onsdag 17 december 2008

Köttfärslimpa för riktiga idrottare!

Är du Svensk, Nordeurope, Nordbo, Ryss eller Kanadensare så är du med högsta sannolikhet en "Proteinmänniska", dvs. på insidan av dina cellers tanklock står det: Skall tankas med 60-80 energiprocent ekologiskt helst animaliskt protein och fett, samt 20-40 E% helst glutenfria och relativt långsamma kolhydrater. Dettners Köttfärslimpa har allt detta!!!
Om du saknar bröd JÄTTEmycket så är detta en grymt god "alternativlimpa" för proteintyper! En härlig och frisk smak, där purjolök, oliver och tomater sticker ut och ger en fulländad smakupplevelse och mättnadskänsla. Testa, istället för att tro är du snäll :-)!

Dettners Köttfärslimpa
Obs! Allt är ekologiskt eller direkt från det vilda!
1½ kg köttfärs (bäst med lamm och/eller vilt)
4 hela ägg
2 st purjolökar
2 rödlökar
8 morötter
1½ dl soltorkade tomater
1½ dl svarta oliver
Färska örter:
Grovklippt oregano, basilika
Kryddor:
½ msk havssalt, vitpeppar, svartpeppar, chilipeppar, oregano
Extra:
½ dl olivolja (Extra Virgin)
½ dl kokosfett1 (Expeller-Pressed)

Naturlig kokosolja, naturligt extraherad utan kemiska lösningsmedel etc. Finns på http://www.tropicaloilseurope.com/ och heter "Tropical Traditions Expeller-Pressed Coconut Oil".

Gör så här:
1. Snabbmarinera dina ekologiska soltorkade tomater. Blanda tomater, olivolja och havssalt, låt stå en stund.
2. Placera köttfärsen i en stor degbunke, jobba igenom den med knytnävarna.
Fin eller grovhacka morötter, lök, purjolök. Fräs dessa bara någon minut och använd rikligt med riktigt smör. Salta och krydda med olika pepparslag samt torkad oregano (eller efter din smak).
3. Mixa eller grovhacka för hand de soltorkade tomaterna och oliverna.
4. Blanda med händerna ihop de smörfrästa morötterna, purjolökarna, rödlökarna med köttfärsen, lägg sedan till tomaterna, oliverna, fyra ägg samt kokosfettet och blanda in även detta (gegga med händerna, -härligt :-)!).
5. Krydda sedan hela anrättningen med färsk oregano och basilika. Blandas försiktigt in i smeten.
6. Lägg över i två rostfria brödformar eller lämpliga glasformar (aluminium/teflon ok :-(, bara om du absolut inte har ngt annat första gången, släng dessa sedan och köp nya som inte förgiftar dig!) och placera stående i några centimeters vattenbad mitt i ugnen på 160 grader i ca 50 minuter.
7. Serveras med "riktiga" rårörda lingon och en eller flera STORA ekologiska smörklickar.
Observera! Om du inte är proteinmänniska kan du komplettera anrättningen med glutenfria kolhydrater! Dvs. om man vill öka på kolhydratinnehållet en aning, ex. om du är en mixad typ (medelhavsbo etc.)! Mitt förslag för en Nordbo är : Max ½-1 färdig dl Quinoa, råris eller vildris!

En medelhavsbo kan komplettera med 1½-2 dl och en aning mindre köttfärslimpa, en ekvatorial låglandsbo 2-3 dl och klart mindre av köttfärslimpan (dom är dock beroende av att äta animaliskt protein och fett till 20-40 E%).
Tips från coachen! Grymt att ha med i bussen på bortamatcher både innan match (ca 2 timmar) och efter match (omgående)! Kom ihåg att aldrig tvinga någon att förstå eller prova något dom inte vill förstå, testa eller förtjänar att få veta!!!
"Be the change you want to see"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar