måndag 29 december 2008

Nyårslöfte för alla klenisar!

Är du också en av alla idrottsmän/kvinnor som "inte riktigt" ligger inne med den idrottskropp man skulle önska eller vilja ha? Du är inte ensam!!!!
Jag kan, med hänvisning till mångårig erfarenhet som naprapat, styrkecoach och personlig tränare för allt från vanlig Svensson, lokala hockey-, handbolls- och fotbollsspelare till världselit inom ovan nämda idrotter samt brottning, multisport och golf m.m., berätta att i 8 av 10 klientfall är idrottaren så svag, ostabil och klen, att det inte är någon överraskning att dom inte orkar träna, har slutat att utvecklas eller "bara" börjat går sönder!!!
Om du är en klenis som vill bli en starkis :-). Passa på och ta ett RIKTIGT nyårsbeslut, -sätt upp ett ordentligt mål med din egen kropp och hälsa och ge dig det i nyårslöfte!
Exempel på nyårslöfte för en klenis!
-Den 1 januari 2010 ligger jag inne med en för min idrott optimerad idrottskropp, jag har svårt att skada mig och orkar med all träning samt kan dessutom träna extra på mina brister.
Lägg sedan till riktigt tuffa mätbara delmål och slutmål. Ex. Jag lyfter x kilo i övning y i månad z, jag springer 10 m från knästående under x sekunder den 20 augusti 2009, jag klarar benböj stående på en swissboll med 24 kg Kettle bell i näven i december 2009 osv. Allt beroende på vilken nivå du skall komma upp till och anpassat till din idrotts olika biomotoriska specifikationer (dvs. hur stark bör man vara i förhållande till kroppsvikten, hur snabb, explosiv, flexibel, smidig, koordinerad och uthållig bör man vara m.m.)

Kära medmänniskor och idrottare. Man blir inget annat än det man själv tänker, säger, äter, gör eller tränar! Det finns inga genvägar och det finns både bra, halvbra och sämre coacher, hela vägen upp till både sprint, mångkamp och hockeyelit :-(!
Det är samma upplägg för alla projekt och affärsplaner i livet, oavsett om det handlar om företaget eller din egen kropp. Du måste göra läxan från grunden, inte slarva med de olika stegen, bygga ihop allt samman och slutligen trimma in det hela! Alla lyckade projekt följer en liknande plan:
  1. Det startar med en vision,

  2. sedan tar man reda på vad som behöver hända och vad som skall göras för att förverkliga denna vision (det är här coachen kommer in) och lägger upp en långtidsplan (affärsplan),

  3. efter det ser man visionen/erna framför sig som redan uppfylld/a (affirmationer i "hänt-form" etc.),

  4. sedan återstår bara den "fantastiska resan" av rätt kost, tillräcklig vila samt individanpassade träningsprogram och korrekt periodisering, dvs. implementering i livet, stegring av intensitet, antal pass per vecka m.m.
All förändring startar med ett beslut, att man verkligen vill förändra! Om du inte bestämt dig för att skaffa en riktig idrottskropp, börja inte! Du kommer aldrig att gå i mål, utan ett definitivt beslut! Sänk målsättningen istället, då bränner du dig inte i båda ändarna och kan i alla fall fixa en "lite" bättre idrottskropp! Att sticka ut hakan är ett sätt att öka kravnivån, så man håller sig i form! Kom igen nu alla klenisar, det är en helt annan resa att vara i form!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar