tisdag 30 juni 2009

Man kan inte allt själv!

Om man skall träna människor på ett professionellt plan, måste man inse att man inte kan ha koll på allt man bör veta eller ha erfarenhet av! I arbetet med mina klienter bjuder jag återkommande in s.k. extern kompetens! Jag gör det både för min egen utbildnings skull och för mina adepters skull. Jag vill alltid ge så bra råd det efter omständigheterna är möjligt att ge.

Ovanstående bild är från ett tidigare explosiv/powerträningspass (2 veckor sedan) där vi hade besök av f.d. 100 m sprintern Stefan Nilsson (2:a fr. vänster). Han hade mycket värdefulla tips rörande startsnabbhet, accelerationsfas och kroppshållning, stegfrekvens samt andningssynkronisering i startfasen. Tack för all hjälp Stefan, du är en klippa!

För den grenspecifika tillämpningen av explosivitet och power hade jag bjudit in Sergei Tepljakov (längst till höger), som själv tränat extremt hårt och funktionellt genom sin karriär vilken tog honom hela vägen till Sovjetunionens B-landslag. Vid ett flertal möten med Sergei har jag lärt en hel del om powerövningar som gjorde "de ryska björnarna" så grymma på isen. Tack för alla råd, tips och synpunkter Sergei, det blir roligt det här framöver!

-Vilka övningar vi körde med Sergei?, -jag återkommer till det.

måndag 29 juni 2009

Hämta kraft från solen!

Använd solens strålar intelligent i sommar! Låt solen ladda och hela dig i samband med meditation, morgongymnastik, eftermiddagspromenader eller bara sol och bad!

På bilden ser ni min fru Anna bada i kvällssolen på en brygga inte långt från vårt hus. Ni ser henne i den meditativa "andningsbenböjsövningens" toppläge, där exponeringen för strålarna är maximal kombinerad med en nära slutförd låååångsam bukinandning. Här hämtas det kraft från universum/solen samtidigt som man tömmer medvetandet på tankar genom att fokusera på och lyssna till sin egen in och ut-andning! Vad kallas det tror ni, välj själv! "Vila" räcker för mig!

Bästa tiden att låta solens strålar landa på vår hud och därmed låta oss ta del av dess energibyggande, helande och värmande strålar, är tidiga förmiddagar och sena eftermiddagar/kvällar (har med solstrålarnas vinkel genom atmosfären, angreppsvinkeln mot våra kroppar m.m., att göra)! Sola helst utan "giftiga" solskyddsfaktorer smetade över hela kroppen!!! Dessa ställer till med mer oreda än du vågar ana, de är dock grymma försäljningssuccéer! Alla behöver ju smeta in sig, eller hur!? Vad använda man förr i tiden, eller varför inte genom hela evolutionen, jaha exponeringsintelligens istället för solkräm! Men vad betyder det?

Oavsett hur vi ser på vår resa på jorden, är vi beroende av solens existens, solens energi och solstrålarnas avkommor, dvs. du, jag, haren, räven, blommorna, träden, gräset, stenen, berget, havet och vår planet! Utan solen finns vi inte, inte ens som en tanke! Solen är din batteriladdare, ditt ursprung och "din/vår gemensamma moder".

Solen är ingen cancergivande faktor i sig, din exponeringsintelligens är däremot en faktor som kan vara en del i det komplex av faktorer/skeenden som leder fram till en mutation/felsignalering/felbeteende m.m. i någon av våra olika hudcellers "programvara". Så exponera dig smart för solen, att ligga och pressa mellan 11.00 och 15.00 är väl inte VM i smartness direkt! Det är inte konstigare än att exponera sig smart för olika träningspass...Du tränar ju inte benböj sju dagar i rad, bara för att benböjställningen råkar vara ledig varje gång du kommer till gymmet, eller?

Det finns mycket att lära om solen, dess helande och söndrande samt vår och helhetens existens. Bara att skriva in "sunlight+health" på vilken sökmotor som helst (gå gärna in på medline och mercola.com) och läsa på (tänk dock på att all forskning har en finansiär, så kolla upp vem detta är, innan du läser om hur bra eller dåligt något är. Om solforskning på huden är utförd av en tillverkare av solkräm så visar det aldrig att... Ja du förstår säkert).

Om du är en lärande själ, utan samhällsindoktrinerade skygglappar och institutionellt fastsvetsade sanningar i en hjärna som inget mer behöver lära, är ute efter en utmanande tuff nöt och vill lära dig mer om vår existens på ett filosofiskt plan, läs "The secret of light" av Walter Russel (http://www.amazon.com/Secret-Light-Walter-Russell/dp/1879605449).

Jag har själv läst den två gånger (2007 och 2008), jag förstår att jag läser om min egen och alltets existens förmedlad av någon med extraordinär uppkoppling och känner att jag måste expandera min hjärna steg för steg för att få in/greppa alla enkla/fast ofantligt stora men samtidigt geniala förklaringar på vad livet består i, handlar om och alltets uppbyggnad. Träna på att expandera din hjärna, du också, i sommar. Läs Walter Russel, han var några hundra år före sin tid. Frågan är om vi överhuvudtaget kommer att leva så länge att vi kommer hinna förstå, vi är ju som sagt inte jordens smartaste varelse direkt! Protest!? -titta dig omkring!

torsdag 25 juni 2009

Funktionell träning i Brunnsparken!

Vill dela med mig av vår fantastiska Brunnspark och dess otroliga energi, så jag tog en cykeltur i parken med sonen Love (snart två år) på ryggen, passerade min frus utomhusträningspass (för personer som gått någon eller några av våra funktionella träningskurser) på väl tilltaget avstånd (om Love får syn på mamma blir det problem) och tog lite bilder!


Anna (Dettner) kör sina inspirerande och tuffa funktionella träningspass varannan torsdag (jämna veckor kl. 18.00) i Ronneby Brunnspark! Redan detta premiärpass var välbesökt och mycket uppskattat!

Citat "det biter på ställen man inte trodde fanns, kräver hela tiden att man fokuserar på vad man skall göra och bygger min fysik för vardagen, fantastiskt!"
På bilden ovan ser ni en "hamstringsövning" som tränar bålstabiliteten samtidigt som man stärker knäböjarmusklerna med fötterna i marken, dvs. en kvalité man har stor nytta av när man går/springer/hoppar (dragfasen med stödbenet), står (postural stabilitet), lyfter (rotera bäckenet bakåt istället för knäflexion, dvs. en del av en uppresningsrörelse) m.m.



På bilden ovan ser ni en övning som stärker både armar, axlar, bålstabilitet och balans i tre plan! Den kallas för "Armhävning till lutande kors" och biter ifrån ordentligt! De flesta på bilden är i positionen lutande korset! Nästa pass går av stapeln v.28, dvs. torsdagen den 9 juli. Välkomna! Anmälan till 0457-14500 dagen innan.

tisdag 23 juni 2009

Fredriksbergs BK, bandy i 45 km/tim!

Bandy är sporten för dina barn, sporten som kommer att sätta Ronneby på idrottskartan och den perfekta idrotten för dig som vill att dina barn skall få nästan allt i en enda idrott, dvs. kombinationen av styrka, flexibilitet, balans, koordination, stabilitet, explosivitet, snabbhet och uthållighet!

Fredriksbergs BK (Blåa laget som forcerar in bollen på bilden) har flera mål, än att göra mål, de närmaste åren! Vi kommer att:
  1. Bevaka och se till att beslutet om en färdigställd konstfrusen isbana/bandyplan senast hösten 2011 blir ett faktum, trots de uppenbara sandlådeintrigerna och taktikröstningarna i stadshuset.
  2. Bygga vidare på årets nystartade sommarträning (varje onsdag kl.18.00 i Brunnsparken eller på Kroppsinvest Institutes gym, under sponsrad ledning av undertecknad) och redan nästa år utöka denna till 2-3 professionella pass per vecka. Dvs. hela vägen från stark, stabil och flexibel till explosiv, snabb och uthållig.
  3. Se till att representationslagets sammansättning kommer att präglas av allt yngre medelålder, ännu bättre skolade bandyspelare och ett driv att spela ruskigt bra bandy och nå betydligt högre i seriesystemen än vi någonsin spelat tidigare.
  4. Våra juniorlag blir allt flera, lär sig spela den nya taktiska snabba bandyn redan från början och bygger en omtalad kamrat- och sportsmansanda.

Visste ni förresten att dagens bättre seniorbandyspelare kommer upp i ca 45 km/tim och att deras skenor är slipade enligt ett radiesystem som medför att oavsett om man har tyngdpunkten mitt på skenan (i längsled), 3-4 centimeter framför eller bakom denna, har man alltid har minst 10-14 cm kontaktyta i isen, -det blir åka det (dock svårare med tvära svängar)!

Hög fartkapacitet, mycket hög hastighets- och intervalluthållighet är extremt viktigt i Bandy, som f.ö. spelas med 11 spelare, 2 x 45 minuter, flygande byten med 3 avbytare, på isytor som är 100-110 m långa och 60-70 m breda. De bästa spelarna är på isen 65-75 minuter utan att tappa i intensitet (man går och står aldrig i bandy, det är konstant rörelse och nya bågar/positioneringsrörelser)!

Ni som bara sett bandyspelare träna på en hockeyrink och drar lite på smilbanden under läsandet av denna blogg, vill jag bara säga. Det kan se lite löjligt ut med vår uppenbara svårighet att svänga och starta snabbt när vi "tvingas" träna på små hockeybanor (60 x 30 m)! Alla hockeyspelare som någon gång prövat på Bandy vet dock skillnaden, oj oj oj!

Citatet "Jag hade ingen ork, ingen bra toppfart, kunde knappt ta emot bollen än mindre få iväg den, när jag var helt slut visade det sig att det var en halvlek kvar, men oj vad jag kände mig bra så länge vi tränade på hockeyrinken!", kommer från en nuvarande div. 1 spelare i ishockey som testade bandy när han befann sig mellan två hockeykontrakt!

