fredag 25 december 2009

Kolla alltid benlängdsskillnad två gånger!


Benängdsskillnad är inte alltid lika uppenbar som denna!

"De sista dagarna på resande fot befann jag mig nere på kroppsinvest institute ( http://www.kroppsinvest.se/) i Ronneby. Som vanligt genomförde Jocke diverse tester på mig samt introducerade mig för nya grenspecifika övningar. Följer jag Jockes tips kommer jag att bli ett monster på brottarmattan. Tyvärr kan jag inte avslöja några av övningarna än. Men efter min karriär ska jag göra det, jag lovar! En annan viktig detalj som Jocke upptäckte var att jag har en permanent benlängdsskillnad på 1,1cm mellan vänster och höger ben. Min rygg har ömmat mycket senaste året och en av anledningarna tros vara denna benlängdsskillnad. Jocke fixade så jag fick ett par skräddarsydda ilägg och jag måste säga att de redan känns bättre i ryggen!..."

En av mina klienter J.L. bloggar bl.a. om sina upplevelser, screeningresultat vid vårt senaste tvådagarsmöte och längtan efter vad de nya grenspecifika styrke-, stabilitets- och flexibilitetsövningarna kommer att tillföra hans brottningsfysik och den långsiktiga OS-satsningen mot London 2012.

Ett av inläggen med anledning av blogginlägget började och avslutades så här
"Jag fick nämligen ”diagnosen” benlängdsskillnad från flera olika sjukgymnaster och naprapater. De rekommenderade också inlägg i skon. Och visst kändes det bättre direkt. Sedan så blev jag rekommenderad en Chiropraktor som bla hade jobbat mycket med fotbollslandslaget. Han konstaterade ganska snabbt att det var en muskulär benlängdsskillnad. Körde in armbågen i höften, gluteus, mm. Sedan beordrade han mig att ta ut inlägget ur skon och se hur det kändes... Och att det är väldigt vanligt att sjukgymnaster och andra felaktigt ger ut den diagnosen. Så mitt ytterst ödmjuka tips är bara att få benlängdsskillnaden bekräftad av en annan expert också. Kan i alla fall inte skada." M.

Eftersom frågan om benlängdsskillnad eller inte, vad man skall göra eller inte samt hur mycket man skall kompensera eller inte, är så vanligt förekommande och dessutom ofta kombinerat med tämligen låg kunskaps- och erfarenhetsnivå av dess totala orsaks- och besvärsbild, hjälpte jag min klient med ett utförligt svar, se nedan: Eftersom jag lagt ner lite tid på svaret till ovan nämnda mr M, tänkte jag att flera kanske vill ta del av informationen. Jag vet att det finns en hel del s.k. "försäljningsdiagnostiserade benlängdssklillnader därute". Våga ifrågasätta, kräv svar som ni känner är förtroendeingivande. Om inte, sök "second opinion", dvs. be någon annan med kompetens inom området bedöma samma sak.

"Hej M. Din oro är ytterst befogad. Andelen feldiagnostiserade benlängdsskillnader, dvs. man får en diagnos om ”benlängdsskillnad”, när det egentligen handlar om en skenbar benlängdsskillnad (dvs. icke anatomisk utan funktionell) är mycket vanlig, för att inte säga så vanlig att det är störande!

Eftersom jag återkommande i olika forum stöter på denna diskussion och kunskapsnivån är usel, passar jag på delge vad hela ämnet bedöma benlängdsskillnad och korrigera för funktion egentligen handlar om.

Jag börjar med lite definitioner.

Anatomisk benlängdsskillnad kan uppkomma som ett resultat av ens genetiska programmering, en utvecklingsstörning, onormalt belastningsmönster eller skada i tillväxtzonerna under uppväxten etc. Detta resulterar i två lår och/eller underben som är olika långa vid exempelvis en makroskopisk (klinisk) och/eller radiologisk undersökning.

Funktionell benlängdsskillnad eller ”falsk benlängdsskillnad”, vilket benlängdsskillnad i 9 fall av 10 handlar om, är ofta resultatet av ett reflex-, smärt- och kompensationsmönster som utvecklats i kölvattnet av ogynnsam belastning över längre tider (veckor, månader) eller med relativt hög frekvens (börjat ny idrott, grävt upp runt huset etc.). Det kan också handla om ett icke normaliserat spänningsmönster efter en underkroppsskada av olika dignitet med en kompensatorisk snedställning av bäckenet och en ryggradskurvering i frontalplanet som följd. För att dra det lite till sin spets kan benlängdsskillnad härstamma från en myriad av orsakskomplex, från occipitocervikala (mellan skallbas och nacke) rörelseinskränkningar till visceral ohälsa (ohälosprcesser i inre organsystem).

Ämnet går att utveckla hur mycket som helst, men jag tror jag breddat diskussionen lite.

