För alla er som fick spader av att TV-sporten inte visade en enda rörlig sekund från VM i Brottning 22-28 september i Danmark, skall ni få länken till rörliga bilder från semifinalfajten!
Kan man tänka sig,... en silvermedalj på VM belönades inte ens med en omnämning med namn och valör i våra huvudmedier... -Uselt SvT, uselt TV4, uselt alla sportreportrar, när glömde ni bort att rapportera om stora bedrifter, extrema träningsinsatser och framgång i en av de hårdaste internationella konkurrenssituationer som finns.
Jimmy har gått från en 21:a plats till en 2:a plast på den internationella rankingen i 96 kg klassen i GrekiskRomersk brottning på 12 månader, med en nästan osannolik träningsinsats. Grymt bra jobbat Jimmy, fy fabian vad dåligt jobbat sportjournalister och TV-strateger... Ni borde ta på träningströjan ibland och känna på idrottens innersta väsen, rå styrka, envishet, pass på pass, vision, pass på pass, skrapa ihop slantar, nytt pass,... -våga ta tillbaka ledartröjan någon...
Här har ni Internationella officiella filmsekvenser av Jimmy Lidbergs match mot den sedan 1½ år tillbaka obesegrade ryske OS-mästaren Kushtov (Ryssland). Killen som inte släppt i från sig en enda poäng i någon match sedan OS fram till sin match mot Jimmy i semifinalen! Kolla hur Jimmy TAR poäng, för matchen och chockar med sin nya superstabilitet och styrkeflexibilitetssnabbhet i låga positioner! Ryssen är märkbart irriterad och påtagligt besvärad av att möta sin överman!
Släpper också en nyhet idag: Inom en inte så avlägsen framtid kommer ni att få bekanta er med två potentiella skrällar inom längdåkningseliten i Sverige. Jag har nämligen sedan en tid coachat två yngre individer som uppvisat en sällen skådad vilja att lyssna på andra strängar än den klassiska svenska längdåkningsmodellen. Känns redan mkt inspirerande och roligt att slussa dessa supertrevliga individer mot förverkligandet av sina drömmar! Dvs. både extrem hälsa och extrema tävlingsframgångar.
Hej Joakim
SvaraRaderaSen en tid sedan köpte jag på din "the Metabolic typing diet" och har nu börjat äta som en protein-typ. Omställningen känns! Trötthet, minskad fysisk prestationsförmåga, huvudvärk (troligtvis från avsaknad av kaffe), och viktuppgång är några symptom jag känner av. Hur lång tid kan omställningen ta tror du? Den minskade fysiska förmågan känns framförallt i låren, då jag snabbare får mjölksyra nu än tidigare, beror detta på lite glykogennivåer? Hur lång tid kan det ta innan kroppen börjar bli "fett-driven"? Vad gäller kaffe undrar jag hur mycket kaffe jag kan inta i veckan utan att det påverkar mig negeativt. Jag tycker mig känna mig mer "robust och stabil" rent energimässigt när jag nu gått utan kaffe i en vecka (piggare binjurar?). En halv kopp två kvällar i veckan då jag spelar föreställning (jobbar som skådespelare) för en extra mental skärpa på scen, är det okej?
Sista frågan, med tanke på det tidigare inlägget om Frank Nilssons föreläsning, är Crossfit en bra träningsmetod för fettförlust och sedan muskelbygge som nästa steg? Korta, högintensiva pass, varierande i ansträngningsgrad men oftast sub-maximal/maximal. Enda minuset kan väl vara att det är svårt att följa nån form av progression iom ständigt varierande pass...
Hej Raidho!
SvaraRaderaOmställningen till att äta enligt sin metaboliska typ och anpassningen till att kalibrera alla energiproducerande processer (bl.a. i mitokondrierna) att mer använda fett som huvudbränsle, tar allt från 3 månader till 1 år enligt mina erfarenheter. Detta påverkas givetvis väldigt mycket av hur noggrann och "misstagsfri" konverteringen är över tid.
Kom ihåg att dina mitokondrier alltid använder samtliga makronutrienter fett, protein och kolhydrater vid energitillverkning, det är bara den inbördes procentfördelningen som skiljer beroende på vad man har för metabolisk typ, vilken makrofördelning man har på sin kost, hur mycket kött och fett man äter i förhållande till kolhydrater, vad som finns tillgängligt samt vad kroppen anser sig kunna använda för tillfället eller efter omständigheterna.
Om du verkligen äter enligt din framtestade metaboliska typ, sannolkit någonstans 70/30 (+-5%), enligt vad jag förstått vid tidigare inlägg från dig, så bör du även ha fulla glykogendepåer. De 30 %-en räcker gott och väl till för att "fylla" dina s.k. glykogendepåer.
Kaffe-abstinens/komihåg kan vara lurig, för en del räcker det att stoppa i sig en kopp kaffe i veckan för att "störa" ut hormonsystemet, dvs. återskapa ett allt för högt cortisolpåslag/stressmönster över flera dagar. För andra ger det bara en härlig kick i några timmar för att sedan återgå till den normala energinivån. Att dricka kaffe varje dag fungerar dock inte för någon. I längden innebär det alltid trötta binjurar och allt vad det drar med sig för övriga organsystem. Värst är "baljdrickarna", rekordet på min klinik är en uttråkad kvinna som jobbade på en bilprovning som drack 2½ liter kaffe om dagen, behöver jag tillägga att hon var nära finalen.
Cross Fit är ingen bra idé om du vill optimera din organism att vara både pigg, energifylld, muskulös och uthållig, eftersom passen tar just detta ifrån dig!!!
Nästan samtliga Cross Fit pass som lanseras dagligen på nätet, ger ett långvarigt cortisolpåslag, eftersom det nästan alltid är för långa pass, för hög densitet (dvs. alltid hög frekvens, många reps, lite vila m.m.) och multipla energisystem inblandade (dvs. både maxstyrka, submaxstyrka, poweruthållighet, korttidsuthållighet och långtidsuthållighet i passen).
Många av de enskilda övningarna i ett Cross Fit pass är dock utomordentliga, de är lånade från kraftidrotter, starke mantävlingar, poweridrotter, cykliska idrotter (rodd, cykel etc.), asykliska idrotter (gymnastik, fotboll, ishockey etc.).
Om man vill bli bra tränad måste man först fråga sig, -på vad och för vad då? Sedan lägger man upp en periodisering för detta på förslagsvis två år.
Om man ex.vis vill bli lite grövre, klart starkare och funktionellare får man lägga en del initial tid på isolerad hypertrofiträning (f.a. i zonen 8-12 reps.)för att sedan växla över till mer komplex (flerleds-, rörlighets-, balans- och stabilitetskravs-) styrketräning och växla periodvis mellan 2-6 reps veckor och 8-12 reps veckor. Om denna nya kropp sedan behöver mera styrkeuthållighet, kan man varva med yrkes- eller grenspecifika antal reps eller tidsintervaller i eller kring relevant intensitet.
Att trötta ut kroppen med träning som inte har annat syfte än att vara "häftig", trötta ut din kropp med så många olika övningar som möjligt utan ett specifikt mål är inte så smart, det är inte heller fel. Alla får göra sina val, men om man frågar så...
Hej igen, tack för ditt mycket uttömmande svar! Då vet jag vad jag har att vänta mig ett år framöver (förhoppningsvis kortare tid hehe). Kaffe-suget har dock släppt helt nu, verkar inte som att en halv kopp två kvällar i veckan är några problem (säger jag efter en vecka...)
SvaraRaderaAng crossfit så har jag tränat enligt den principen ett par veckor i sommras, men slutade med det pga flytt till en annan stad. Jag har hört olika från olika håll om crossfit, att det är överlägset kontra förkastligt. Jag gillar den här typen av träning med mycket variation, funktionella lyft och framförallt de gymnastiska övningar som finns med, träning med ringar, handstående etc. Men dina råd verkar synnerligen vettiga, ett mål i taget, sedan specialisering. Att lägga på lite muskelmassa vore bra, men mitt yttersta mål är att kunna utföra vissa rörelser med lätthet ex. muscle-up, handstående armhävningar, uppnå en hög spänst för att kunna utföra höga och även långa hopp. Hypertrofiträning där jag avslutar varje pass med några minuters "teknikträning" tex assisterad muscle-up, handstående mot vägg etc. kan det vara något för de kommande 1-2 månaderna? Rekommenderar du de s.k baslyften (knäböj, marklyft, rodd, axelpress, bänkpress) under denna initial-tid, eller är det sittande knä-extension och laterala hantel-lyft som gäller?
Tack för en grym blogg och din vilja att dela med dig av kunskap! När jag går från student till arbetstagare kommer jag garanterat investera i ett besök på Kroppsinvest, var så säker ;)