Är du intresserad av bandy eller har du barn som skulle vilja testa? Tveka inte att kontakta oss (http://www.fredriksbergsbk.com/) det kommer att svänga ordentligt om bandyn de närmaste tjugo åren i Ronneby...

söndag 21 juni 2009

Högintensiva intervaller överlägset långdistans!

Högintensiv intervallträning är klart mer effektfull än låg/medelintensiv stereotyp träning för de allra flesta idrotter! Detta är något vi på Kroppsinvest tagit på högsta allvar, sedan 2003 har vi varje år byggt vidare på vår kunskap och erfarenhet om hur man "verkligen tränar kondition" för olika individer, idrottsutövare och idrotter.

Håll i er alla konditionstraditionalister, träningszons- och Springtimevänner, trean, femman, milen, halvmaran och maran på tid, dvs. samma lågintensiva/medelintensiva tempo km efter km är relativt ointressant för de flesta idottare/idrotter, utom dem som gillar endorfinkicken, eftersträvar just denna tempostabila lågintensiva kondition, trivs med träningsformen eller verkligen tävlar i medeldistans/medellångdistans på bana eller terräng, punkt!

Nu vet jag att många därute får spader, för i det Svenska löpparadigmet ingår det att man kör kondition enligt samma upplägg som konditionsidrottarna alltid har gjort (vilket gav mängder av medaljer.... för 15-20 år sedan... men inte ens konditionsidrottarna är kvar på den tankenivån), på samma sätt som ni blivit lärda i era steg 1-, 2- och 3-tränarkurser, det bara är så. Missförstå mig inte, det är inget fel på träningsformen x km i samma tempo/puls, bara man vet varför man utövar densamma och förstår att man bara blir det man tränar (och lite spill vid sidan om) dvs. bra på x km i det tempo man alltid sprungit!

Som du förstår testar jag/vi inte alla våra idrottares kondition i ett s.k. Cooper-test (dvs. 3 km på tid) eftersom det inte mäter det jag vill veta om deras anaeroba/aeroba kapacitet eller det mina klienter vill bygga, nämligen grenspecifik kondition som gör dem hemska för sina motståndare. Däremot joggar både mina och andra listigt tränade klienter ibland runt i samma slinga som "Cooperlöparna".

Den stora skillnaden är dock att rundorna är frekvent avbrutna av allt från maximala eller nära maximala (100-90 % av max hastighet) till submaximala (90-70 %) sprintliknande jobb/powerövningar enligt olika frekvenser (antal jobb per tidsenhet) och durationer (längden på varje sprint och varje sprintperiod), beroende på idrott, träningsnivå och målsättning. För att bli alldeles jättetydlig: en hockeyspelare, en fotbollsspelare och en tennisspelare tränar inte och skall inte träna kondition (dvs. bygga upp grenspecifik anaerob/aerob förmåga) på samma sätt, punkt!

Med högintensiva intervaller/sprintjobb blir man inte bara bättre på det man tränar, det har visat sig spilla över ordentligt även på det aeroba systemet!!! Både den grenspecifika uthållighetsuppbyggnaden (oftast blandning av anaerob/aerob energitillverkningsprocess i olika förhållanden, ex. för en sprinter 100/0, en hockeyforward 90/10, en fotbollsmittfältare 70/30 etc.) och musklernas oxidativa potential ökar markant! Dvs. deras förmåga att tåla allt högre tempon och intervaller med huvudsakligen syrekrävande (oxidation) energitillverkning. Eller potentialen att skaffa fram energisubstrat för allt tuffare och mer långvariga jobb via aeroba processer (tillgång på syre) ökar markant (Smith 2008, Gibala m.fl. 2008, Burgomaster m.fl. 2005).

Burgomaster m.fl. 2005 visade exempelvis att högintensiv intervallträning, i detta fall 4-7 stycken 30 sekunders maxinsatser (i detta fall på testcykel, sk.k Wingate-test, men du kan testa samma sak i form av löpsprinter) med 4 min vila mellan seten 2 ggr/vecka i bara två veckor, ökade den intensiva cykeluthålligheten (vid 80 % VO2) med nära 100 % på en population medeltränade personer.

Va, behövs det inte mera konditionsträning! Det blir ju knappt 15 minuter effektiv tid på två veckor? -Jo det behövs det, men det är där coachernas förarbete (dvs. hur vi steg för steg byggt våra klienter för att de skall tåla sin idrott och denna träningsform), kvalitet, kunskap om olika idrottsförhållanden och periodiseringsförmåga synas i sömmarna ;-)!

torsdag 18 juni 2009

Imorgon fredag (midsommarafton) avslutas de första åtta veckorna av försäsongsträning på Kroppsinvest Hockey Summer Camp! Då kör vi ett pass grenspecifik maxstyrka kl. 08.00-09.00 på Kroppsinvest Gym i Brunnsparken. Bilden ovan är från en av övningarna vid förra maxstyrketillfället för en vecka sedan, övningen heter "Integrated Reversed Wood Shop" och ger en grymt grenspecifik startstyrka för en hockeyspelare integrerad med en ruskigt stabil och stark överkropp i samtidig rotation!


Kevin Adam och hans träningspartner Patrik Serwanga mitt undser ett stenhårt powerpass på Kroppsinvest Gym. "Kettle Bell Clean and Jerk", dvs. tunga kettlebellfrivändningar med efterföljande stöt till utfallssteg. Grabbarna körde med med 32 kg KB, 6 set x 2-5 rep/sida, maxtempo, vila 2-2½ minut mellan seten.

Våra adepter från olika delar av Sverige har utvecklats mycket bra. Vissa har ökat sin explosivitet, speed och uthållighet andra har förbättrat sin benstyrka och vidareutvecklat sin explosititet, någon har kapslat in sina besvärande diskbråck i en grym bålstabilitet och integrerat detta med ökad helkroppsstyrka och grundövningar för att implementera detta i explosiva övningar...

En av de lokala deltagarna (Kevin Adam) gav en kort intervju direkt under ett maxstyrkepass för en 5-6 dagar sedan (klicka på filmklippet nedan). Kevin har just avslutat ett s.k. "sheating set av heavy oblique shoulder extensions", dvs. tunga sneda axelbakåtrotationer med starthjälp av en mindre benrörelse. Utan lite starthjälp får man nämligen inte ens igång den tunga vikten.



Obs! Övningarna ovan kan se enkla ut men är avancerade treplansövningar som kräver extremt bra bålstabilitet och förmåga att vidmakthålla en perfekt knä-, bäcken-, länd-, bröstryggs- och skulderhållning genom hela utförandet!!! Om du inte är van vid riktigt tung och funktionell styrketräning, börja med enklare övningar och bygg upp din kapacitet successivt!

tisdag 16 juni 2009

Kraschad hårddisk en god lärdom!?

Ibland känner man sig som ett frågetecken...
Så är undertecknad också med i statistiken över personer som behöver en riktig hårddiskkrasch för att lära sig lägga upp dagliga back-up rutiner!

Min Laptop har svalt sin sista sprinttidsrapport från min Time-it-utrustning, den har visat sin sista kost- och livsstilsföreläsning, tackat nej till kommande digitalbildsdumpar från mina sessioner med träningsklienter, låtit stora delar av mina skapade elitidrottsprogram försvinna och ge mig i uppdrag att återskapa stora delar av företagets dokumenterade rutiner från naprapati till avancerad träningsrådgivning m.m.

Det pep till, felkoder jag aldrig skådat kom upp på skärmen, text på skärmen som påminde om Vic 24 och ABC 80 tiden..., jag anande vad som höll på att hända, sa..n också, jag plockade genast fram ett antal usb-minnen som jag änvänder för att "backa" en del (men inte all min data) data. Tyvärr hann jag inte längre än till att ha ambitionen att backa mina data, tiden var ute, datorn "hängde sig", den gjorde sig med andra ord oanträffbar (dvs. "hittade inte sin egen partition" var dödsrubriceringen från specialisten på självmordshårddiskar på företaget And Again i Ronneby, -tack för hjälpen!) och dog lugnt och stilla den 15 juni 2009!

Känns mycket just nu... Min mor dog i februari och begravdes i mars, min mormor dog i maj och begravs på torsdag och min dator lämnade in igår och begravdes idag. Tydligen är jag under stor emotionell uppdatering just nu, det har dessutom hänt mer saker än ovan nämnda. "Allt som händer har en mening" är något som jag berättar och redogör för ganska ofta, när mina klienter tycker att deras liv suger, sjukdomsdiagnoser och pillerhysteri råder från sjukvårdsapparaten och oturen står som spön i backen!

Som jag förstår det, vill "universum" att jag skall ta ett nytt kliv, dvs. lära mig något av detta och göra något ännu bättre av chansen. Känns faktiskt inte bara som en katastrof, trots att det handlar om ca 1500 timmars förlorat arbete/dokumentation, ca 4000 klient-, mat-, fritids- och idrottsbilder samt samtliga mina föreläsningar och bokmanuskript! Mycket av det vi har på våra datorer är faktiskt uttjänt data i behov av sopkorg, grav uppdatering och/eller modifiering.

Ser faktiskt fram emot att börja från skratch! Jag kommer att bygga någonting vansinnigt bra och unikt utav detta. En del av mig känner sig faktiskt lite nyfödd, fast med en hel del skinn på näsan. Exempelvis kommer mitt bokmanuskript som försvann att bli ruskigt mycket bättre i version två punkt tio...

måndag 15 juni 2009

Fakta i andra veckan på semestern!