M. din benlängdskillnad var med största sannolikhet funktionell, och din kiropraktor hade sannolikt rätt, behandlingsresultatet och din känsla efteråt tyder på detta! Gratulerar, det bästa är att slippa att behöva kompensera för detta med ortopedtekniska sulor.

J.L.s benlängdsskillnad är dock anatomisk, hans två lårben var/är lika långa men det ena underbenet (som består av två ben) är anatomiskt kortare än det andra! Skillnaden i mina mätningar (6 olika mätningar x 2 olika rotationer, två i ryggliggande, två i magliggande och två i stående) var mellan 10-12 millimeter. Ingen större ensidig bäckensköldsskillnad förelåg. I min värld har kroppen alltid försökt att kompensera så gott den kan för anatomisk benlängdsskillnad. Det betyder i klartext att man inte kan stoppa i en 12 millimeterssula bara för att man ”hittat” en skillnad på 12 mm.

Praxis bland oss som verkligen vet hur man bedömer detta och hur man bygger funktion för allt från nybörjare till elitidrottare, är att man kompenserar för ½ benlängdsskillnaden +-2 mm. Jag ser max en anatomisk benlängdsskillnad som behöver kompenseras varannan månad. Och jag ser en hel del klienter.

Den ortopedtekniker i Växjö jag remitterade J.L. till på vägen hem från undertecknad, mätte upp samma J.L. med sin reliabilitetstestade utrustning för just benlängdsskillnadsmätningar. Denne man kom fram till 11-12 millimeters anatomisk benlängdsskillnad. Jimmy kommer att använda ett flertal illäg beroende på sko och aktivitet, de är dessutom specialdesignade med tanke även på andra funktionella brister i samma fot. Dock tvingar de J´s fot att själv stå för den viktiga hålfotsdynamiken, vilket även ortopedtekniker ibland missförstått och byggt upp stöd även för hålfoten. Hans ilägg kommer att vara 7 mm.

I J´s fall är benlängdskompensationen (7mm) endast nödvändig vid tunga benböj med parallell stans, dvs. benböj samt vid cyklisk träning med lång duration, dvs. längsta aerobiska löppassen. Vid alla benböj men f.a. vid tyngre och tunga benböj, har J mycket att vinna (lumbosakral tiltning/kollaps i frontalplanet försvinner vid funktionella submax- och maxlyfttester, smärt- och kompensationsmönster byggs sakta bort och han kan lasta på bra mycket mera vikter med bibehållen säkring och teknik i för brottning relevanta övningar som benböj och marklyft med mängder av olika redskap och rörelseriktningar) på att optimera belastningsupptaget (kompressions-, skuv-, böj- och rotationskrafter) i bäcken-lumbalrygg.

Vid vanliga brottningspass, dvs. acyklisk träning och tävling (man tar inte samma stanns eller steg hela tiden och den totala tiden med parallell stans med konstant axial belastning är låg till ringa), är belastningsriskprofilen fortfarande uppenbar men mera blygsam och kompensation ej helt nödvändig.

Summa summarum, huvudet på spiken M, ifrågasätt alltid diagnosen benlängdsskillnad!!! Den kan vara satt av någon som inte förstår ovanstående fakta eller vet hur man går vidare. När terapeuter börjar sälja ilägg, hittar man helt plötsligt en hel drös benlängdsskillnader på sina kunder, dvs. man får lätt andra glasögon. Jag säljer inga ilägg, jag säljer kompetens, erfarenhet och effekt till mina elitidrottande klienter."

Vill du läsa mera om och av denna brottarklient på hans egen blogg, klicka här!

7 kommentarer:

 1. Excellent post! We are linking to this particularly
  great post on our website. Keep up the great writing.


  my site download bancuri audio

  SvaraRadera
 2. I usually do not drop many remarks, but I looked through a few remarks
  here "Kolla alltid benl�ngdsskillnad tv� g�nger!". I do have 2 questions for you
  if it's allright. Could it be simply me or do some of these comments look like they are written by brain dead individuals? :-P And, if you are writing on additional online social sites, I'd like to follow everything new you have to post.
  Could you post a list of every one of all your public
  pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


  Here is my blog post: jocuri cu masini

  SvaraRadera
 3. It's amazing in favor of me to have a web site, which is beneficial in favor of my know-how. thanks admin

  my page jocuri gratis cu masini

  SvaraRadera
 4. Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple, yet
  effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say that you've done a
  fantastic job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Chrome.
  Outstanding Blog!

  Feel free to visit my weblog - Juegos Gratis

  SvaraRadera
 5. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a
  team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on.
  You have done a wonderful job!

  Also visit my blog post cobie smulders porn

  SvaraRadera
 6. I'm not sure where you're getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.


  my web-site - Juegos

  SvaraRadera
 7. Free PDF Password Remover Tools http://www.
  pdfpasswordremover.tk - PDF Unlocker - Unlock Any Secured PDF File For Free.
  The best PDF Password Removal Software For Free Download

  I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I'm not very internet savvy so I'm not 100% certain. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Thanks

  SvaraRadera