onsdag 13 januari 2010

Ät som en Nordbo åt!


Att äta enligt sin metaboliska typ är inte så svårt! Det handlar inte om någons koncept eller affärsidé, det handlar inte om att äta en viss fastslagen procentsats, det handlar om att äta det dina celler vill ha, varje dag.

Oavsett om du är elitidrottare eller vanlig knegare, det finns inga genvägar, hur mycket du än vill att pizza, kebab och Gorbys piroger skall vara det optimala. Dina celler behöver (och kräver) en viss kvalité, en viss kvantitet och en viss blandning av näringsämnen från maten. Energi hämtar/konverterar kroppen från både fett, protein och kolhydrater, dvs. INTE BARA FRÅN KOLHYDRATER vilket är en MYCKET vanlig missuppfattning.

Kvantiteten, fördelningen?
Hur vet jag vad mina celler vill ha då? Prova följande om dina gener genom årtusenden har anpassat sig till klimatet, faunan och florabn i de noora delarna av europa:
Ät mera kött, fett och ovan-jord-grönsaker tillsammans, dvs. ta mera kött och fett än du är van vid!
Se tallriken ovan som exempel, det är två oxfilé-bitar och en jättesmörklick, tomatsalsa, avocadoröra och wookad grönsaks och rotsaksblandning (det enda strärkelseinnehållande i denna middag/lunch). En nordeurope fungerar bäst på en fördelning där 70 % +- 10 % av energin/närningen kommer från protein/fett och således 30 % +- 10 % från kolhydrater. Det finns inga definitiva procentsatser, det finns bara unika celler och unika individer med unika krav och önskemål för optimal effekt, basta!

Kvaliteten?
Koncentrera dig på att köpa så mycket ekologiskt du kan under en vecka. Speciellt köttet (alla köttslag är i princip ok) och fettet (fettet på och i köttet, riktigt smör, kokos-, olivolja) bör vara ekologiskt eftersom det då inte innehåller i närheten av de antibiotika-, hormon- eller andra "läkemedelsdoser, toxin (gift) ackumulering (bekämpningsmedel, miljögifter m.m. lagras i fettet i avvaktan på avgiftning i levern osv.). Avgör sedan hur stor smak-, textur-, energi-, livskraftsskillnad det var mot det du brukar äta!

Kom ihåg att frukosten är en del av dagens mål och skall således också ha den ovan föreslagna fördelningen! INTE bara mjölk, flingor, sylt och en rostad macka med margrin och apelsinmarmelad alltså, vilket betyder ca 80 % av energin och näringen från kolhydrater!

5 kommentarer:

  1. Hej J

    Finns det någonstans man kan sätta sig in i ämnet ännu bättre? Böcker, kurser?

    Bra att kunna argumentera mot alla kolhydratsladdande idrottare

    SvaraRadera
  2. Bra skrivit JD! :)

    Christian: Läs boken: Istället för doping av Frank Nilsson!

    En kanon bok om ämnet JD har skrivit om genomgående i bloggen!

    Lycka till!

    // Oscar

    SvaraRadera
  3. "Naturlig mat" av Lars Wilsson
    "Metabolic typing diet" av William Wolcott
    "Nutrition and physical degeneration" av Weston A. Price DDS
    "Biochemical individuality" av Roger Williams PhD
    "Välfärdens ohälsa" av Lars wilsson
    Är bra boktips om ni vill läsa på mera om vad det var menimngen att vi skulle mata våra celler med.

    Om ni vill gräva på cell och molekylnivå, kan jag föreslå
    "The cell" av Alberts m.fl. Obligatorisk kurslitteratur på läkarlinjen, med man verkar inte läsa den, utan den gängse livsmedelsbranchsanningen råder. I alla fall har man inte läst eller förstått att och hur vi konverterar makronutrienter, dvs. BÅDE fett, protein, kolhydrater i och utanför våra mitokondrier, till ATP m.m.

    Inte omöjligt att min egen bok om "Mat för Nordbor" landar på bokhyllorna framåt vårsommaren!

    SvaraRadera
  4. Thumbs up!
    Fett är gott dessutom...

    Men vad anser du om mejeriprodukter då? Är inte av helt naturligt ursprung kanske?! Vi bör inte ha ätit det sedan forever. (även om jag tycker det finns lite logik i att det är animaliskt m.m. av t.ex. grädde, smör, fil. Och dessutom bra fettkällor och gott.. så jag äter det ändå)

    SvaraRadera
  5. Vi har mjölkat tama djur i ganska många årtusenden och sannolikt mycket längre tillbaks än så. Någon större energi och näringskälla torde det dock inte varit. Lite svårt att dra 1-2 liter mjölk från några få getter eller kor om dagen, eller hur?! Det ringa utbudet av kylskåp/kalla utrymmen gjorde dock att vi "uppfann" multipla sätt att få mjölken att hålla längre, smaka annorlunda m.m., dvs. lärde oss att lagra, förädla och förändra konsistens. Kefir, Pima, Långfil, yogurt, Keso m.fl. är alla produkter härstammande från det som kommer från spenen på ett djur. Det fina med dem är inte enbart att de håller längre tid utan att förgås, utan att de har ett multiplicerat näringsinnehåll, f.a. gällande godsinnade bakteriestammar för våra tarmar. Ett bra komplement för oss både som näring och återställare för dåliga tarmfloror, så länge man klarar av att bryta ner laktos (det som ev. är kvar efter att svampar och annat "fermenterat" klart) och casein (proteinstruktur i mjölk). Testa gärna fermenterade mjölkprodukter, går det bra kanske ni klarar vanlig mjölk i någon omfattning. Det bör dock alltid komma från ekologiska gräsbetande kor, getter osv. Vi är sannolikt inte skapta för att dricka några större mängder som vuxna, vilket bl.a. vår åldersmässigt fallande förmåga att bryta ner laktos skvallrar om.

    SvaraRadera