Först andra veckan på semestern har man semester, enligt vårt hormon- och nervsystem sätt att se det! Först då har nämligen den genomsnittliga medborgaren ett så pass "balanserat hormon- och nervsystem" att vår förmåga att ta in, behandla och implementera nya fakta uppvisar gröna siffror, dvs. stressnivån är nere på grönt ljus.

Så shoppa böcker innan semestern, planera ingenting första veckan, gör det som faller er in, läs och bli klokare från och med andra veckan! Boken är fortfarande oslagbar när det gäller helhetsupplevelsen av kunskapsinhämtning. Någon eller några har faktiskt lagt ner en otrolig massa tid till att samla fakta, formulera sig, förmedla en röd tråd och slutligen paketera detta i en aptitlig form. Nackdelen är att det ofta är 2-10 år gamla sanningar och att alla böckers framtoning färgas av sina författares åsikter.

Själv är jag en faktaboksslukare av mått (inhandlar 5-10 böcker i månaden året om), skönlitteratur får sällan tillträde vilket nog får ses som en liten brist! Ungefär som att inte variera träningen tillräckligt, vilket bl.a. leder till stagnering och utebliven förbättring! Jag har dock ett bra botemedel mot fenomenet "stagnering/fullt på loftet/tunnelseende" vid faktabokläsning.

Håll 5-6 faktaböcker igång samtidigt och tänk på att täcka ett brett spektrum av inriktningar! Så fort du tappar lite koncentration eller känner att det är tillfälligt fullt vid inporten för en viss sorts information/fakta, -res dig kör lite lätta gymnastikövningar, ta en kort promenad, upplev naturen, ta en fika som passar din metaboliska typ, byt bok och fortsätt lasta in olika nyanser och kunskaper om allt som intresserar dig!

Just nu har jag sex böcker igång. En bok om "Avancerad periodisering" av både låg- och högsäsongsträning för elitidrottare, en om "Naprapatins grunder", en om "Ekologisk matlagning", en om "Regressionsanalys", en om "våra cellers molekylärbiologi" och slutligen en bok om "digital fotografering".

I min andra semestervecka, stoppar jag undan de böcker jag rullar runt på just då och väljer 5-6 böcker som jag inte läst på länge eller några av mina nyinköpta titlar. Lycka till i sommar och tänk på följande: "Det räcker inte med att veta för att få något att hända. Kunskap är lite värt om du inte kan förmedla och implementera!"

lördag 13 juni 2009

Allt under 30 m är explosivt!

I ishockey gör man sällan explosiva jobb över 30 meter, därför är de sprinttider man presterar på 5, 10, 20 och 30 meter intressanta!

Korta sprinttider är dessutom en av många bra indikatorer för vad man i ett senare skede har möjlighet att konvertera till grenspecifik skridskoacceleration/hastighet. Som ni förstår är förmågan till ökad accelerationsförmåga och förkortning av tidsåtgången för att nå sin högsta hastighet, mycket viktigt och en av grundpelarna till att hinna först till puck, åka ifrån sin bevakning, skapa egna frilägen, hinna ifatt sin kille, snabbare komma i ny spelbar position etc.

Jag kan med glädje konstatera att samtliga ambitiösa adepter på Kroppsinvest Hockey Summer Camp redan har pressat sin korta sprinttider rejält! Tänk på att vi bara avverkat 1/3 av det integrerade explosiva träningsupplägget!

Observera att alla tider är mätta med laserutrutning, precis som vid sprinttävlingar! Det betyder att dessa siffror "inte är några glädjetryckta handtider" vid ett träningspass (vilka kan fela upp till 20 hundadelar), utan riktiga testtider med randomiserad startsignal och laserportar!
  • på 10 meter med stillastående randomiserad start är förbättringarna mellan 10-28 hundradelar! Bästa tiden är strax över 2.2 sekunder!

  • på 30 meter med stillastående randomiserad start är förbättringarna mellan 5-13 hundradelar! Bästa tiden är kring 4.5 sekund!

Målet för en hockeyspelare med professionella ambitioner borde vara att komma ner emot 2.15 sekunder på 10 meter och 4.50 sekunder på 30 meter! Ofta överskattar idrottsmän sin snabbhet och blir ganska molokna när man verkligen mäter deras tider.

Finessen i bra träningscoachning sitter inte i hur illa ens adeper mår efter träningspasset, det sitter i hur man som coach via individanpassad periodiserad funktionell balans-, bål-, stabilitets- och styrketräning med stegrande utförandehastigheter och slutligen en mångfald av explosiva övningar lyckas optimera sina adepters förmåga till att utveckla mycket kraft per tidsenhet i så grenspecifika miljöer och uppdrag som möjligt...

Testa dig själv! Det är en bit ner till Ben Jonsons 1.84 sek på första 10 metrarna från Seol OS 1988! Kom ihåg att längre personer av biomekaniska skäl är lite långsammare de första 5, 10, 15 metrarna, efter detta har samma personer en fördel! Usain Bolt gjorde 1.86 sek på sina första 10 meter när han slog världsrekordet senast, dvs. bara 2 hundradelar efter den mycket kortare Ben Jonson, ni förstår varför han kan putsa världsrekordet lite till va!

torsdag 11 juni 2009

Fastnat i Smithmaskinen?!

Har du fastnat ryggliggande på bänken i Smithmaskinen? Testa att träna upp "stora, starka och integrerade bröstmuskler" med övningen ovan istället (visas av en av vår duktiga instruktörer/PT på Kroppsinvest Institute, Magnus Axelsson Lic. Master KFT)! Garanterat funktionell och överförbar till vanligt idrottande, arbetsmoment och vardagshändelser, den är bara en aning tuffare!

Övningen bör inte testas av personer utan basal bålstabilitet och/eller långvarig funktionell träningserfarenhet, dvs. det är några steg mellan den isolerade bänkpressen i Smithmaskinen och den komplexa övningen på filmen. "Framstupa helkroppsflyes med rullande hantlar" kopplar nämligen samman en extrem helkroppsbålstabilitet i sagitalplanet (fram- och tillbakaplanet) med statisk och dynamisk stabilitet/styrka i axel-/skulderlederna i pressfas!

Halvbra ;-) komplexstyrka att ligga inne med för t.ex. en hockeyspelare, en brottare eller en handbollsspelare... Obs! Övningen testas på egen risk! Näsblod och ligamentsträckning i axelleden kan uppkomma vid otillräcklig funktion, styrka eller felaktigt utförande! Magnus har tränat några år hos undertecknad...

tisdag 9 juni 2009

Maten har blivit viktig på sjukhusen!

Utan den minsta lilla ironi konstaterar jag (efter att ha läst dagens SvD Brännpunkt) att t.o.m. forskande dietister och professorer i näringslära börjar fatta/antyda att maten vi äter, faktiskt påverkar hur vi mår, dvs. hur våra celler mår. Fantastiskt, ni är något riktigt stort på spåren nu...!

Citat "Maten är en viktig del av patientens vård och behandling och bör därför ingå som en självklar del i sjukhusens kvalitets- och patientsäkerhetsarbete."

Snart tänds lampan t.o.m. på våra statligt finansierade och livsmedelbranchindoktrinerade instanser. Jag väntar med spänning på den dagen när man kommer på att maten faktiskt är vår medicin och medicinen vår mat (vilket formulerades av Hippocrates för drygt 2000 år sedan) och stolt skall informera "den ovetande allmänheten" sin stora upptäckt.

Jag har en utmaning till er alla, f.a. alla ni vetenskapligt lagda läsare:
  1. För bok över ett antal variabler som kan duga som indikatorer för din hälsa och/eller hälsoutveckling.

  2. Bedöm samtliga variabler både före under och efter genomförd studie på en skala från 1 - 10, där 10 är det bästa man kan må för den enskilda variabeln. Var inte orolig, vi behöver inte göra hela processen och via ett antal förstudier kvalitetssäkra din skala och kalla den för en Likertskala, du skall bara använda den på dig själv för att mäta förändring och kanske t.o.m. bli varse ett och annat.

  3. Gör ett strikt vetenskapligt 14 dagarstest enligt nedan (dvs. inte fuska under tiden).

  4. Prova att bara dricka rent vatten med en gnutta havssalt per liter och äta enbart ekologiskt närproducerat kött (nöt, lamm, gris, fågel etc.), viltkött, grönsaker, frukt, nötter, svamp och spannmål. Använd frikostigt med riktigt ekologiskt smör, olivolja, rapsolja och kokosolja. Uteslut helt eller dra kraftigt ned på allt spannmål eller mat gjord på spannmål med gluteninnehåll. Sluta helt eller dra kraftigt ned på all pastöriserad/homogeniserad mjölk eller mjölkprodukter.
  5. Dvs. ge upp den näringstomma strukturförändrade och processerade maten, färdigmaten, mikromaten, snabbmaten, halvfabrikaten, smakförhöjande tillsatser, sötningsmedlen, färgämnena, stabiliseringsmedlen, förpackningsgaserna och slipp allt elände man matat och sprutat in i de fabrikstillverkade djuren eller konstgödslat/besprutat/genmodifierat grönsakerna, frukten och säden med.

  6. Testa att hämta 60-80 % av din energi och näring från riktigt naturligt kött och fett (enl. ovanstående instruktion) och 20-40 % från kolhydrater (kolhydrater är allt som inte kommer från något som har ögon, oavsett om det är frukost, lunch eller middag ;-)

  7. Det betyder att din tallrik exempelvis till lunch eller middag har ett par ordentliga feta kött-/fisk- eller fågelbitar (200-400 gram, beroende på individstorlek, energiåtgång m.m.) ackompanjerade av en ordentlig klick kryddsmör på toppen. Allt detta liggandes på toppen av en minst knytnävsstor bädd av wookade/ugnsgrillade grönsaker och rotfrukter, snyggt dekorerat av en tomat och avokadobestyckad grönsallad med en hemmagjord olivoljedressing.
Om du/ni mår sämre efter detta test, då har ni verkligen gjort en revolutionerande upptäkt. Hör av er genast, det kan innebära att ni mår så dåligt eller har så dåliga invärtes funktioner så att ni inte ens kan bryta ner den kost ni är ämnade att äta.
Lycka till kära medmänniskor! Tänk på att man gör sina egna val i livet, ingen kan tvinga er att testa! Men det är väldigt jobbigt att inte veta...

lördag 6 juni 2009

Funktionell styrketräning för alla!

Senaste Funktionella styrketräningsgruppen som avslutat sin åttaveckorskurs på Kroppsinvest Institute i Ronneby Brunnspark!

Funktionell träning och funktionell styrketräning är inget nytt koncept, det är ingen ny metod, det är inte till för "gamla gubbar som vill bli lite vigare" som en tränare sade till en av mina klienter. Funktionell träning är detsamma som den träning du och många med dig skulle behöva genomföra för att optimera din kropp för den miljö, det yrke eller den idrott den skall klara av, prestera i eller återhämta sig ifrån.

I dagens samhälle är det stora flertalet så dåligt underhållna och bristfälliga vad gäller både styrka, bålstabilitet, hållning, balans, koordination, flexibilitet, power och uthållighet, att det är förväntat att man får kroppsliga besvär redan i början av sin yrkes eller idrottskarriär. -Tro mig, det är undertecknad och mina kollegor som hjälper er tillbaka. Poängen är, att vi inte kan göra resan åt er, den måste ni göra själva, ni måste träna upp er.

Ibland kan det vara jobbigt att komma igång, därför har vi startat funktionella träningskurser. Max 6-7 deltagare, två instruktörer (Lic. Master Korrektiva Funktionell Tränare) och 1 timme varje vecka. Alltid fullbokat, anmäl dig tidigt, nästa kursomgång startar i början av september 2009.

Våra (Kroppsinvest Institute) funktionella träningskurser inriktar sig på just detta, dvs. att både lära dig varför och hur du tränar rätt för din kropp, din energinivå och dina krav. På våra åtta- eller sex-veckorskurser, får du lära dig att träna din kropp från grunden för att bli av med besvär och/eller utveckla det mest basala som brister i fysiken.

Stegvis utvecklas träningen sedan mot mer sammansatta rörelser som liknar dem vi gör i trädgården när vi lyfter, bär, kör och gräver, på jobbet där vi plockar, pressar, drar och roterar, när vi går, springer eller spelar fotboll på gräsmattan etc.

Fick en mycket vanlig fråga/påstående häromdagen:
-Styrketräning är väl bara för dem som vill bygga stora dumma muskler, löd frågan/påståendet? Jag hade en hungrig tvåring i famnen och svarade mycket kortfattat. -Du har både FEL och RÄTT! Om jag haft lite mer tid hade jag svarat...

Isolerad styrketräning, dvs. träning av enskilda eller ett fåtal muskler/leder ofta sittandes i gymmaskiner med stöd för hela eller delar av kroppen, utan krav på samtidig balans, stabilitet eller koordination och utan insikt om att man måste integrera dessa isolerat tränade muskler att fungera ihop med en bra hållning, balans, koordination, stabilitet och förflyttning, ger vad du kallar för "stora och dumma muskler", dvs. massökning utan funktionell funktionsökning.

Funktionell styrketräning, dvs. styrkeuppbyggnad av både de enskilda och flertal muskler som ingår i en programvara som vid anrop utför en viss eller flera rörelser (exempelvis en kaströrelse i baseball, ett tillslag i fotboll, ett lyft av ditt barnbarn, dra ris efter trädfällning, putta på grannens svårstartade bil, skyffla sand, ro en eka etc. etc.), ger stora och smarta muskler, dvs. massökning med samtidig integrering av resten av kroppen och därmed funktionell funktionsökning.

I många fall kan en klient vara så ofunktionell (neuromuskulärt otränad/feltränad/underutvecklad), att man måste förenkla övningen och hjälpa klienten med balans och stabilitet så mycket att man t.o.m. får starta med en bensparkmaskin för att personen flexibilitets-, balans-, hållnings- eller styrkemässigt helt enkelt inte klarar ett vanligt utfallssteg, dvs. en mänsklig förflyttningsrörelse i något lägre position än upprättad gång!

Först månader-halvår senare kan man äntligen lära ut så basala saker som hur man lyfter sitt barnbarn (marklyft), sätter det på sina skuldror (armcurl och axelpress) och slutligen förflyttar sig (utfallssteg) osv. utan att knäna, ryggen, axlarna och nacken säger ifrån. Även stora dumma muskler kan lära sig rörelser, men bara om man kräver och tränar på rörelser!

För er somär intresserade av träning och har läst på lite: Vilken övning tror du ger smartaste styrkeutvecklingen för en ishockeyspelare: Sittande underbensextensioner med rump- och ryggstöd i en bensparkmaskin eller benböjningar med stången på bröstet, dvs. samtidiga krav på upprättad hållning, stabilitet i tre plan och balans?

Under referenser kan du läsa på vad våra kurser inneburit för tidigare deltagarnas livskvalitet, funktion och kroppsstyrka!

onsdag 3 juni 2009

Axfood väljer KRAV

Utdrag från SvD 2009-06-02. "Många läsare reagerade när SvD i vintras berättade om hur Scan buntar ihop EU-ekologiskt kött med Krav-märkt under namnet Scan-ekologiskt.
Följden blev att landets Krav-uppfödare inte skulle ha en chans att få något mervärde för sina strängare djurskyddsregler där grisarna tillåts gå fritt ute på sommaren. Dessutom blev de svårt för kunderna att hitta Krav-skinkor i butiken."
Läs hela artikeln på Svd på nätet.

Vad skönt att höra lite vettiga beslut från Livsmedelsbranchen! Axfood dissar Scans snyltningsmanöver att kalla alla olika ekologiska standarder för Scan Ekologiskt, dvs. sälja europeiskt kött med lägre kvalitesnivå och uppfödningsförhållanden under samma flagg som svenskt KRAV-odlat och därmed insinuera att det är samma kvalité!

Ett friskhetstecken i livsmedelsbranchen? Nej, snarare börjar vi konsumenter, som genomskådar livsmedelsmyglet, frågar efter både närodlat, etiskt, KRAV och biodynamiskt (dvs. naturlig mat, sådan alla hade tillgång till för 50-60 år sedan), bli en så stor grupp att det går att tjäna pengar på att ge oss den standard vi eftersöker. Bra jobbat Axfood, fullfölj er intention och ni kommer att få många nya kunder i era affärer.

Att reagera tidigt på trendbrott, lönar sig i längden. Kanske får man besöka Willys och Hemköp lite oftare. Kom ihåg att enda sättet att förändra allt från din egen kropp, till din omgivning och slutligen världen, är att förändra dig själv. Livsmedelsbranchen förstår om du slutar köpa och handlar hos grannen. Axfood har just berättat att det funkar ;-)

tisdag 2 juni 2009

Beröm av Jimmy Lidberg

Jimmy Lidberg (bilden), är en av flera toppidrottsmän/kvinnor som värderar mina coachingtjänster högt! Känns mycket bra, med tanke på allt jobb jag lägger ner på screening, planering, programdesign, nyskapande grenspecifika specialövningar såväl som korrektiva grundövningar samt för alla olika typer av satsningar nödvändiga kost- och livsstilsförändringar. Inget lämnas åt slumpen (medvetet i alla fall) när jag tar ett uppdrag!

Jag måste säga att det känns fantastiskt att få så bra officiell feedback från en atlet som redan är så duktig på träning själv, en som har lärt av så många andra duktiga coacher och dessutom har gjort "det", dvs. blivit en av världens bästa utövare i sin sport (96-kilosklassen i GrekiskRomersk brottning).

Utdrag från Jimmys senaste blogg...
"Jag tycker att jag har en bra plan i år med ett hopplock från det bästa av olika träningmodeller. Jag har haft många bra tränare och brottare i min omgivning genom åren och alla har bidragit med olika delar.
Mina styrkeprogram är helt nya. Jag komponerade själv ihop dem inför förra uppbyggnadsfasen. De består till 90% av nya övningar. Av dessa övningar är ca 50% från Fredrik Sjölander och Joakim Dettner och resterande procent kommer från mig och i viss del Igor. Jag har gjort oerhörda framsteg på styrkefronten, framförallt har jag stärkt upp på rätt ställen!
Om ni frågar mig så tycker jag att det är en stor kvalitétsskillnad om man jämför med mina gamla program som jag körde för några år sedan. De var inte riktigt genomtänkta för brottning och passen kunde ta över två timmar att genomföra, vilket inte är optimalt!!"

Om du vill läsa hela Jimmys blogg och kanske även hans tidigare bloggar om eliträning för brottare, en elitbrottares vardag och jimmys tränings och planeringstips för träning i allmänhet, surfa in på http://www.fightplay.tv/author/jimmy/.
Om du vill höra Jimmys kommentar efter 8 timmar av flexibilitets-, balans-, stabilitets- och styrkeutvärdering, modifiering, nydesign, genomgång och filmning av nästa steg samt fortsatt kost- och livsstilskonsultation, vid Jimmys vid senaste heldagsbesök på Kroppsinvest Institute i början av februari 2009, kolla på filmsnutten nedan.

måndag 1 juni 2009

Årets hockeyblunder, eller?!

Patrik Serwanga och Krif Hockey går skilda vägar. Läs mer om den tragiska bakgrunden och om det fina med det som hände, i min blogg som släpptes nyss (klicka på länken), eller bara scrolla ner till bloggen daterad den 29 maj med överskriften "Egot viktigare än uppdraget?". Den skrevs mao för ngn dag sedan, det kan dock vara lärorikt att läsa iaf om hur kantigt och klantigt det kan bli ibland.