiga krav på upprättad hållning, balans, bålstabilitet och kanske t.o.m. rotation? Hade det inte varit mer grenspecifikt att testa en ishockeyspelares förmåga att utveckla rotationskraft med samtidiga krav på balans, stabilisering och hållning? Nya olympiska fysprofilen, som man vill att alla elitölag i hockey skall testa sig efter, hur tänkte man när man satte ihop den??? Chins, dips och handgreppsstyrka hade varit riktigt justa tester för friklättrare, hockeyspelare skall testas på det som är relevant för hockey!

Nedan delar jag med mig av en grymt bra rotationsövning (sittande överkroppsrotationer i kabeldrag med semistabiliserat bäcken på swissboll)! Som ni misstänker är det också ett specifikt test av rotationskraft för vissa av mina elitidrottare, bl.a. ishockeyspelare. Håll till godo det är två av mina lokala hockeyspelare Kevin Adam och Patrik Serwanga som står för underhållningen.

-Va!, behöver man träna rotationsstyrka i ishockey! Ja, en hel del och inte bara i hockey! På Kroppsinvest intitute har vi tagit fram riktiga grenspecifika tester för olika idrotter. Vi testar, tränar och lär ut flexibilitet, stabilitet i tre plan, isolerad, semiintegrerad och komplex styrka, explosivitet, speed, power, anaerob och aerob uthållighet.

Kolla på intervjun från MoDo TV med MoDo Hockeys fystränare, dom har lärt och tränar nu "smartare än någonsin!".

2 kommentarer:

  1. Tycker det endast verkar som SOK försöker tjäna pengar på Fysprofilen. Hur kan man kalla det grenspecifikt när det endast skiljer 1-2 tester mellan två idrotter som exempelvis ishockey och militärt skytte? Det kostar 120 SEK per person och testtillfälle att göra en fysprofil, och för 120 SEK får SOK mina data insamlade och jag får ett papper med ett fysindex som påstår att jag kan nå långt inom min gren om jag lyckas med exemeplvis 15 st chin ups.

    Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur SOK har skapat en kravanalys för Fysprofilen med inriktning mot det militära skyttelandslaget. Vilken vetenskaplig forskning har man använt sig av där man sedemera har kunnat konstatera att exempelvis 20 dips är relevant att kunna göra i sporten.

    Nej jag håller helt med dig, om man ska ha tester där man mäter styrka, smidighet, expolosivitet, balans etc. så ska de ju vara grenanpassade och testa flera muskelgruppers samspel med varandra.

    SvaraRadera
  2. Huvudet på spiken Christoffer ;-). Jag kan inte annat än konstatera att det sannolikt INTE FINNS någon analys eller bakomlignade kravspecifikationsmodell bakom Fysprofilens styrkedel.

    SvaraRadera