måndag 14 december 2009

Isolerat vs. integrerat


Aslanbek Kushtov (den omöjlige ryssen som inte hade förlorat en enda poäng på 1½ år) tar i från tårna! Här i ett försök att kasta 96 kilo Jimmy Lidberg i VM-semifinalen tidigare i höst (som Lidberg vann)!

Titta på bilden ovan, kan någon tala om för mig en enda muskel sin INTE arbetar i denna frysta bildsekvens! Vi snackar om komplex kraftutveckling, alla muskler ingår på ett eller annat sätt i det komplexa nätverk av olika anatomiska kombinationer som både stabiliserar, normaliserar, supportar, utför och kontrar en rörelse, till och med musculus sfinkter ani jobbar för att hålla trycket på Aslanbek!

För att kunna sätta fart på Jimmy och få till det kast som avses, dvs. Jimmy upp emot vänster bildkant, vad tror du då måste ske med Aslanbeks bröstrygg, höft/bäcken och knäleder? Extension/flexion? Inte så självklart att kunna se det, om man inte är insatt i rörelselära vill säga, vilket alla fystränare är, eller hur? Tror du Aslanbek tänker på någon enskild muskel, muskelgrupp eller ens några olika motoriska program i det ögonblicket? -Inte ett smack! Han är mitt inne i en utlösning, du hörde rätt, mitt inne i en utlösning... Hur mycklet tänker DU själv mitt i en utlösning?!

Det Aslanbek utför är ett resultat av att en lång rad sekvensiella och parallella motoriska program som uppgraderats år för år både flexibilitets-, stabilitets-, styrke-, power- och poweruthållighetsmässigt. Han utför det instinktivt, dvs. det är så intränat att en liten trigger (lyft lite på armen så smäler det, typ) startar en hel explosion av synkroniserade generella och specialtränade motoriska program.

Gör ett misstag, sänk garden, titta lite för mycket på pucken... -Pang, så flyger man, eller hur! Nämn en enda maskinövning (isolerad träning) där du lär dig sätta ihop denna sekvens (eller andra sekvenser) och bygga in den som en integrerad del av dina "intränade" s.k. ryggmärgsreflexer (dvs. in och vänd utan att informera hjärnan först).

Integrerad träning är detsamma som träning där man inte bara blir stabilare, starkare, snabbare, uthålligare osv., utan man bygger dessutom upp sin intermuskulära kommunikation. Dvs. förmågan att kombinera olika motoriska program som hjälper dig att sätta en tackling, bjuda brottningsmotståndaren på en mara eller kanske orka hålla löptekniken även sista milen på en annan mara...

Isolerad/semiisolerad träning, om den alls behövs, hör till den tidiga delen av en uppbyggnadsträning och kallas då oftast för hypertrofifas. Det finns faktiskt en viss relevans att köra ett antal veckor och till och med månader av isolerad träning för dem som har enskilda muskler som har för liten tvärsnittsarea/"motorstorlek", om man behöver öka en individs totala vikt eller massa för en viss kroppsdel. Efter genomgången hypertrofifas är den isolerade eller semiisolerade träningen dock oftast helt avslutad! Då skall det tränas maxstyrka, power, integreras, göras explosivare, snabbare, uthålligare och slutligen dra applåder från läktare runt om i världen!

Isolerat fixar volym och kraft och gillar Newton, integrerat fixar funktion och effekt och gillar Watt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar