söndag 20 december 2009

Grovjobb på grovjobb!


På årets sista klientmöte på Kroppsinvest Institute måndagen den 21 december och detsamma som 3:e besöket för svenska sprintspecialisten Daniel Persson (6.65 sek, 60 m, 10.36 sek, 100 m), kommer jag att grovjobba!

På årets näst sista klientmöte det gångna året, dvs. med brottaren Jimmy Lidberg (4-faldig EM medaljör, 8-faldig SM segrare och VM-silver 2009) rankad No 1 i världen 2009, var det mycket manuellt grovjobb!

Men vad är grovjobb?

Grovjobb är att göra det som krävs för att fixa det som måste eller bör fixas beroende på vad du drar för slutsatser av din screening, klientens berättelse och presenterade symtom. Grovjobb är ofta sådant som terapeuter av olika utbildning ibland tenderar att kalla för "ovetenskapliga behandlingar", dvs. massage, stretch, tvära friktioner, artikuleringar, mobiliseringar och triggerpunktsbehandlingar!

Grovjobb är jobbigt, det är tungt, det tar tid, det känns i fingrarna, det krävs engagemang och det krävs dessutom extremt god anatomisk kunskap, bred vidareutbildning, kunskapsuppbyggnad på flera fronter och praktisk erfarenhet! Praktisk erfarenhet bygger man som bekant INTE genom att undvika grovjobb.

Det är mycket enklare att sätta på några elplattor, instruera klienten att stryka med ultraljudet på egen hand eller be kollegan att skriva ut lite antiinflammatorisk medicin, behandla dubbla eller fyrdubbla klienter per timma, ta en fika medan apparaterna surrar och sedan gömma sig bakom slagdängan "det är ovetenskapligt att massera...", när man egentligen vet vad man borde göra men inte kan eller orkar!

Om du vill hjälpa dina klienter till nya nivåer, hjälpa dem att träna med optimalare kroppsliga förutsättningar och med markant förbättrad möjlighet till teknikförbättringar, glöm inte grovjobbet! Det är rätt "coolt" att stå där och ge en värstingövning till en värstingatlet man vet kommer att palla övningen och dessutom utveckla sig två-tre steg med hjälp av övningen, programmet och periodiseringen med minimala risker att gå sönder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar