lördag 6 december 2008

Paulún vänder kappan efter vinden!

Fredrik Paulún och hans kolhydratimperium har inte bara vandrat färdigt på sin smala kolhydratstig, dom har kört både vilse och fast, tvärfast! Där mitt i en skog av självklar naturkunskap (erfarenhetskunskap) blev man dock varse (opinionen har svängt till kolhydratförespråkarnas nackdel) om vad som fungerar i praktiken (människor kan reversera ohälsoprocesser med en mer fett- och proteinrik diet) och vad som inte fungerar (kolhydrat-, fullkorns-, fiber och margarinbudskapet m.m.)! Böcker om kolhydrater och GI kommer inte att sälja så bra framöver, nu är det protein och fett som gäller! -hoppsan det gick fort, blev våra kroppar muterade över en natt?!
Se upp, nästa stora PR-informationsdrive om kost är redan här, Fredrik Paulún har uppfunnit hur det var meningen att vi skulle äta! -Vilken tur, för det hade vi ingen aning om innan! "Isodieten" heter det, 33 energi% protein, 33% fett och 33% kolhydrater, -jag tror jag storknar!
Det naturen vetat hela tiden och det som varje medveten evolutionsmedicinskt holistisk kostcoach jobbar/jobbat med sedan urminnes tider, har Mr Paulún nu "uppfunnit" en liten del av. Han har dessutom givit denna lilla delupptäckt, att vi i Norden fungerar bra på en viss bränslemix, namnet "isodieten". Kanske har han till och med sjuvtittat i den litteratur han spenderat så många år att ignorera, för att lära sig att en Nordbo´s optimala bränslemix ligger någonstans mellan 60-80 E% protein och fett resp 20-40 E% kolhydrater. Ganska nära den nya Paulúnuppfinningen 66/33, eller?
Man blir bara matt, killen bytte sida över en natt och utropade sig själv till president och upptäckare av den nya kostläran som dessutom inte finns i några exakta siffror! Trots att han inte ens förstått grunderna för djurvärldens olika metaboliska typer, dvs. att det inte finns någon diet som passar alla, har han de nya svaren! Vi har alla, olika metaboliska typer, både inom och utom populationer, inom och utom olika djurslag, men det är som bekant svårt att konceptualisera.

Det blir ett tungt uppvaknande när industrin använt Mr P färdigt! Pengar kan få vem som helst att bli fartblind, köra mot rött lite här och där och överskatta bromsförmågan! Bromsa i tid, käre vän! Ditt uppvaknande om fett och protein är dock mycket välkommet, du är på rätt väg men behöver vidga horisonten en hel del. Du är välkommen att lära av oss som ödmjukt tagit del av och till viss del förstått, att naturen är vår coach och att vårt uppdrag är att förmedla detta vidare till dem som glömt!

2 kommentarer:

  1. Märkligt att den mannen blivit en "näringsguru" bland tränande och sk "kostmedvetna" i vårt land. Enligt honom så har våra gener en viss förmåga att mutera sig under den tid det tar för honom att skriva en ny bok...dvs alltför ofta. Hittade en artikel på nätet där han skriver bla följande " Det finns så många fördelar med en vegetarisk kost att en artikel inte räcker till vägar för att täcka alla. Rött kött är något av en hälsomässig motvikt till den vegetariska kosten eftersom den ökar risken för många cancerformer, diabetes och hjärtinfarkt medan vegetarisk kost motverkar dessa risker. En överväldigande vetenskaplig bevisning visar att vegetarianer är friskare och lever längre än icke-vegetarianer." Läs hela artikeln och förvånas. http://www.andrummet.se/index.php?func=1500&arg1=2 .Nu har han alltså gjort ännu u-sväng och kommit på iso-dieten. Han säljer snart konserverad gröt.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det så här det går till när pengar betyder mer än budskapet! Mr Paulún sålde sin själ till den monetära guden för länge sedan tyvärr! Det var mycket riktigt inte länge sedan samme man som idag tycker att vi skall äta 66% kött och fett från animaliska källor, tyckte att det gav cancer och att vegetaiskt var det som människan var avlad att äta, hyfsad vändning inte sant! Undrar vad och hur man undervisar på våra näringsfysiolog och dietistlinjer egentligen, "kosten för människan skiftar med vindriktningen på trenderna..."
    Det enda som eventuellt är bra med det han nu råkar förespråka, är att det är åt rätt håll, i alla fall för en Nordbo med nordiska gener. Det vet inte Mr Paulún om förstås, men om en 5-10 år trillar säkert poletten ner! Nu skall det vara 33, 33, 33% åt alla på jorden, det är just nu kosten för alla, -jag tror jag storknar!
    Snacka om att konstruera fiktiva kostkoncept! Känns lite olustigt att behöva ägna delar mina arbetsveckor åt att reda upp begreppen, efter att mina klienter tidigare konfronterats med Paulún´s snabbväxlande kostläror! Människor är dock mycket intresserade av snabba lösningar förpackade i enkla paket, det vet Mr Paulún och han förser dem i en allt stridare ström. Allt som inte fungerar har dock sitt slut, så även denna historia...

    SvaraRadera