söndag 18 oktober 2009

Viltbuljong på gång!

Precis dragit igång med höstens buljongtillverkning, det är ju älgjakt och vi har redan belönats med en älg som tillfälligheterna förde till oss! Allt skall tas om hand på ett nedlagt vilt, tyvärr vet få människor idag hur man tar hand och vad man gör med alla olika djurdelar! Ovan ser ni rörben och leder som ligger i kallt vatten i mer än en timma ihop med ½ dl ekologisk vitvinsvinäger. Detta för att "dra ut" mineraler ur desamma, f.a. kalcium, magnesium och kalium. Dessa mineralar kommer oss tillhanda i det slutliga dallrande (färdig buljong som stelnat i kylen är som en slymuk) resultatet två dygn senare...

Köttdelar som revben, småben, och köttiga bitar, grillas bruna i ugnen, vilket för en intressant smak till buljongen! Samtidigt drar grillningen ut en hel del köttsafter som vi samlar upp och häller ner i det kalla vattnet ihop med alla de grillade bitarna efter en knapp timma!
Mina hårdast och mest seriöst tränande elitidrottare/klienter, har lärt sig att göra sin egen "naturliga buljong"! En naturlig buljong görs från slaktresterna efter välmående vilda eller fribetande djur.
Buljong ger inte bara dina såser och dina grytor en touche av femstjärning restaurant, det ger dig dessutom ovärderlig och högkoncentrerad näring i form av fetter, proteiner (f.a. gelatin som innehåller arginin och glysin) och mineraler. För att inte tala om vad rotfrukterna, rödlöken, purjon och den lilla sista touchen av färska kryddor fixar till av mineral-, spårämnesinnehåll...
Om ni inte visste det innan, är buljongkokning en urgammal företeelse, en extremt näringsrik och fettmättad "rest" som efter ett 1-3 dygn långsamt avkok på de mest värdefulla "slaktresterna" är en av naturens mest förbisedda dunderkurer. Leder (höftled, knäled, fotled), ryggmärg (ryggradsbitar), benmärg (rörben, kotor, revben) och muskelvävnad, det är grunderna i en köttbuljong!
Riktiga stjärnkockar, ni vet de som tävlar i VM och ser matlagning som både en konstart, smakupplevelse utöver det vanliga och en näringskavalkad, har alla sitt "hemliga buljongrecept". Buljongtärningar eller flytande buljong på flaska med en lång tvättlista av E-nummer är som ni förstår INTE buljong, IINTE något som kommer från välmående djur, utan en artificiell industriprodukt, något som dina celler måste avgifta...
Om ni har problem att äta tillräckligt med kött, vill "boosta" någon som har utvecklat en riktigt dålig hälsa, maximera er träningseffekt, komplettera er kost eller bara vill intaga en koncentrerad naturlig näringslösning, testa en "riktig buljong"!
Receptet, vänta bara lite, det hände något i köket, måste rusa!...

2 kommentarer:

  1. ja men nu när du är tillbaka från Halmstad kan vi väl få receptet! mvh Swanis

    SvaraRadera