onsdag 30 december 2009

En laboratoriestek tack!


Jag kom hem från den korta vintersemestern i Ö-vik och gick igenom alla tidningar som samlats på hög. Läste i någon av dem, hittar den inte just nu då de flesta genast hamnade i pappersinsamlingen, att många s.k. "trendkännare" uttalat, att den stora frågan som kommer att dominera 2010-talet är:
  • artificiellt kontra naturligt
I klartext betyder det att vi nu på allvar kommer att bli informerade om att exempelvis en laboratorieframställd lammstek (dvs. indistriellt odlade muskelceller) är identisk med och ger dina celler exakt samma komplexa närings- och energiöverföring som en riktig lammstek osv.

Bara att hoppas, att vi kollektivt använder våra hjärnor till lite mera tvåvägskontakt med vår nedärvda erfarenhetsintelligens som överlevande organism på jorden, än så! Annars blir det godnatt bortåt 2100! Det blir det kanske ändå, det är som bekant inte bara i denna frågan som "jordens dummaste organism", med full fart förstör allt i sin väg i jakten på sitt eget ego!

-Härligt, vi är alltså så smarta att vi listat ut att vi egentligen inte behöver äta som alla de andra djurarterna, dvs. så som våra celler, organ och organismer förväntar sig med hänsyn till dess genetiska kod och anpassning över tid, vi har nämligen kommit på att man kan odla celler i laboratorie och få precis samma effekt som om vi åt det de andra rovdjuren/allätarna äter. Tänk om man hade varit så smart, då kanske jag hade varit en lammstek odlad i ett laboratorie...

Ibland förstör hastigheten på resan alla möjligheter till att vare sig se, förstå eller reflektera över all den data, erfarenhet eller information man passerade. För mindre än 100 år sedan forskade man fortfarande för att man ville veta och förstå, idag forskar man på det som någon som betalar vill att vi skall få reda på och sedan köpa, det är skillnad det! Till slut blir det naturliga så onaturligt att det blir lätt artificiellt och på bordet har alla rättrogna en laboratoriestek. Lycka till med valet framöver...

Kolla på bilden ovan. -Om ni skulle bygga ett hus, skulle ni köpt träden ni ser i bakgrunden eller illusionen av träden ni ser i vattnet? Vilket hus skulle bli isåfall bli ett hus? Jaha du menar så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar