torsdag 25 februari 2010

STAC imponerar, RBK imponerar, mer är på gång!

Just lossat 11,000 kg tyngdlyftningsutrustning från ELEIKO Sport, på Scandinavian Top Athletic Center [STAC]! Jag blir nästan själv överraskad när grejorna börjar komma på plats, det blir för jä..a bra helt enkelt. Andra som besöker STAC reagerar på liknande sätt, "vilken lokal", "sprintbana inomhus, coolt", "vad stort det är", "vilket ljus det är i lokalen", "vad högt det är i tak", -bara att hålla med :-)!

De trevliga lastbilskillarna som lossade dagens utrustning blev nästan nostalgiska: "-Så här skall det se ut på en träningsanläggning, fria vikter, ryska hantlar, sprintbana, dragmaskiner där man får hålla balansen och stabilisera sina lyft och rörelser själv, här bygger ni nog grymma idrottskroppar, inte sådana där stela muskelbyggare!". Kunde inte sagt det bättre själv ;-)

Det rullar in nya spännande projekt både på STAC gällande singelelitidrottare, lag inom olika boll- och uthållighetsidrotter samt flera upplägg för företag som representerar många olika hantverksgrupper!
Det finns extremt mycket att lära olika yrkesgrupper, både om hur man skapar en belastningståligare, friskare kropp och en starkare och effektfullare kropp! På Kroppsinvest Institute har vi redan genomfört större projekt för:
  • Försvaret (Marinen, Armén, Specialtrupper)
  • Polisen (Piketen Malmö)
  • Brandkåren (Stockholm, city)
  • Elektriker (ELIAS i Blekinge AB)
  • Tillverkningsindiustri (Tarkett AB, Alfa Laval)
Det finns oändligt mycket att förändra och förbättra för att skapa en friskare personal på ett sätt som ger stort mervärde för båda parter! På ett av våra företag visade det sig att 1 satsad krona på kombinationen manuell terapi, ergonomisk rådgivning, uppbyggnadsträning från grunden och manuell akutbehandling vid behov, gav mellan 15-20 kronor tillbaka!!! Nog om det, nu lite rapport om ett av mina lokala fotbollsprojekt.
Fotboll
Mitt minitestprojekt med Ronneby BK´s A-lag Herr i fotboll, har nu rullat i 4 veckor. I denna "första fas" har vi kört en kombination av funktionell hypertrofiträning (95 % av lagmedlemmarna behöver större motorer och mer muskelmassa) i kombination med nödvändig flexibilitets-, stabilitets- och mobilitetsträning (92 % av lagmedlemmarna behöver en väsentligt flexiblare kropp) för en fotbollsspelare. Det innebär i klartext att vi kör en styrke- och flexibilitetsträningscirkel med 13-15 stationer med primärt fokus på 3 benövningar och sekundärt fokus på 8 bålstyrkeövningar i tre plan, flexibilitet i ben och bål samt stabilitet i mittsektionen.

Träningsvariablerna är 2-3 varv, 6-8 rep/övning/sida, 3-5 sek tempo/rep, 4 rep i intensitetsmarginal eftersom det handlar om relativt ovana styrketräningsklienter. Vilan är inbyggd i upplägget, eftersom man kör två och två (en kör och en coachar sedan byter man roller), efter 1 minut och 45 sekunder, går man till nästa övning. Allt styrs genom musik på en cd som pausar och byter låt efter 1 minut och 45 sekunder (tack Magnus Axelsson för den CD´n). Själv coachar jag järnet, dvs. kollar att intensiteten är rätt, tekniken är bra och säker och att inställningen är på topp ;-)

Det ser mycket bättre ut,...redan! Knän faller inte längre inåt vid belastning, höfter och överkroppar faller inte längre utåt eller åt sidan vid en inbromsning, bröstryggar kutar inte längre lika markant, styrkan börjar bli klart bättre i både ben och överkropp (mestadels en neuromuskulär inbaningseffekt i inledningsskedet)... Jag skall snart exponera dem för en modifierad fas av maxstyrketräning, dvs. steget innan powerträningen tar vid.

Jag måste säga att jag är djupt imponerad av RBK-killarnas inställning och proffsighet än så länge. Håll i och ni kommer att få en inblick i vad riktig uppbyggnadsträning för fotboillsspelare vill säga.

Om det händer så här mycket bara av ett pass i veckan, vad kommer då att hända när vi kommer igång redan i november, kör 2-3 pass per vecka, med korrekt designad och periodiserad träning för att bygga elitidrottskroppar för fotbollsspel?! På Kroppsinvest Institute och STAC vet vi svaret, Ronneby BK vet svaret inom två år, vet du eller ditt lag svaret?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar