onsdag 23 december 2009

I Sverige dammar man bara hud!


Jag har besökt en finsk massör som behandlar som en annan. Reijo Saapunki sade inte mycket, men massera kunde han. "Går det bra grabbbpen?" och "det skall sännas när man masseeera!" var standarduttrycken från Reijo, när han med vana hårda händer fann varenda triggerpunkt från skallbasen till hälsenorna!

Ibland kom det ett "saaatan" följt av "vilka spännnningar grabbbpen"! Själv kved jag och bet ihop under insikten att jag måste igenom ett par tre smärtbarriärer för att få full effekt av denna tidiga julklapp från svärföräldrarna. Reijo, som för övrigt vunnit Veteran SM H-55 på 10 km klassisk stil på 31:07.6 2007, berättade bl.a. om sin massörkollega i finland (som bl.a. masserar finska landslaget Mika Myllölää m.fl.) som mitt under en massagesession med Reijo utbrast:
  • "I Sverige dammar man bara hud!"
"Ingen effekt, lite strykningar på ryggen bara, ingen riktig djupmassage där inte..." Damma hud... ha,ha,ha,ha, undertecknad och Reijo skrattade flera gånger åt uttrycket som har så mycket sanning i sig, men inte bara i Sverige, utan i hela terapeutvärlden! Som jag skrivit tidigare (se bloggen grovarbete på grovarbete) är all behandling som är jobbig (dvs. effektiv av bara den men tar lite på krafterna), av förklarliga skäl inte så vanligt förekommande.

Jag satte upp mig på väntelistan för behandling i mellandagarna, jag blev nämligen medveten om att jag nog dragit på mig klart mer spänningar och krampande delar av muskler än jag vågat medge senaste månaderna. Om man inte har några spänningsmönster kan djupmassage innebära en skön-skön upplevelse, tills dess är det bara en gott-ont upplevelse. Tänk på följande när ni blir behandlade kära medmänniskor,
  • om ni har uppenbara besvär och det gör gott-ont när ni får massage, har ni träffat på en massör/terapeut som går på lagom hårt/djupt och ni behöver verkligen den behandlingen, 
  • om inte, är det en skönhetsbehandling ni köpt, vilket också ger cellulär och hormonell effekt, men på annat sätt och med andra mål!
Förresten, på tal om massage och beröring och dess effekt, enligt min kollega Fredrik Andersson skall en av Sveriges absolut mest respekterade massörer och tejpboksförfattare ställt sig upp mitt på en läkarstämma, och i en kombination av frustration och vrede kraftfullt meddelat samtliga läkare följande klarspråk:
  • "-och hur FAN tror ni, att ni skall kunna hjälpa era patienter, när NI INTE TAR PÅ DEM!"
Fundera på den, alla ni som reagerar eller känner er träffade... snart kan även ni vidareutbilda er på Kroppsinvest gällande massage, triggerpunktsbehandling och stretchning! Men akta er läkemedelsförskrivningen kan bli gravt lidande och effekten av era insatser kan gå genom taket!

1 kommentar: